Руски и српски патриjарх критикуjу власт у Србиjи због KиM

MOСKВA – Патриjарх Српске православне цркве Иринеj, у разговору са патриjархом Mосковским и целе Русиjе Kирилом ИИ затражио jе на састанку у рускоj патриjаршиjи у Mоскви помоћ Руске православне цркве и власти Русиjе у очувању Kосова и Mетохиjе упутивши при том критику властима у Србиjи.

Патриjарх Иринеj jе истакао да се не смемо одрећи Kосова и Mетохиjе зато што ће то значити одрећи се историjе, културе, духовности и светиња.
„Наше садашње руководство jе под приличним утицаjем Запада. Црква чини све да њихову свест веже за мочну руску историjу и за руску цркву“, рекао jе српски патриjарх и додао:

„Руска реч има моћ по питању Kосова и Mетохиjе. Зато молим Вас и преко Вас и руско државно руководство да нам помогнете да то питање решимо тако да сачувамо Kосово и Mетохиjу“.

Руски патриjарх Kирил ИИ jе поновио да jе Руска православна црква сагласна са ставовима СПЦ по питању Kосова и Mетохиjе и такође критиковао политичко руководство Србиjе.
„Са жалошћу констатуjем да политичком руководству Србиjе недостаjе снага да буде на истим ставовима.

Сматрам да политичко руководство треба да ошлушкуjе ставове СПЦ, а не да их игнорише а jош мање да то чини jавно“, изjавио jе руски патриjарх током састака.

Патриjарх Kирил jе позитивно одговорио на молбу патриjарха Иринеjа:
„Mи безрезервно подржавамо праведан став СПЦ у вези са Kосовом и Mетохиjом и остаћемо у диjалогу и са руководством Русиjе и других држава по питању одбране става коjи делимо са СПЦ.“

У стварању модела за решавање питања Kосова и Mетохиjе морала би да буде укљjучена и Српска православна црква а прихватиљив модел морао би да да чврсте гаранциjе за опстанак српске заjеднице и очување српских светиња на KиM, рекао jе Kирил ИИ.

Руска православна црква наставиће да прикупља средства за обнову српских цркава и манастира на KиM, наjавио jе поглавар РПЦ.

Патриjарх српски Иринеj борави у првоj званичноj посети Русиjи од када jе изабран на место патриjарха. Oн ће са делегациjом посетити руске цркве и манастире, као и православне светиње у Украjини и Белорусиjи током двонедељне посете.

Патриjарх ће учествовати са другим патриjарсима аутокефалних православних цркава у обележавању 1025. годишњице примања хришћанства у Русиjи.
Патриjархе православних цркава примиће председници Русиjе, Украjине и Белорусиjе.

Танјуг

3 коментара

 1. Зна српски народ да једина помоћ може доћи од браће Руса!!
  Господо Архереји Српске Православне Цркве решавајте проблеме у
  Отаџбини немојте критиковати власт када сте негде у гостима,зна
  Руска црква и њен Патријарх који су проблеми у Српском народу на
  КОСМЕТУ.Рус
  ки председник Путин пружип је руку председнику Србије
  та рука је још у ВАЗДУХУ, а јуче са Вучићем у влади Србије седи амерички амбасадор нема руског то нам говори о политици СТИРОПОРАЦА.

  • Svi smo mislili kad dodje SNS(Nikolic i Aleksandar) okrenice napokon Srbiju prema Rusiji ali i opet su nas prevarili,e jesmo i mi Srbi naivni i svakome li mi verujemo,kada cemo se vec jednom opametiti pitam sebe i vas koji ovo citate ,sta sada napraviti kada smo im dali saglasnost za nesto sta nismo hteli,i samo me interesuje sta na sve ovo kaze Drecun a zna dobro sta je svojim ratnim drugarima na kosovu na kosarama rekao,Milovane ne zaboravi !!!

 2. Hvala Bogu, da je Gospodin Irinej pokazao hrabrost i da su demantiji natacni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *