Измишљено саопштење Фонда за хуманитарно право у магазину „Печат“

Београд, 15. 7. 2013. године (Бе92) У току јучерашњег дана пажњу јавности је привукао много пута „шеровани“ линк на „Фејсбуку“ текста часописа „Печат“, у којем се говори о наводној реакцији Фонда за хуманитарно право, односно његове директорке Наташе Кандић на хуманитарну гала вечеру коју је за децу у Србији организовао Новак Ђоковић после финала „Вимблдона“.
Овај текст био је много пута прослеђен и коментарисан, али се мало ко сетио да посети сајт Фонда за хуманитарно право и провери да ли ово обавештење заиста постоји. Такође, мало ко се сетио да погледа остале вести из ове рубрике, па тако и вест која је изашла на истој интернет страници о томе да је укинут откуп књига. Мало коме је било чудно што се у измишљеном саопштењу појављују и апсурдне информације попут оне да албанска деца на Косову гладују јер немају апетита.
Из Фонда су реаговали у току данашњег дана саопштењем да је текст у „Печату“ у целости измишљен, а тиме што нису упутили читаоце да је реч о сатири, уредништво часописа довело је читаоце у заблуду.
У саопштењу се такође истиче да је магазин „Печат“ на овај начин прекршио више одредби Закона о јавном информисању.
Ово је саопштење Фонда за хуманитарно право у целости: „У магазину ‘Печат’, у броју 276, од 12. јула 2013. године, у рубрици Агенцијске вести по избору Павла Ћосића, објављен је текст под називом ‘Фонд за хуманитарно право осудио хуманитарну акцију Новака Ђоковића’, аутора Павла Ћосића. Фонд за хуманитарно право (ФХП) истиче да се у целости ради о измишљеном тексту, те да саопштење на које се аутор позива ФХП никада није објавио.
ФХП напомиње да магазин ‘Печат’ ни у једном делу рубрике Агенцијске вести по избору Павла Ћосића не упућује да се ради о измишљеним информацијама или сатири, чиме уредништво овог магазина своје читаоце свесно доводи у заблуду. Објављивањем измишљених информација које дефамирају појединце, магазин ‘Печат’ је прекршио више одредби Закона о јавном информисању.“
Петар Луковић Етикета, који се такође помиње у измишљеном саопштењу, главни уредник и аутор скоро свих текстова у „Е-новинама“, искористио је ову прилику да Павла Ћосића назове несрећником, нацистом и недотупавним самозваним књижевником, док је читаву акцију назвао „Фашистичким позивом на линч Наташе Кандић“.

Дачић: Извршићемо реконструкцију министара унутар њих самих

Београд, 16. 7. 2013. године (Бе92) Премијер Ивица Дачић и потпредседник Владе Александар Вучић касно синоћ расправљали су о реконструкцији владе. Могуће је да се разговори наставе и данас. Поново је реч о дуготрајним разговорима о реконструкцији Владе Србије.
Како сазнајемо, ниједан министар није нарочито вољан да напусти своју функцију, а многима није јасно ни зашто се влада која тако добро функционише уопште реконструише. Овога су свесни и председник и потпредседник Владе, па је стога, како сазнајемо, све ближе решење да неће бити персоналних промена у смислу постављања једних људи на место других, него више мењања једних истих људи унутар самих себе.
Како је то сликовито објаснио Ивица Дачић, то значи да ће министри остати исти људи, али различите личности. На ову идеју је заправо дошао Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић који је рекао да би најрадије променио много тога у своме раду. Ову идеју су одушевљено прихватили и остали министри, па и њихови шефови. Влада, дакле, остаје састављена од истих људи, али ће се ти људи променити. Носиће иста имена и презимена, али то ће бити сасвим нови министри, много бољи од ових досадашњих. Највише промена догодиће се министру просвете, науке и још свачега Жарку Обрадовићу који ће отићи на посебан тромесечни третман потпуне промене личности на Институт за мењање личности у Даласу.

Ово је сатирична рубрика. Не наседајте!

Један коментар

  1. Kažete satira,mene mnogo potseća dramu sadašnjosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *