Ухапшен брат Звонка Веселиновића

Рођени брат Звонка Веселиновића, Жарко, и још један Србин ухапшени су у месту Рударе, на путу Косовска Митровица-Лепосавић. Након хапшења огласиле се сирене у северној Митровици. Магистрални пут у месту Рударе блокиран теретним камионима.

У северној Косовској Митровици око 15.20 огласиле се сирене за ваздушну узбуну, након хапшења рођеног брата Звонка Веселиновића, Жарка и још једног Србина.

“Припадници Еулексове Оперативне групе за Митровицу и Регионалне истражне јединице Косовске полиције ухапсили су две особе у заједничкој операцији у близини Звечана”, изјавила је РТС-у портапаролка Еулекса Ирина Гудељевић.

Навела је да су двоје осумњичених под истрагом у вези са покушајем убиства 2012. године у северном делу Митровице.

Истрагу води Еулексов тужилац у мешовитом тиму са Канцеларијом Основног тужилаштва у Митровици.

Према речима очевидаца, акција је изведена веома брзо, а двојица Срба ухапшена у близини бензинске пумпе и православног гробља.

Након што су чули сирене, грађани су кренули ка Рудару. Магистрални пут Приштина – Рашка у овом месту је блокиран са теретним камионима.

Звонка Веселиновића међународне мисије на Косову сматрају једним од главних организатора барикада на северу Косова, а у Србији је оптужен да је противправно присвојио 32 камиона “Хипо алпе адрија лизинга”.

У Рудару, код Звечана окупља се већи број грађана, а ту су и поједини представници локалних самоуправа.

Реагујући на хапшења, директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да је забринут и истакао да хапшења која се последњих дана дешавају у Покрајини отежавају нормализацију односа, али и спровођење бриселског споразума.

“Енергично се противимо таквој политици јер се њоме чини немогућим спровођење бриселског споразума и значајно отежава могућност изласка на предстојеће изборе”, рекао је Вулин Танјугу.

Вулин је рекао да су људи узнемирени и уплашени и оценио да ће хапшења Срба која се у последњих 48 сати дешавају на Косову и Метохији “значајно отежати процес политичке стабилизације на простору Косова и Метохије”.

Званичници траже објашњење од Кфора

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић затражио је од представника Кфора Кристофера Фера да посредује и од Еулекса добије објашњење зашто су двојица Срба ухапшена у месту Рударе.

Миловић је у присуству новинара Феру рекао да су јаке снаге Еулекса са фантомкама на глави обавиле хапшење и да су грађани, имајући у виду да је неколико Срба ових дана ухапшено на прелазу Јариње, револтирани и да пут неће деблокирати док не добију одоговор због чега се све то дешава.

Миловић је упитао ко ће бити следећи ако заиста постоји списак са именима око 3.000 људи и затражио да сва та имена буду објављена.

Фер је рекао да је Кфор обавештен да се догодило хапшење али да детаље ни он није знао.

Начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић рекао је новинарима да је овакав сценарио већ виђен у бившим републикама СФРЈ и да хапшења представљају још један у низу притисака на Србе на северу.

“Ниједан Србин у овом тренутку не може бити спокојан и миран, сви се плаше да нису на некој потерници или оптужени за неко кривично дело”, рекао је Недељковић и додао да би Еулекс требало да обелодани тајне спискове и оптужнице како би се видело ко су ти Срби који су извршили ратне злочине и друга тешка кривична дела.

Недељковић је нагласио да нико од грађана на северу не жели да брани оне који су се огрешили о закон и оценио да је то што се дешава специјални рат и психолошки притисак против српског народа.

Једно возило Еулекс полиције у редовној патроли зауставили су у Звечану демонстранти и гађали га каменицама, саопштио је Еулекс, који процењује да је највероватније реч о одговору на данашње хапшење двојице Срба на северу Косова.

“Када су припадници Еулекс полиције покушали да разговарају са демонстрантима бацане су каменице на њих. Двоје припадника Еулекс полиције је повређено, а њихово возило озбиљно оштећено. У самоодбрани један од припадника Еулекс полиције испалио је хице у ваздух”, наводи се у саопштењу Еулекса.

Еулекса оштро осуђује ове акте насиља.

Један коментар

  1. Sve je to u dogovoru sa Dačićem !
    Treba pacificirati Srbe na KIM, i predati KIM što prije šiptarima.
    Nema većeg borca za predaju KIM i razbijanje države Srbije od predsjednika vlade i ministra policije / čim mu to prijete, nije valjda još uvjek sa koferčetom ili bananaom / ?
    Za to mu je poslužila i smjena generala žandarmerije Dikića.
    Treba na sve načine prikriti izdaju, i onemogućiti otpor naroda tj. da rasturanje države postane nevidljivo…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *