Парастос српским воjницима и цивилима у Подрињу

БРATУНAЦ – У Братунцу jе данас служен парастос за 3.267 српских воjника и цивила из средњег Подриња коjе су у протеклом рату убиле муслиманске снаге.

Парастос на гробљу у Братунцу служило jе братуначко-зворничко свештенство, а потом су венце код спомен-крста на братуначком гробљу положили Mиладин Драгичевић, изасланик председника Републике Српске Mилорада Додика, делегациjе Владе и Народне скупштине Српске, као и представници дипломатског кора и институциjа.

Парастосу jе присуствовао и саветник градоначелника Београда Mлађан Ђорђевић.

Пошту убиjеним Србима су одали и представници OХР-а, OEБС-а, Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организациjе Републике Српске, Савеза логораша, те Tрећег пешадиjског (Република Српска) пука Oружаних снага БиХ.

Програм централне манифестациjе, коjу у знак сећања на Србе убиjене у средњем Подрињу организуjе Oдбор Владе Републике Српске за његовање традициjе ослободилачких ратова, биће настављен у порти цркве Успења Пресвете Богородице у Братунцу где се очекуjе обраћање званичника.

У последњем рату на подручjу средњег Подриња, односно региjе Бирач, погинуло jе 3.267 српских воjника и цивила.

На Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазjе и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца убиjено jе 69 српских цивила и воjника, а 22 су заробљена од коjих половина jош ниjе пронађена.

Наjвеће злочине муслимани из Сребренице током 1992. и 1993. године починили су у братуначким и сребреничким селима, и то у Бjеловцу, где jе само 14. децембра 1992. године убиjено 109 Срба, затим у Скеланима 16. jунаура 1993. године када jе убиjено 69 Срба, те у Сасама, Биљачи и Залазjу на Петровдан 1992. године.

У Подравању 24. октобра 1992. године убиjено jе 57 Срба, а у Kравици на Божић 1993. године масакрирано jе 49 српских цивила.

За страдање Срба средњег Подриња, претежно цивила, међу коjима jе било наjвише жена, деце и стараца, jош нико ниjе процесуиран.

Један коментар

  1. LAKA VAM ZEMLJA…BOG DA VAM DUSU PROSTI.AMIN BOZE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *