Надзирање Орбана

За „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић 

Будимпешта је, због угрожених основних демократских права у Мађарској, стављена под мониторинг Европске уније. Премијер Орбан такву одлуку одбацује

Тврдња мађарског премијера Виктора Орбана да је Брисел постао технократска машина која „производи одлуке“ које нису добре за све, а да је оно што је Унији потребно европски систем странака у коме ће различита мишљења о европској будућности бити разматрана широм континента, врло брзо је добила (нежељени) ефекат. Колатерална штета такве политике европеизације постала је очигледна: конзервативна Европска народна партија ујединила се око Орбана и рекла председнику Европске комисије Жозе Мануелу Барозу да – после пораза Николе Саркозија у Француској – буде нежнији према Мађарској, која већ трећу годину заредом све брже „клизи“ од либералне демократије према диктатури коју многи аналитичари називају „орбанизмом“.

(ОБ)РАЧУН Али Орбан, оптужен да је уставним амандманима (усвојеним 11. марта ове године) прекршио темељне принципе на којима почива заједница европских народа, наставља да и даље игра двоструку игру с Европском унијом. Најпре се радикално удаљава од онога што се зове „европски стандарди“, да би потом под притиском пристао на уступке, али само козметичке. Председник мађарске Владе, уз то, константно избегава политички дијалог с европским Парламентом о претећем ауторитаризму у својој земљи, ризикујући изолацију Будимпеште (користећи двотрећинску већину после доласка на власт 2010, Виктор Орбан и његов „Фидес“ донели су чак 536 нових прописа који су готово поништили демократски поредак у држави).

[restrictedarea] И 3. јула ове године на Кошутов трг је из Стразбура стигао прескуп политички рачун. Будимпешта је, због угрожених основних демократских права у Мађарској, стављена под мониторинг! Најозбиљније изречена критика у извештају Португалца Руија Тавареса била је усмерена управо ка мађарским уставним амандманима, јер су у потпуном нескладу с Чланом 2 Уговора о Европској унији (који третира владавину позитивних закона, поштовање људских права – укључујући и права припадника мањина, цењење вредности слободе, демократије, плурализма, толеранције, солидарности и правде).
Од укупно 765 представника ЕП, пленарном заседању и дебати присуствовао је 701, од којих је 370 гласало за Таваресову декларацију, по којој је Мађарска стављена под строги надзор Уније, 249 делегата било је против, а 82 су се уздржала од гласања. Тиме је Мађарска постала друга земља ЕУ против које су примењене мере овакве врсте; прва је била Аустрија, пошто је крајње десна Слободарска странка ушла у владу 2000. године.
Но, ни Виктор Орбан није седео скрштених руку. Све је учинио да у Стразбуру спречи доношење Резолуције против Мађарске о непоштовању права мањина и демократских принципа у правосуђу и области слободе изражавања. Његова влада стриктно је задужила све амбасадоре да убеде чланове Савета Европе (сваког понаособ!) да не гласају за отварање поступка мониторинга против Мађарске. Нису успели. Будимпештански медији само су штуро нагађали да је Орбан прошао „тако како је прошао“ једино из разлога што није успео да се договори са две „велике демократије“ (јавно не помињући о којим државама је реч).
Уз то, мађарског премијера, против кога су у Стразбуру оркестрирано наступили сви европски социјалисти, либерали, зелени и уједињени левичари, први пут је разочарало нејединство Европске народне партије, а усвајањем Таваресовог извештаја, по његовом суду – ЕУ је злоупотребила своју власт. „У позадини одлуке Европског парламента искључиво су пословни лоби интереси, а против Мађарске је на делу спровођење режимске процедуре, а не додатно демократизовање“, рекао је Орбан, подвлачећи да се од владавине совјетске империје ниједна страна сила није усудила да покуша да отворено сузбије суверенитет Мађарске, користећи неку легалну методу. „Зато не желимо да живимо у европском царству чији је центар у Бриселу, где нам говоре шта ми на периферији треба да радимо. ’Трупе бирократа’ које нису успеле да реше економску кризу у Европи – сада покушавају да осуде Мађарску. Нећемо им то дозволити“, поручио је борбени Орбан.
Два дана после доношења Декларације о мониторингу над Будимпештом у Стразбуру, Орбан се одлучио за експресно оштар „одговор“ Унији. На акт Европског парламента, којим је осуђен трогодишњи рад његовог кабинета и новоуведени правни систем у Мађарској, „Фидес“ је 5. јула у државном парламенту донео сопствену декларацију, којом се одбацује Таваресов извештај и осуђује декларација ЕП против Мађарске.
Сукоб Брисела и Будимпеште се наставља…

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *