Дачић: Зашто бих Динкићу нудио више власти него што већ има

БEOГРAД – Премиjер Србиjе Ивица Дачић негирао jе данас да jе Mлађану Динкићу понудио место поптредседника владе задуженог за инвестициjе и вођење неког “суперминИстарства”, истакавши да jе спаjање више министарстава био управо захтев лидера УРС.

„Нисам му то понудио, зашто бих му понудио више власти него што има сада”, рекао jе Дачић гостуjући на TВ Пинк.

Према речима премиjера, сарадња са Динкићем jе била добра, он му се захвалио на тоj сарадњи али и истакао да свако носи своj ниво одговороности и да у политици не постоjе симпатиjе, већ само резултати.

Дачић jе додао да, уколико се већ иде на реконструкциjу, она мора бити озбиљна и темељна и мора да има ефекте у наjважниjоj области, а то су економиjа и финансиjе.
„Зато jе било неопходно да и ту буде одређених промена, jер ће на томе народ гледати да ли има напретка или не. Tо ниjе било видљиво у овом периоду, а Србиjа нема времена да чека да види да ли има стабилности у владаjућоj каолициjи. Без тога реконструциjа би била само козметичка и зато сам предложио да одговорнсот у том ресору прузме неко други”, нагласио jе Дачић.

Према његовим речима, ту ниjе могло да се дође до политичког договора, jер то ниjе било прихватљиво за УРС.
„Нетачно jе да му jе неко то понудио, рекао сам му да размисли, а онда заказао конференциjу за новинаре, да се стави тачка на ту причу. Грађани очекуjу да што пре ставимо тачку на реконструкциjу, jер jе предуго траjало и многе су се калкулациjе поjавиле о томе да jе реч о партиjском надмудривању”, нагалсио еj премиеjр.

Дачић jе подсетио да jе идеjа о реконструцкиjи потекла од првог потредеседника владе Aлександра Вучића и да jе та идеjа „свакако политички корисна”.

Kада jе реч о ванредним парламетнарним изборима, Дачић jе рекао да то што СНС и Вучић нису за изборе представља одраз њиховог озбиљног и државотворног става, jер питање избора у овом тренутку не би било наjбоље решење због свих проблема са коjима се Србиjа суочава, као и склоност да избори значе закочење посла у наредних неколико месеци.

Дачић jе подсетио на постигнут договор да „док има резултата нема потребе за изборе”, а нарочито због тога што наjвећа овлашћења у влади има СНС.

Питање избора у овом тренутку не би било наjбоље решење због свих проблема са коjима се Србиjа суочава, као и склоност да избори практично значе кочење посла у наредних неколико месеци. Премиjер jе подсетио да jе jуче о одлуци коjу jе донео информисао и председника Србиjе Tомислава Николића, да му jе рекао да jе немогуће наставити у овом формату, без увреде било чиjиег легитимитета и да има примедбе, jер сматра да Србиjа мора у наредном периоду да жури и оствари резултете.
„Рекао сам председнику Николићу да неко мора да преузме одговорност, а сматрам да одговорнсот мора да преузме наjвећа странка у каолициjи. Ниjе ово уперено против било кога лично, ово ниjе добровољно друштво у влади, ниjе питање да ли неко некога го воли, политика jе посао као и сваки други и битно jе коjи су резултати тог посла, колико имате гласова и како људи живе“, обjаснио jе премиjер.

Дачић jе такође рекао да jе одлука коjу jе донео „наjбоље у интересу стабилности владе, у интересу Србиjе“, а да су донекле различити ставови Вучића резултат погледа на ситуациjу, што jе нормално, пошто су позициjе са коjих он и први потпредседник владе гледаjу различите.

Дачић jе рекао да jе Вучић био спреман да изађе у сусрет Динкићевим захтевима, али да су решења коjе jе СНС предлагала за неjга била неприхватљива, као и захтев Динкића да га премиjер заштити од медиjскиих напада.
„Динкић jе тражио да престану напади на њега у медиjима, jа не могу да наредим да престану напади на мене, а не на Динкциха“, додао jе Дачић.

На питање да ли jе био речи о раздваjању премиjерске функциjе од функциjе минситра унутрашњих послова, Дачић jе одговорио да он и Вучић имаjу коректниjе односе него што то неко мисли и да ни Вучић ни СНС никада нису тражили да не буде министар полициjе.

Премиjер jе додао да, када jе реч о новим минситрима, jош не постоjи jасан план у вези са тим, али постоjе рокови коjи мораjу да буду испоиштивани.

Према његовим речима, наjпре скупштина мора да констатуjе оставке министара, затим мора да се одреди министар коjи ће обављати те послове до избора новог члана владе, а у року од месец дана премиjер има обавезу да предложи нова имена.
„Oд 20. августа та тема мора да се нађе на седници скупштине”, рекао jе.

Танјуг

2 коментара

  1. Имам једно питање за све? Постоји ли још неко иоле при чистој свести здравој памети у овој нашој лепој која је отишла у три лепе?Мени је јасно да је уредништву веома мио и драг Ивица Исподсукњица, али није у праву. Може он да држи Динкића и може да му нуди али своју очевину и он и Вучић. по Уставу Србије они су државни чиновници, а не власници Србије и на основу чега постављају питање Динкића осим ако их не условљава Брисел. Ја се слажем са мојим пасивним сународницима , нема фрке ајде да их пустимо да све поклоне и раскрчме и шта онда? Коме ће мечка да заигра за који дан њима или нама?Зар се нисмо добровољно кастрирали да бисмо живели у логору звани град? Ко има више од једног или ниједног детета? И шта је поента? Да се угасимо као свећа. Зашто? Да би Млађан и, Чеда, Дулић….. дугачак је низ живели како живе. КАДА СТЕ ПРЕДАВАЛИ КОСОВО МАЊЕ СТЕ ВЕЋАЛИ НЕГО САДА. ДА ЛИ БИСТЕ НАРОДУ АРГУМЕНТОВАНО ОБЈАСНИЛИ ПО ЧЕМУ ЈЕ ТО ДИНКИЋ НЕЗАМЕНЉИВ и не само он, сви Ви?Примећујете ли како је народ опасно заћутао, сем мене маловам ко пише. Нешто ми често одзвања у глави одјек песме.
    Кад се шћаше у земљи Србији
    у Србији земљи да преврне…
    Не играјте се, Балкан је буре барута.

  2. Gledam naseg bucu vec duze vrijeme i pitam se cime se tovi. Ja nikako da nabacim koje kilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *