Како је киднапован Слободан Милошевић (2) – Хеликоптерска маска МУП-а Србије

Пише истраживачки тим „Печата“

Нови детаљи о изручењу Слободана Милошевића Хашком трибуналу, на Видовдан 28. јуна 2001. године

Истраживање „Печата“ о начину на који је Слободан Милошевић, бивши председник Србије и СР Југославије, на Видовдан 28. јуна 2001. године, које смо објавили о дванаестој годишњици тог важног, мучног и до краја неразјашњеног догађаја, изазвало је велику пажњу и реакције.
Подсећамо, у тексту „Како је киднапован Слободан Милошевић“ објавили смо наша сазнања да је бивши председник, уз надзор британског агента Ентонија Монктона, хеликоптерима пребачен из Београда у Тузлу, а одатле у Хаг британским транспортним авионом типа Ц-130.

МАНИПУЛАЦИЈА ЛЕТОВИМА Ова операција је, како сазнајемо, изведена у аранжману српског Министарства унутрашњих послова, а без знања (тадашње) Војске Југославије и њених челних људи, уз коришћење опсежних мера којима је закамуфлирана акција пребацивања Милошевића из Београда у Тузлу.
Тадашњег начелника Генералштаба, генерал-пуковника Небојшу Павковића, према неким информацијама, о читавом догађају известио је професор Коста Чавошки, пошто је акција већ почела. Информацију потом потврђује генерал Милан Ђаковић, тадашњи начелник Управе безбедности ВЈ, уз напомену да колона возила МУП-а, у којој је највероватније Милошевић, из београдског Централног затвора иде према Институту безбедности на Бањици. Посматрајући са крова оближње зграде Војномедицинске академије (ВМА), пуковник др Здравко Мијаиловић, начелник кардиолошке клинике ВМА, јавља да Милошевића изводе из аутомобила и воде га ка хеликоптерима спремним за узлетање. Генерал Бранислав Дашић, помоћник за позадину Генералштаба ВЈ, из једног стана на Бањици, види хеликоптер који узлеће са хелиодрома у оквиру Института безбедности и одлеће у правцу Раковице, а ову информацију потврђује и пуковник Мијајловић.

[restrictedarea] Дежурни пар ловаца ставља се у највиши степен приправности, као и наоружани транспортни хеликоптери.
У току је, међутим, опсежна акција камуфлирања лета МУП-овог хеликоптера који односи Слободана Милошевића. Камуфлажу додатно олакшава то што се, од петооктобарских промена претходне, 2000. године, Савезна управа контроле летења више не налази под непосредном контролом Војске Југославије.
Како смо већ писали, у пребацивању бившег председника у Тузлу учествовала су два МУП-ова хеликоптера БЕЛ-212 (један од њих је и носио Милошевића), два хеликоптера МИ-17 и једна „Газела“; Слободан Милошевић у Тузлу је слетео у 19,15 часова 28. јуна 2001, а у Хаг, британским војним авионом, нешто после 22 сата.

Током читавог дана, међутим, како сазнајемо, трајало је маскирање хеликоптерског лета Београд-Тузла. Тако је Савезној управи за контролу летења, око 13,30 сати 28. јуна 2001, најављен хеликоптер МУП-а на маршрути Бањица – Сурчин; за тај исти хеликоптер, нешто пре 19 сати, промењен је број лета, као и најава маршруте (Бањица – Обреновац – Богатић, са слетањем на Сурчин). Око 16,30 сати МУП је најавио и лет новог хеликоптера на линији Сурчин-Бањица, али није пријавио полетање из Сурчина иако је био обавезан да то учини пола сата раније; исти хеликоптер је затим, под новим бројем лета затим најављен на маршрути Бањица – Обреновац, са слетањем у Лозници и Сурчину. Трећи хеликоптер МУП-а, типа МИ-17, најављен је нешто пре 19 сати, на маршрути Сурчин – Бања Ковиљача, са слетањем у Београд. Нешто пре 13 сати био је најављен и лет петог хеликоптера, у времену од 17 до 22 сата, на релацији Београд – Богатић – Београд, због (тобожњег) запрашивања комараца.
Најаве неких од ових летова дате су касно, чак и после полетања, а у једном случају је најава лета стигла тек пошто је лет реализован. Све заједно, ово потврђује сумњу да је контрола летења злоупотребљена камуфлажним летовима, ради збуњивања и прикривања лета којим је Слободан Милошевић из Београда пребачен у Тузлу.
Штавише, хеликоптер за који се сумња да је превозио бившег председника Србије и СРЈ није ни уочен на војним радарским системима ВОЈИН, пошто је највероватније летео на висинама мањим од 100 метара.
Прецизни подаци о овим камуфлажним летовима и тактици коју је применио МУП да би замаскирао киднаповање Слободана Милошевића из Централног затвора у Београду, додајмо, сачувани су у архиви војске и Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

[/restrictedarea]

6 коментара

  1. E moji generali,staNE-uciniste! Niko da pokusa osloboditi Predsjednika!? Dzaba vam generalske odore! Ciji ste vi sada generali, koje vojske?! Onu vojsku ste IZDALI a kako vam je sada? Kako spavate? Sta ce te pricati Unucima,u kakvim ste “bitkama” bili?! Bedno!

  2. Vucelu za predsednika ,svaka mu dala, dacic je mala beba za vucelica.

  3. Kako vojska nije znala – kad je znala cela drzava, objavili na TV -svi su znali.

  4. COVJEK SE RODI DA BI UMRO,A OBRAZ I CAST OSTAJU DO VIJEKA…Ej NAS SRBINE NJEGOSU,LAKA TI ZEMLJA…………tvoje komsije odose SATANISTIMA na jasle a pro tebe NJEGOSU….ZABORAVISE…TVOJI KRVNI POTOBCI….BIVSI…OBRUKASE FUKARE TVOJ VIJENAC…..primorsi BIZNIS…Nema veceg lazova od Turcina i prevaranta od……OBRAZA OSO DZONNNNN…..MUCENICI ISUSOVI STA VAS CEKA…………….????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *