Nadziranje Orbana

Za „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić 

Budimpešta je, zbog ugroženih osnovnih demokratskih prava u Mađarskoj, stavljena pod monitoring Evropske unije. Premijer Orban takvu odluku odbacuje

Tvrdnja mađarskog premijera Viktora Orbana da je Brisel postao tehnokratska mašina koja „proizvodi odluke“ koje nisu dobre za sve, a da je ono što je Uniji potrebno evropski sistem stranaka u kome će različita mišljenja o evropskoj budućnosti biti razmatrana širom kontinenta, vrlo brzo je dobila (neželjeni) efekat. Kolateralna šteta takve politike evropeizacije postala je očigledna: konzervativna Evropska narodna partija ujedinila se oko Orbana i rekla predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu da – posle poraza Nikole Sarkozija u Francuskoj – bude nežniji prema Mađarskoj, koja već treću godinu zaredom sve brže „klizi“ od liberalne demokratije prema diktaturi koju mnogi analitičari nazivaju „orbanizmom“.

(OB)RAČUN Ali Orban, optužen da je ustavnim amandmanima (usvojenim 11. marta ove godine) prekršio temeljne principe na kojima počiva zajednica evropskih naroda, nastavlja da i dalje igra dvostruku igru s Evropskom unijom. Najpre se radikalno udaljava od onoga što se zove „evropski standardi“, da bi potom pod pritiskom pristao na ustupke, ali samo kozmetičke. Predsednik mađarske Vlade, uz to, konstantno izbegava politički dijalog s evropskim Parlamentom o pretećem autoritarizmu u svojoj zemlji, rizikujući izolaciju Budimpešte (koristeći dvotrećinsku većinu posle dolaska na vlast 2010, Viktor Orban i njegov „Fides“ doneli su čak 536 novih propisa koji su gotovo poništili demokratski poredak u državi).

[restrictedarea] I 3. jula ove godine na Košutov trg je iz Strazbura stigao preskup politički račun. Budimpešta je, zbog ugroženih osnovnih demokratskih prava u Mađarskoj, stavljena pod monitoring! Najozbiljnije izrečena kritika u izveštaju Portugalca Ruija Tavaresa bila je usmerena upravo ka mađarskim ustavnim amandmanima, jer su u potpunom neskladu s Članom 2 Ugovora o Evropskoj uniji (koji tretira vladavinu pozitivnih zakona, poštovanje ljudskih prava – uključujući i prava pripadnika manjina, cenjenje vrednosti slobode, demokratije, pluralizma, tolerancije, solidarnosti i pravde).
Od ukupno 765 predstavnika EP, plenarnom zasedanju i debati prisustvovao je 701, od kojih je 370 glasalo za Tavaresovu deklaraciju, po kojoj je Mađarska stavljena pod strogi nadzor Unije, 249 delegata bilo je protiv, a 82 su se uzdržala od glasanja. Time je Mađarska postala druga zemlja EU protiv koje su primenjene mere ovakve vrste; prva je bila Austrija, pošto je krajnje desna Slobodarska stranka ušla u vladu 2000. godine.
No, ni Viktor Orban nije sedeo skrštenih ruku. Sve je učinio da u Strazburu spreči donošenje Rezolucije protiv Mađarske o nepoštovanju prava manjina i demokratskih principa u pravosuđu i oblasti slobode izražavanja. Njegova vlada striktno je zadužila sve ambasadore da ubede članove Saveta Evrope (svakog ponaosob!) da ne glasaju za otvaranje postupka monitoringa protiv Mađarske. Nisu uspeli. Budimpeštanski mediji samo su šturo nagađali da je Orban prošao „tako kako je prošao“ jedino iz razloga što nije uspeo da se dogovori sa dve „velike demokratije“ (javno ne pominjući o kojim državama je reč).
Uz to, mađarskog premijera, protiv koga su u Strazburu orkestrirano nastupili svi evropski socijalisti, liberali, zeleni i ujedinjeni levičari, prvi put je razočaralo nejedinstvo Evropske narodne partije, a usvajanjem Tavaresovog izveštaja, po njegovom sudu – EU je zloupotrebila svoju vlast. „U pozadini odluke Evropskog parlamenta isključivo su poslovni lobi interesi, a protiv Mađarske je na delu sprovođenje režimske procedure, a ne dodatno demokratizovanje“, rekao je Orban, podvlačeći da se od vladavine sovjetske imperije nijedna strana sila nije usudila da pokuša da otvoreno suzbije suverenitet Mađarske, koristeći neku legalnu metodu. „Zato ne želimo da živimo u evropskom carstvu čiji je centar u Briselu, gde nam govore šta mi na periferiji treba da radimo. ’Trupe birokrata’ koje nisu uspele da reše ekonomsku krizu u Evropi – sada pokušavaju da osude Mađarsku. Nećemo im to dozvoliti“, poručio je borbeni Orban.
Dva dana posle donošenja Deklaracije o monitoringu nad Budimpeštom u Strazburu, Orban se odlučio za ekspresno oštar „odgovor“ Uniji. Na akt Evropskog parlamenta, kojim je osuđen trogodišnji rad njegovog kabineta i novouvedeni pravni sistem u Mađarskoj, „Fides“ je 5. jula u državnom parlamentu doneo sopstvenu deklaraciju, kojom se odbacuje Tavaresov izveštaj i osuđuje deklaracija EP protiv Mađarske.
Sukob Brisela i Budimpešte se nastavlja… [/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *