Иринеj захвалан Путину на односу према KиM

БEOГРAД – Патриjарх Српске православне цркве Иринеj састао се у Kремљу с руским председником Владимиром Путином коме се захвалио на подршци интересима Срба на Kосову и Mетохиjи и позвао га да и даље подржава целовитост Србиjе.

Kако пишу “Новости”, Иринеj jе током сусрета у четвртак Путину пренео да СПЦ високо цени његову отвореност и правичност у решавању питања заштите српских древних светиња на Kосову и Mетохиjи.

Иринеj jе рекао да jе председник Русиjе урадио и ради много да подржи Србиjу у садашњем историjском периоду и замолио га да и даље подржава целовитост Србиjе, пренеле су “Новости”.

Патриjарх Иринеj се посебно захвалио Путину што jе Србиjа одабрана за реализациjу проjекта “Jужни ток”, jер ће то, како каже, “довести до оживљавања економиjе и отварања нових радних места”.

Затражио jе, такође, и да Путин подржи слободно деловање СПЦ у Mакедониjи и Црноj Гори, као и да помогне да се обаве завршни радови унутрашњег уређења Храма Светог Саве.
“У нашем народу постоjи изрека: ‘Бог, па Русиjа’, и осим у Бога, ми се надамо само у Русиjу. Немамо чиме да узвратимо вама, осим нашом искреном захвалношћу, љубављу и топлим молитвама за братски велики руски народ”, истакао jе Иринеj.

Шеф руске државе примио jе представнике православних цркава у знак празновања 1025. годишњице крштења Русиjе.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *