Đurić: Ne znam ko će biti pregovarač sa EU

BEOGRAD – Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da ne zna ko će biti imenovan za pregovarača sa Evropskom unijom i da očekuje da će visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton preneti poruku Prištini da mora usvojiti Zakon o amnestiji.

Nije bilo razgovora na tu temu dosada. Ne znam ko će biti imenovan za pregovarača. Ta odluka je na vladi i oni su najavili da će je doneti u najskorije vreme. Ne bi spekuilisao”, rekao je za RTS Đurić odgovarajući na pitanje hoće li biti glavni pregovarač sa EU.

Komentarišući boravak Ešton u Beogradu on je istakao da visoka predstavnica EU na svojoj agendi ima ceo svet, a da količina vremena koje je ona upotrebila na rešavanju ovih pitanja pokazuje koliko je Evropska unija zainteresovanada dođe do rešenja.
“Međutim, reč je o pitanjima koja su diskutovana ne samo na ovim sastancima nego i na čitavom nizu sastanaka pre toga mesecima, čak i godinama unazad. Mislim da to pokazuje koliko je svaki detalj važan”, rekao je Đurić i doda da svaki sastanak sa sobom nosi novi kvalitet.

On je istakao i da će, kada budu imali rešenje koje je konačno i definitivno, o tome obavestiti javnost.

Na pitanje da li očekuje da Ešton, koja boravi danas u Prištini, da jasan znak da se mora usvojiti Zakona o amnestiji koji je preduslov za implementaciju sporazuma, on je istakao da je to preduslov.
“S obzirom na to da je i EU stalo da ovaj sporazum bude sproveden mislim da nema sumnje da će ona tu poruku preneti i predsedstavnicima privremenih pokrajinskih institucija”, ocenio je Đurić.

On je istakao da je Beograd već i do sada demonstrirao spremnost i sposobnost da ostvaruje ovaj sporazum čiji je cilj osnaženje i stvaranje jake zajednice srpskih opština.
“To veoma često zastrašuje političke krugove na drugoj strani. Zbog toga vidimo ovo oklevanje da se sporazum sprovodi, ali što se Beograda tiče nema nikakve sumnje. Mi nećemo biti nikakva prepreka ostvarivanju sporazuma”, rekao je Đurić.

Komentarišući formiranje skupštine Srba na severu Kosova, on je istakao da je taj čin odraz zabrinutusti našeg naroda na KiM i nepovorenja prema institucijama u Prištini.
Prema njegovim rečima, Priština mora da dokaže da je spremna i sposobna da sarađuje sa pripadnicima srskog naroda .
“To je jedan izraz političke volje, zabrinutosti i straha zato što je Priština do sada pokazivali da potcenjivački i maliciozno gradi svoj odnos prema srpskoj zajednici”, rekao je Đurić i dodao da Priština mora da pokaže zrelost i sposobnost da upravlja sama sobom.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *