Dačić i Dinkić različito o pregovorima, SNS odlučuje sutra

BEOGRAD – Vlada dalje ide bez URS-a, SNS može to da prihvati, da pravi koaliciju s nekim drugim ili da se ide na izbore, odlučio je danas premijer Ivica Dačić i obavestio o tome predsednika države i javnost.

SNS je najavio da će se o premijerovom predlogu izjasniti sutra posle sednice Predsedništva stranke.

Predsednik Tomislav Nikolić apelovao je na Vladu , a posebno na najveću stranku koalicije, Srpsku naprednu stranku, da ubrzano okončaju rekonstrukciju i nastave reforme.
“Za izbore uvek ima vremena”, saopštio Nikolić.

Dok je premijer danas kasno popodne bio na sastanku kod predsednika Tomislava Nikolića, na kojem je jedno vreme učestvovao i lider SNS i vicepremijer Aleksandar Vučić, lider URS Mlađan Dinkić je na konferenciji za novinare optužio premijera da obmanjuje javnost u želji da zadrži premijersko mesto, a što se URS-a tiče, dodao je, oni će ubuduće biti konsturktivna opozicija.

U očekivanju da naprednjaci odgovore na ponudu premijera ostaju potpuno različita viđenja razgovora koji su vođeni juče i danas između lidera SNS, SPS i URS, a koja su izneli Dačić i Dinkić.

I dok premijer tvrdi da je ponuda Dinkića koju je izneo danas sasvim neprihvatljiva, lider URS kaže da je za SNS ta ponuda bila prihvatljiva, što mu je lično, kako je rekao, potvrdio Aleksandar Vučić.

Dačić je, s druge strane, tvrdi lider URS, uplašen da mu premijersko mesto ugrožava Vučič, pa bi, kako kaže, da što duže makar formalno ostane na toj poziciji.

Dačić predlog Dinkića da bude potpredsednik zadužen za investicije vidi kao opasnost od stvaranja novog superministarstva, do lider URS to objašnjava željom da radi, dovodi investitore i da zaposli Srbiju.

Konačno, premijer je napomenuo da nije želeo da ponižava ni Dinkića, ni URS, pa mu je ponudio da bira neki treći resor, izuzev finansija i privrede, za koje premijer smatra da ih Dinkić nije dobro vodio.

Dinkić je, međutim, kazao da je premijer bio iznenađen što je URS pristao da se resor privrede i finansija podeli, pa kako to nije očekivao, uplašio se za svoju funkciju ako te resore dobije SNS, i zato je odlučio da više ne sarađuje s URS-om.
“Bilo je to jedno veliko gubljenje vremena”, zaključio je Dinkić, a Dačić je zahvalio URS-u na dosadašnjoj saradnji, a SNS, kako je rekao, najvažnijeg partnera socijalista, pozvao da prihvati takav predlog ili da pravi koaliciju s nekim drugim.

“Ako ne prihvate, jedino rešenje su izbori ili nova koalicija bez SPS. Na primer, SNS, DS i URS”, zaključio je Dačić.

Na potezu je Srpska napredna stranka, čiji je potpredsednik Nebojša Stefanović izjavio za B92 da će ta stranka sutra doneti odluku o ponudi premijera da vlada nastavi dalje bez URS potvrdivši istovremeno da je SNS imala donekle različit stav od predsednika vlade u pregovorima o rekonstrukciji.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *