Дачић и Динкић различито о преговорима, СНС одлучуjе сутра

БEOГРAД – Влада даље иде без УРС-а, СНС може то да прихвати, да прави коалициjу с неким другим или да се иде на изборе, одлучио jе данас премиjер Ивица Дачић и обавестио о томе председника државе и jавност.

СНС jе наjавио да ће се о премиjеровом предлогу изjаснити сутра после седнице Председништва странке.

Председник Tомислав Николић апеловао jе на Владу , а посебно на наjвећу странку коалициjе, Српску напредну странку, да убрзано окончаjу реконструкциjу и наставе реформе.
“За изборе увек има времена”, саопштио Николић.

Док jе премиjер данас касно поподне био на састанку код председника Tомислава Николића, на коjем jе jедно време учествовао и лидер СНС и вицепремиjер Aлександар Вучић, лидер УРС Mлађан Динкић jе на конференциjи за новинаре оптужио премиjера да обмањуjе jавност у жељи да задржи премиjерско место, а што се УРС-а тиче, додао jе, они ће убудуће бити констурктивна опозициjа.

У очекивању да напредњаци одговоре на понуду премиjера остаjу потпуно различита виђења разговора коjи су вођени jуче и данас између лидера СНС, СПС и УРС, а коjа су изнели Дачић и Динкић.

И док премиjер тврди да jе понуда Динкића коjу jе изнео данас сасвим неприхватљива, лидер УРС каже да jе за СНС та понуда била прихватљива, што му jе лично, како jе рекао, потврдио Aлександар Вучић.

Дачић jе, с друге стране, тврди лидер УРС, уплашен да му премиjерско место угрожава Вучич, па би, како каже, да што дуже макар формално остане на тоj позициjи.

Дачић предлог Динкића да буде потпредседник задужен за инвестициjе види као опасност од стварања новог суперминистарства, до лидер УРС то обjашњава жељом да ради, доводи инвеститоре и да запосли Србиjу.

Kоначно, премиjер jе напоменуо да ниjе желео да понижава ни Динкића, ни УРС, па му jе понудио да бира неки трећи ресор, изузев финансиjа и привреде, за коjе премиjер сматра да их Динкић ниjе добро водио.

Динкић jе, међутим, казао да jе премиjер био изненађен што jе УРС пристао да се ресор привреде и финансиjа подели, па како то ниjе очекивао, уплашио се за своjу функциjу ако те ресоре добиjе СНС, и зато jе одлучио да више не сарађуjе с УРС-ом.
“Било jе то jедно велико губљење времена”, закључио jе Динкић, а Дачић jе захвалио УРС-у на досадашњоj сарадњи, а СНС, како jе рекао, наjважниjег партнера социjалиста, позвао да прихвати такав предлог или да прави коалициjу с неким другим.

“Aко не прихвате, jедино решење су избори или нова коалициjа без СПС. На пример, СНС, ДС и УРС”, закључио jе Дачић.

На потезу jе Српска напредна странка, чиjи jе потпредседник Небоjша Стефановић изjавио за Б92 да ће та странка сутра донети одлуку о понуди премиjера да влада настави даље без УРС потврдивши истовремено да jе СНС имала донекле различит став од председника владе у преговорима о реконструкциjи.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *