Строс-Кан као диригент српске економије

Тимур Блохин

Нови саветник у влади Србије може да постане човек спорне личне, али врло солидне бизнис-репутације – бивши директор ММФ Доминик Строс-Кан. Ако је веровати свим гласинама, нагађањима и коначно оптужбама, господин Строс-Кан је најоблапорнији (после Берлусконија, наравно) политичар и економиста Старог света, па и сада му се суди због подвођења. Између осталог, Строс-Кана цене не због љубавних похода, већ због конкретних достигнућа, рецимо, на дужности министра економије, финансија и индустрије Француске крајем 90-их када се било отворено два милиона радних места, осигуран 10-процентни скок унутрашњег бруто производа, изведена приватизација низа државних предузећа.

Актуална влада Србије која је недавно прославила први рођендан, за сада не може да се похвали посебним побољшањима у привреди: инвеститори још увек не журе, у међувремену у земљи сваког месеца посао губи око 4500 људи, укупно је без посла скоро четвртина радно способног становништва. Није случајно у Србији започео (прилично млако) процес „реконструкције“ владе, на основу којег планира се да се поделе министарство финансија и привреде, раније спојени под истим кровом, при томе до данас се не зна да ли ће сачувати неку дужност министар, један од кључних људи у српској економији, Млађан Динкић.

У актуалним условима за Србију би било повољно да ангажује Строс-Кана, то може да допринесе побољшању квалитета вођења државних послова, сматрају саговорници издања Данас, које је прво саопштило о могућој обнови у лику француској стручњака, док је први потпредседник владе Србије Александар Вучић само обећао ефекат бомбе, али о личностима није говорио.

Само у реализацији могу да се појаве проблеми, и најважнији је што услуге Строс-Кана, човека са дебелом бележницом контаката у пословном свету, очигледно коштају скупо. И чак ако бивши директор ММФ заузме фотељу саветника у влади, не треба рачунати да ће то извући економију из кризе, сматра сарадник издања Макроекономске анализе и трендови Миладин Ковачевић. Како објашњава економиста, Југославија, а затим и Србија, превише дуго су живеле по економског моделу неконтролисане потрошње, а затим неконтролисаног задуживања, што је 2008. довело до кризе. Неопходне су реформе државног сектора економије, треба мењати 15-20 фундаменталних закона који регулишу тржиште, управљање државном имовином, пензионим системом, сматра господин Ковачевић.

Тај процес не може да води нико са стране. То мора бити човек који има концепцију, који има политички бекграунд и који има знање и кураж да се сада ухвати у коштац са тако сложеним задатком, и да тај сложени задатак решава врло промптно, зато што смо сада и у финансијском и у временском теснацу. Може да буде саветник, рецимо, Строс -Кан, може то у неку руку бити корисно, или може да буде неко други саветник, али од тога не зависи овај процес. Најмањи је проблем наћи неке консултанте или наћи неку врсту планера или пројектаната, када је реч о разради концепција, разради рачуна, макрорачуна, проблема одрживости, усклађивања политике и тако даље. То је најмањи проблем. Прави проблем је ко је тај који ће се налазити на челу Министарства финансија у смислу концепције, јасне и прецизне, а потом и капацитета да то све води, да даје такт свему томе, целом том процесу. Не може то Строс-Кан да ради. Није саветник у позицији да диригује оркестром. Уопште, питање саветника је депласирано питање. Сетите се транзиције у Русији. Русија је најбољи пример. Њена транзиција – то је била пропаст. Сетимо се 90-их година. Било је саветника колико хоћете. Разних саветника с разних крајева света. Транзиција је била пропаст јер једноставно није било унутрашњег диригента који је знао концепцију, који је знао пут и ефекте на које на крају треба доћи.

Једном речи, буквално пре месец дана господин Строс-Кан је ушао у састав посматрачког савета кћеринске руске банке Росњефт ВБРР, а пре неколико недеља и у посматрачки савет Руског фонда директних инвестиција. Да ли ће имати времена и за Србију? На крају крајева да ли су га заиста позивали на Балкан?

Глас Русије

4 коментара

 1. Ne razumem, toliki ekonomisti, Institut ekonomskih nauka, Ekonomski fakulteti sa ogromnim potencijalom, i na kraju veoma uspesni menadzeri privatnih kompanija sa velikim iskustvom, pa se pitam da li je moguce da medj tim svetom nema ama bas ni jednog ko bi mogao da vodu pre svega Vladu, zatim privredu u celini i na kraju same finansije, pa nam treba neka belosvetska protuva iz MMF -a koja treba da nam ojadi i onako jadan budzet. Ne, to nije tacno, ja tvrdim da mi imamo i te kako sposobnih ljudi, ali ukoliko ovaj gospodin zaista bude angazovan, to vodi samo jednom zaakljucku: stranke na vlasti nemaju kadrove, to je prvo, a drugo ne zele vanpartijske ljude iz struke a iz nasih redova. Hajde onda, kada smo toliko nesposobni da dovedomo deset japanaca i prepustimo im sve resore, jer oni nisu lopovi, za lopovluk izvrsavaju harikiri, a mi da pokusamo da nesto naucimo od njih posto nasi Ekonomski fakulteti nisu bili u stanju da proizvedu strucnjake takvog kalibra, koji bi moga da sedne u neku vaznu ministarsku fotelju, ili da bude premijer koji naravno pre svega treba da zna da sastavi tim. Dalje, gde su ti vajni ekonomisti i tzv. menadzeri sa privatnih univerziteta koji se razmecu raznim uspesima svojih studenata, ali kad zagusti kud koji mili moji. Za mene je ovo potvrda da nas obrazovni sistem postoji samo Lar pur lar, tj. radi sebe i kao takvog ili ga treba modernizovati, tu mislim pre svega na drustvene tj ekonomske nauke ili to treba sve pogasiti i neka onda odabrani idu na prestizne Univerzitete u svetu, a ostala raja na Visoke Skole Strukovnih studija na kojima se uglavnom samo upisuju ocene, jer samo redovnim dolazenjem u skolu i izvrsavanjem nekih prostih domacih zadataka, prepisanih seminarskih radova tj. skinutih sa interneta, tzv. studenti mogu da dobiji potrebnu kolicinu bodova tj. sesticu. Da zlo bude gore te skole imaju cak i tzv. master studije ili ti specijalisticke studije, pa gde su nam onda toliki masteri tj. mr. i dr. ekonomisti i sto drzava ulaze tolike pare kad od 7 000 studenata koji studiraju ekonomske nauke ne moze da ispliva njih deset u top listu najboljih od kojih se mogu napraviti i ministri i predsednici vlada itd. Zalosno, zaista zalosno…

 2. Долази нам диригент да дигује бенама у Србији гос, Божиновићу то
  смо доживели од 5 Октобра до ових СТИРОПОРАЦА. Они знају зашто
  то чине Србији. Србија још спава Брозовом успаванком братсво и
  јединство на штету Србије.Кидају део по део даби постали богаљи.
  Просјаци поред богате Србије. Једино што нас може пробудити је:
  ВОСТАНИ СЕРБЈЕ!!!!

 3. Pa nema veze, rekla bi moja unucica. Sta onda, sto su nasi pametni ljudi bez posla. To nikoga ne tisti.

  Ali usput receno, ima jedna organizacija, koja ispituje puteve izvucenog novca sa Balkana, od 2001 – 2010. Po misljenju jedne saradnice sa Balkana, samo pritiskom izvana ce se stvarno pohapsiti oni, koji su izvukli novas iz zemalja, Srbija je najgora uostalom, i da se taj novac povrati u zemlje.
  Mozda Vucic misli …. nemam pojma sta.

 4. дангуба и замајавање, као и са страним фудбалским стручњацима…?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *