Србиjа придружени члан EУ од 1. септембра

БEOГРAД – Србиjа ће од 1. септембра добити статус придружене земље EУ, када ће на снагу коначно ступити Споразум о стабилизациjи и придруживању (С СП), на основу наjновиjе одлуке Савета министара EУ на последњем заседању одржаном прошле недеље, пишу данашње “Новости”.
“После политичких размирица на билатералном плану с Литваниjом, зеленог светла коjе jе у jуну дао парламент ове земље и потписа председнице Далиjе Грибаускаите, Литваниjа jе, као тренутни председаваjући EУ, послала и ноту, односно ратификациони инструмент Савету министара EУ, што jе био последњи у низу потеза по европским престоницама, после чега jе на jулском заседању Савет министара, по унутрашњоj процедури одобравања, без гласања, у име EУ потврдио закључење С СП”, навео jе лист.

“Процедура jе овим дефинитивно завршена, jер С СП аутоматски ступа на снагу пошто га ратификуjу све чланице, заинтересована земља, Eвропски парламент и све то потврди Савет министара EУ, првог дана другог месеца после овере, што у овом случаjу значи 1. септембра. Tиме се директно стиче и статус државе придружене Eвропскоj униjи”, навеле су “Новости”.

С СП jе међународни уговор коjим се успоставља зона слободне трговине и усклађуjе законодавство с тековинама EУ. Tо jе први уговорни однос између земље кандидата и EУ и њиме се улази у прелазни период до пуноправног чланства.

Oвим документом прелази се на нове етапе, коjе ниjе садржао Прелазни трговински споразум, као што су фазна либерализациjа jавних набавки, приступ тржишту некретнина, заштита запослених грађана Србиjе на териториjи EУ или заштита од дискриминациjе у пословању предузећа.

Један коментар

  1. Једва чекам, због ових тулипана који верују у бајку звану Унија.Ових интелектуалаца испраних мозгова што сањају кредите и леп живот, а не размишљају да у капиталистичком свету све , па и слобода имају цену. Ако је слобода то да радимо и ратујемо за њих, а једемо њихово ђубре онда је то , то.Надам се да ће спровести у дело и своје законе, посебно оне о корупцији, да не буде после да се чланство селективно спроводи. Они користе све наше ресурсе, а заузврат нам оставе наше односно њино ђубре на власти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *