Маркс из наше паланке

Гебелс је казао: „Не говоримо да бисмо нешто рекли, него да постигнемо одређени ефекат“. Управо на ову реченицу подсећају приче о реконструкцији владе које се већ месецима развлаче по свим медијима.

Помало сам се неопрезно упустио у цитирање. У данашњој Србији то носи приличан ризик. Већина јавних делатника није на време читала основну школску лектиру, нередовно се школовала и са слабим оценама и понављањима разреда, а онда на сумњиве начине приграбила дипломе неких нових факултета и сходно томе наставила да не чита ништа. И сада, када се тако темељно необразовани докопају неке књиге или нешто о њој начују, они као да полуде и онда она свуда почне да им се привиђа. Учитавају своје приглупо разумевање неколико цитата из тих дела у све што се дешава и све што било ко каже, наравно и поготово ако је тај неко на власти. Циљ је засенити простоту, и зато они пред телевизијским камерама или на конференцијама за новинаре сричу понешто из зборника „Мисли великих људи“ или ишчитавају лирске пасаже из девојачких љубавних дневника или романа Сидни Шелдон.

Реч је о оној врсти људи које је Слободан Јовановић назвао – полуинтелигентима, а који данас доминирају политичким и медијским животом Србије.

Тако Горан Весић у “Данасу“, у знак подршке Александру Вучићу, пише неки текст сачињен од најбаналнијих општих места и празних стереотипа попут онога „о паланачком духу који влада Србијом и противи се свакој модернизацији и промени“ или да „грађани треба да промене начин размишљања као и да друштво уместо митова изабере прогрес и развој“. И мало начитанији човек зна да су прогрес, напредак, реформе, одрживи развој, дерегулација и европска породица нови митови који владају светом, а да Србијом и даље влада митоманија „демократских промена“. Најгоре од свега је то што је за овај хербаријум шупљих прича о „великој идеји“, овешталих општих места из реферата функционера некадашњег ССРНЈ, досетки с повеликом брадом и томе слично употребљена Марксова 11. Теза о Фојербаху: „Филозофи су свет само различито тумачили, али ради се о томе да се он измени“.

[restrictedarea]

Стотине књига су написане о тумачењу ове Марксове тезе, али никоме до Весића није пало на памет да је употреби као упутство за дотеривање, реконструкцију и поправку дивљег капитализма који већ деценију и по влада Србијом. А још мање било ко може промену света очекивати од Мрке, Млађе, Верице, Алисе, Славице, Сузане, Ивице, Сулејмана… Они су толико посвећени променама себе, да за свет одавно не хају.

Непотребно је и рећи да су неизоставна позивања на „Филозофију паланке“, и то све због тога што је Вучић у једном јавном обраћању у вези са храстом поменуо паланачки дух, за чије је откриће патентирано и ексклузивно заслужан Радомир Константиновић. У међувремену је Вучић, због помињања једне књиге Макса Вебера, у суманутим улизичким интерпретацијама престао да буде православац и постао човек са „протестантском етиком и духом капитализма“!

Како је стварно изгледала српска паланка могло се јасно видети из безброј пута приказане бриљантне телевизијске серије „Више од игре“ Слободана Стојановића и Здравка Шотре. То су биле и остале наше варошице, наше Градине и наше паланке. Ово данас је, поштована приучена господо, провинцијализација Србије. Већ пуну деценију и по од Србије се прави туђа провинција. Ви, недоучена господо, специјалци са курсева из Будимпеште и Гелзенкирхена, правите од некадашњег малобројног али великог народа провинцијалну смесу, са задатком да јој промените „и код и геном и ДНК“. И о томе је реч и немојте се стога позивати на књиге које нисте ни прочитали, ни разумели. Радите вама поверени и наложени посао јер он не тражи никакву научну опрему нити фусноте.

Приближићемо, и вама за углед и читаоцима, како се то ради када се ради у чистој форми и без увијања непотребних цитата. Реч је о препорученој пошиљци број 22384, коју је 26. децембра 1969. из Сарајева упутио митрополиту Данилу на Цетиње специјални изасланик папе Павла VI, Франциско Половинети:

„Ваше Преосвештенство, Молим да ми опростите на грешкама, али трудићу се да их буде што мање, јер сам први пут у повјерљивој мисији овдје. Молим да разумијете моје напоре које чиним сам уз припомоћ веома оданих и повјерљивих саучесника, али све то да што боље и савјесније, да најбоље намјере Свете столице извршим што разборитије уз велику обазривост, нашто сам нарочито упозорен.

Носим вам специјалну поруку Светог Оца Папе и Његову поруку треба лично да уручим па сам радо прихватио овај напорни пут да се уз Његов благослов овјековјечи труд и обезбиједи Ваша сагласност и саучешће, што је изразита жеља Св. Оца Папе па сам пошао на овај историјски пут који треба да овјековјечи и Вас.

Но, ево у Сарајеву сам позван у Надбискупију и задржан, хитно обавијештен са напоменом да моментално није погодан моменат – наиме, пала би у очи моја присутност на Цетињу, па би могле наступити немиле последице и многе непријатности од ненамјерних и злих људи Ваше средине, што би омело и много нашкодило постигнутим успјесима у одвајању ваше Свете цркве од сепаратистичке јереси.

Много се постигло и Св. Отац Папа је веома задовољан и предложио је да би било најбоље да се скине она мала капела и смјести у музеј или Његуше гдје би одговарала намјени, гдје историја тога времена изумрлог народа још једино не може да види. Свима је јасно да садашњи народ нема више ништа заједничко са некадашњим народом оријентисаним великосрпском идеологијом која је злоупотријебила овај народ, који ето може се рећи потпуно изумире.

Нови народ са новим навикама и новим животом је народ будућности и нових прегнућа, па је вољан Св. Отац Папа да овај народ свесрдно помогне и да га поврати у праву Христову веру зашто је вољан и да уложи велика средства. Св. Отац Папа је вољан да даде 500 милиона лира као помоћ за израду маузолеја који ти храбри људи упорно траже и желе, па ће и Папина помоћ много допринијети, па ће само тражити да у маузолеју буду смештене кости Луције – Црногорске (Озане Которске), која је још раније прешла у праву Христову вјеру и до смрти била изложена свим прогањањима, али никад није хтјела да ту вјеру осрамоти и остави.

Зато ће она бити оглашена Светицом и жеља би била да се њени остаци похране у маузолеј зашто ће бити изграђен велики и диван саркофаг који ће красити унутрашњост маузолеја. Св. Отац Папа цијениће веома Ваше напоре и велику душевну и просвјетну вриједност, цијенећи Вашу оданост светој цркви, а верујући да ће у Вама наићи на сарадника у борби да се успостави у Црној Гори права Христова вјера и осамостали као новорођенче Св. Оца Папе, он је вољан да све жртве поднесе и сва средства уложи, па једва чека да се освети Дивни Храм у Титограду и успостави библиотека, доведу мисионари и отпочне помагање тог доброг народа у превођењу правој Христовој вјери.

У томе Св. Отац Папа рачуна на Вашу сурадњу и вољан је да Вам понуди положај међу својим најближим сарадницима а да Ви руководите свим тим пословима уз загарантовану дискрецију. То је била моја мисија и то би била порука коју сам имао да уручим са још многим другим, па како сам спријечен и како су сада изоштрене многе несигурности од пакости људи, то сам обавијештен да приликом посјете Предсједника, од стране Паћинелија и додира истог са извјесним храбрим људима Титограда, да се ово сада избјегне и затражи додир или састанак у Загребу или Ђакову, како би се избјегло да се предају новчана средства и награде храбрим људима на мјестима која би била подлога непријатности тих храбрих људи тако и свег досадашњег успјеха и рада.

Износећи Вам ово молим Вас да разумијете велико интересовање Св. Оца Папе за Ваша велика дјела и љубав према својој пастви која треба да се преведе правој Христовој вјери за што би Ви били најпогоднија личност. Вјерујем да Вам је познат удио Св. Оца Папе код одвајања македонске цркве, но из специјалних разлога у данашњој вјери, што је било условљено од тих храбрих људи у Скопљу, који су вољни да се у догледно вријеме и тај народ преведе у праву Христову вјеру. Из жеље да се све то најљепше среди молим да донесете Вашу одлуку гдје би жељели да се лично састанемо и примите све што Вам доносим, а Ви ми дадете Вашу сагласност или могућност, доставите Надбискупији Загреб.

Метковић.

С особитим поштовањем, одани покорни Вам, Паловинети!’

(Наведено из књиге Слободана Кљакића и Ратка Пековића „Седам Његошевих сахрана“, „Јасен“, Београд 1913.).

Ето, то треба да „коначно победи у Србији“. То је суштина промена, а пре свега промена свести!

[/restrictedarea]

8 коментара

 1. Problem je sto se Nemacka ratosiljala Trabanta,zadrzala Mercedes,a nama,podmetnula gomilu politickih Trbanata,kao sto je Goran Vesic,i nametnula nam,da takvi imaju u Srbiji,status Mercedesa!
  Ovu zemlju razaraju isti ljudi vec 20 godina,tacno toliko,od fiskalnog sloma zemlje.ISTI LJUDI,ISTA IDEOLOGIJA.
  Njihova ideologija je VLAST,njih Srbija ne zanima.
  Zapad je vec 1993.g.otvoreno krenuo sa spiskom buducekrivih Srba,i do danas koordinira sa srpskim “trojanskim konjima”.
  Vec 20 godina imamo Patrije,ciji su predsednici kucni prijatelji,kumovi, pobratimi…Jedan lider sa svojom ideologijom,dodje u TV studio i dopadne mu se drugi lider,koji ima svoju ideologiju?Kako je to moguce?
  Gde je tu ideologija i gde je politika.Na stranu,ostalo…
  Tako sve ispada jedan burazerski reality…
  Medjutim,Vesic je samo citirao Vucica,kada je rekao da treba da menjamo svest.To je prvi Vucic jos u Nemackoj,izjavio.Isto je Vucic napao palanacki mentalitet,govoreci da “izmedju hrasta od 600 godina i autoputa,bira autoput”.
  Vesic je samo mala ulizica…radi moguce funkcijice.
  Medjutim,kako shvatiti ovu burazersku sintezu lidera…taj Vesic je pre neki dan odrzao predavanje nekoj kadrovskoj politickoj skoli SNS,kome je i Vucic prisustvovao?
  Svi su bili prezadovoljni,i naprednjaci Vesicem,i Vesic…sobom.
  Ko ce to razumeti.Svi oni sada zajedno,napustivsi komunizam,
  uletevsi u cetnistvo,a jos brze u evropeizam,svaki mesec dobijaju nagrade i priznanja,kao Veran Matic i slicni,SVAKI MESEC,bar jedna nagrada.Jedino je neizvesno,da li vise nagrada stize spolja,ili iznutra?
  Nikad manje dece u Srbiji,a Veran Matic sve uspesniji sa akcijom za bebe i porodilista…to je tesko shvatiti.Oni se svi vole,niko nije protiv nikoga,oni su otudjena drustvena grupa.VIP REALITY.

  Srbija je zemlja naopacke…kao prevrnuta kola u kojima svi sede,bez pokusaja spasavanja…a tata kritikuje decu,zasto nisu postigli bolji uspeh u skoli?A kola naopacke…
  Niko u svetu ne menja svest,ali Nemci traze od Srba da to ucine?
  Nasi politicari citiraju Nemce,politicki Trabanti citiraju Politicare…Kakva rekonstrukcija vlasti?Oni samo zamecu trag.
  Naprednjaci su maheri da nista ne potpisuju,specijalno Nikolic…
  Dacica su gurnuli u Brisel,Vulina u Mitrovicu…sada ce naci nekoga za ministra odbrane,da sa NATO parafira,jedno “malo clanstvo”.Tu ne treba Datum,MOZE ODMAH!Prekosutra ce borbu protiv kriminala(ca),prepustiti nekoj sestriskoj Partijici.
  Mediji prenose da 68% naroda podrzava ovu politiku?SVI MEDIJI.
  TO NIJE TACNO,TO JE BEZOBZIRNA LAZ!
  Hoce da ispadne da skupstinska vecina odgovara raspolozenju naroda,ili obrnuto,pa da Ustav lakse promene…pre SRPSKE SVESTI?!
  Da li promeniti svest ili Ustav…pa svest? SVEST SVAKAKO!
  O tome razmislja ustavni Sud.Sve ostalo je “jasno”.

  Budi Bog sa nama.

 2. Milanka Vukomanović

  ĆAO DARVINE

  BILO JE TO U NEKOJ ZEMLJI PRIMATA
  SA NEMIRNOG I BRDOVITOG BALKANA,
  VEŽBALI MAJMUNI ULOGE DEMOKRATA
  NA PROSTOM PRIMERU BERBE BANANA.

  GRUPA ČIPANZI, OKRUŽENA SA BEZBROJ GORILA,
  OBJAŠNJAVAŠE OSTALIM, DEMOKRATSKA PRAVILA.
  “VI SLOBODNOM VOLJOM BIRATE ONE KOJI HOĆE,
  DA SE PENJU GORE I ZA VAS BERU TO JUŽNO VOĆE“.

  I SAD ONI, DEMOKRATSKI IZABRANI, GORE
  VERU SE, LJUŠTE I GRABE ONO ŠTO VOLE
  A MAME I MAŠU ONIMA, ŠTO OSTAŠE DOLE,
  BACAJUĆI IM, UMESTO BANANA, SAMO KORE.

  HAJ’TE VI SA NAMA, PRATITE NAS U STOPU
  DOBIĆETE I VI , KAD STIGNEMO U TU EVROPU.
  TAMO, U IZOBILJU USPEVA TO JUŽNO VOĆE
  I SVAKO MOŽE DA BIRA I JEDE KOLIKO HOĆE.

  AL’ NI MAJMUNI NISU VIŠE ONO ŠTO SU BILI,
  KAO DA IM JE PRORADILA JOŠ NEKA VIJUGA.
  „KAKO DA U TOJ EVROPSKOJ, SEVERNOJ IDILI
  USPEVA TO DEMOKRATSKO VOĆE SA JUGA?”

 3. Гос, Вучелићу, јаби овом Весићу и том Вучићу скренуо пажњу на
  наше паланачке родољубе и устанике има их доста на броју само
  неке да споменем: Ђорђе Петровић ( КАРАЂОРЂЕ) Владика Раде Његош,
  Никола Тесла , Пупин, Војвода Мишић из Мионичке Палнке, Иво Андрић из касабе Травничке и Јован Дучић из провинције Херцеговачке. Овај што жели данас преведе у протестанте или неку
  од секта западне холивудске културе, није дорастао места на ком
  се налази.Рука пријатеља још је у ваздуху мислим даје нема ко
  приватити. Патријарх Иринеј истину је рекао брат Путин потврдио
  а Николић понавља олињалу,отрцану изјаву нећемо признати косово,
  а сви знамо даје та прича завршена и чека згодно време када ће на
  стиропору клечати и сузним очима рећи оно да Србија мора признати независнот Косова где је крај овој политици ПИТАМО СЕ.

 4. Klara K Milic

  Od ozbiljne političke novine, koja je imala visok nivo sadržajnosti i informacija, Pečat postaje sumorna i samim tim nezanimljiva revija tekstova nižeg kvaliteta pre svega zbog stotinu puta pretresanih tema, obradjenih jezikom neuredjene rečenice, koja se udvara upravo poluinteligentnim i poluobrazovanim čitaocima – najbolje slika s tim u vezi su njihovi komentari. A vi, dragi Milorade, kada sednete sami, to sigurno vidite i znate odlično.
  Dajte onda malo starog, perfektnog stila iz vremena kada je vaše pisanje bilo poznato u celoj Jugoslaviji.
  Najpre vi, pa će onda i ostali vaši saradnici. Radujem se unapred.

 5. Preslatka Klaro, ukoliko želite sadržaj idite na Scandal, jer nije novinar taj koji kreira državnu politiku već iznosi činjenice. Neznam zbog čega Vi uopšte dajete komentar na poluinteligentan i povšan teks i spuštate se na nivo prostaka poput nas. Evo ja se izvinjavam i priznajem svoju glupost, jer smatram da fraze poput transparentno i sli. ne oslikavaju inteligenciju čoveka već to koliko je vredan i pošten ma kako se izražavao. Verujte, meni nije problem da razumem šta polusvet piše jer osećam nihovu muku.Kada bi običan seljački polusvet seo na mesto predsednika Srbija verujem da bi bolje vodio zemlju nego ovaj sadašnji i svi prethodni jer je seljak domaćin i magistar ekonomije i privrede. A Vi i ja i nama slični mlatimo praznu slamu
  jer nemamo ni ideje ni hrabrosti da uradimo nešto korisno. To bi izgledalo kao kada gledaš čoveka da se davi i umesto da skočiš i da mu pomogneš staneš pored obal i stojiš kao kip uz obrazloženje da neznaš da plivaš, ali zato imaš gomilu praznih opravdanja koja mrtvom čoveku ništa ne znače.

 6. Krstenice pod misku, pa na “edukaciju” kod reformisane vlade…?

  Hm,hmm..Krkobabici..hm,hmm “prvi na listi”..pa redom..Vucelic..hm,hmm..”predmet rasprave na Radnickom savetu preduzeca’

  “EUTANAZIJA ZA BESKORISNE HUMANE VIŠKOVE
  Upravo je Atali odavno zagovornik primene humane eutanazije kod ljudi koji navrše 60 godina života. Tako je još 1981. u vreme jedne javne debate povodom predloga da se donese zakon o eutanaziji, izjavio: ” Čim neko pređe 60-65 godina, on živi ispod svojih sposobnosti da proizvodi, i košta društvenu zajednicu mnogo novca… eutanazija će biti jedna od suštinskih instrumenata budućeg društva”.
  Atali kao da previđa činjenicu da ogroman broj ljudi, posebno u zapadnim postindustrijskim zemljma, već decenijama ništa ne proizvdi i da radi u uslužnom sektoru i u administracijama. Rad od osam, deset i 12 sati sasvim se nepotrebno nameće ljudima samo zato da bi bili stalno okupirani radom u svom robovskom položaju. Jer, kapitalizam i slobodno tržište upravo imaju problem sa hiperprodukcijom i grozničavo nastoje da ljude održavaju u radu , iako toliki proizvodi nikome nisu potrebni. Zapravo kad bi manje radili, manje bi se trošila hrana, nafta, voda, odeća… A to trgovcima ne odgovara jer se oni ugrađuju u vrednost robne razmene, a veliki finansijski promet održava u životu njihov bezvredan papir koji mora stalno da “cirkuliše” da bi “živeo”.
  Sa druge strane, na evropskom jevrejskom kongresu Atali je nedavno izjavio da svetska popuacija Jevreja treba da poraste na 200 miliona. Zašto? Koja je uloga Jevreja u Novom vrlom svetu? Da bi pevali i glumili u holivudskim filmovima i bili udarne novinarske režimske perjanice širom sveta? Ili naučnici izuzetnog potencijala, koji bi i dalje kao po pravilu dobijali Nobelovu nagradu za “izuzetna naučna dostignuća”? Ili da bi ratovali i špijunirali i lobirali za interese Izraela? “

 7. Moj komentar je bio vrlo dobronameran jer volim Pečat, a činjenica je da gubi na kvalitetu.
  Upravo to potvrdjuje čitateljka Sladjana koja bi trebalo najpre da savlada osnove pravopisa srpskog jezika i da nauči da NE odvoji od ZNAM i napiše pravilno – NE ZNAM.
  Veoma, veoma je važno kako i na koji način se izražavamo, to je slika koja govori o nama – samo nekoliko rečenica, pisanih ili izgovorenih jasno mogu da pokažu na kom nivou se nalazi naše obrazovanje i komunikacija.

 8. Hvala vam gospodine Vucelicu na ovom clanku.
  Ja nista ne znam, ali znam, bar po vidjenju svakodnevnom, da u nasoj divnoj Srbiji ne vlada ni divlji kapitalizam, no, PLJACKA-lizam. Ako takovog drzavnog uredjenja nema u istoriji sveta, onda je Srbija opet odradila nesto za istoriju.
  Nikakovo cudo, sto austrijske i lihtenstajnske ni trunka krize, ni propasti, ni gubitaka, kad su samo sa Balkana velikodusno prihvatile preko 500 Milijardi dolara u pohranu. HHH!
  Kako sada da to izvlacenje novca, a Srbja je tu opet bila “najmarljivija,” ubacim u drzavno uredjenje:pljacka-lizam. ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *