ЧОВЕК СНУЈЕ – БОГ ОДЛУЧУЈЕ!

Пише Драгомир Антонић

Увек је лако преварити оне који вас воле. Превара драгих особа није никакав храбар чин. Окрените се сопственом народу. Срби сте. Зашто баш ви да Србију упропастите?

Једна од изрека која се може често чути и у свакодневном говору је реченица из наслова. Његош ју је користио у мало измењеном облику: „Човек снује Господ пресуђује.“ Вук Караџић  бележи да у Дубровнику кажу: „Човек налаже, а Бог располаже!“ Све изреке, на први поглед, говоре о истом. Без обзира на рад и уложен труд Божја је задња. Уз његову помоћ човек може велика дела учинити, а без Божје помоћи сваки труд биће залудан. Бар по народним пословицама, а како је у њима сабрано хиљадугодишње искуство ваља их се присетити, макар у њих и не веровали.

ОБИЧАЈИ – ОЗБИЉНА ИНСТИТУЦИЈА Сваки део народног стваралаштва од обичаја, веровања, традиционалних заната, песама, бајалица,успаванки до народних изрека и пословица има свој видљиви и скривени део. Својеврсна мимикрија која је без изузетка заступљена у свакој обичајној радњи највећа је заштита самог обичаја. Видљив је свима, а разумљив само онима који су спремни да сазнају поруку која се налази у сваком обичају. Видљив део је увек колоритан и наметљив. Да привуче, али и скрене пажњу са битних делова. Зато се обичајима не сме приступати са омаловажавањем, као некаквим бапским причама. Обичаји су озбиљна институција традиционалне културе сваког народа. Језик такође.

Снујем је несвршени глагол, а именица сновати има више значења. Скок у свом Речнику наводи да је то стара, пресловенска реч. Основно значење је везано за ткачки занат и  навијање пређе за ткање. Ткање је вештина коју људи нису могли сами открити већ су је добили од богова. У митологији старе Грчке вештину ткања је женама подарила богиња Атена, кћер Зевса. Она је била заштитница ткаља, али је знала да буде веома зла ако би неко злоупотребио ткачку вештину. Зато је Арахну, чувену лидијску ткаљу, кад је видела тканину са недолично приказаним боговима коју је Арахна изаткала, претворила у паука који још увек виси о концу и марљиво тка своју мрежу („Речник грчке и римске митологије“, Београд, 1979). У хришћанству вештина ткања је у почетку била доступна само одабраним, од Бога дарована. Стихови о вештим ткаљама које тананим  златним нитима ткају хаљине за јунаке најбоље говоре о поштовању заната.

[restrictedarea]

 

Сновање у веровањима означава вештину која је од другог, божанског бића, добијена и зато се према речи и вештини као дарованом знању мора са поштовањем односити и никад се не сме злоупотребити да би се неком нанела штета. Ово је невидљиви део изреке. Оно што је видљиво огледа се у фигуративном значењу речи сновати која се у речницима тумачи са: правити планове. Секундарно значење је у народу, али и код мудрих особа постало примарно, па се и цела изрека тумачи у смислу Божје одлуке као крајње. Није ово погрешно схватање. Међутим, ако се изрека потпуно разоткрије откриће се да ако се све током обављања одређеног посла ради молитвено, часно и без трунке зле намере, Господ ако се и умеша учиниће то крајње добронамерно. Неће бити никакве казне. То је скривено значење. Ради исправно и чекај награду. Зато би народну изреку „Човек снује, а Бог одлучује“ требало схватити као упозорење да се од почетка планирања  сваки детаљ усклади са Божјим заповестима.

ОДБАЦИТЕ ВЛАСТОЉУБЉЕ! Можда ово неком смета и учини се анахроним, застарелим, али безбројна искуства из ранијег и данашњег времена говоре у прилог веровању да је сваки посао лакше урадити са Божјом помоћу него без ње. Зато се данас не би требало, поготово у Србији, одрицати Божје помоћи. Уз њу нам је, историја нас учи, увек било лакше. Она ништа не кошта и не зависи од међународних кредитора, банкара и осталих крвопија, нити је потребна сагласност разноразних човеколиких бриселских чиновника. Није потребан чак ни ребаланс буџета. Ни промена свести. Потребно је само да особе које данас владају државом Србијом одбаце властољубље, гордост и празнословље. Да не „угађају себи“ већ да „свако од нас угађа ближњем на добро ради напретка“ (Римљ. 15). Уз Божју помоћ разумеће да  „није добро хвалисање ваше“(1.Кор.5,6)  о највећим успесима икад оствареним у васцелој историји Срба и Србије. Јуче је то био Датум  (више се не помиње, свако чудо за три дана) „историјска победа садашње владе Србије“. Предаја Косова и Метохије, односно „Бриселски споразум“ документ који „Србији гарантује брз опоравак на путу ка Евроунијаћењу“, а имплементација „мера озбиљности и кредибилитет државе“. Схватиће да је боље служити сопственом народу него бити туђа служинчад коју ће газде отпустити, додуше са отпремнином као технолошки вишак, кад више не буду потребни.

Није успешан онај који своје сународнике „жедне преко воде преводи“. Преварити своје није тешко. Народне приче и песме казују како је лако унуку да превари деду, сину мајку или кћери оца. Увек је лако преварити оне који вас воле. Превара драгих особа није никакав храбар чин. Окрените се сопственом народу. Срби сте. Зашто баш ви да Србију упропастите?

Тужилац Брамерц остао без новца, па се распричао. Признаје да су грешили. Нарочито у случају Војислава Шешеља. Није га срамота да прича о човеку који једанаест година чами у казамату чекајући да му изрекну пресуду. Зар су Брамерц и њему слични важнији од Косова и Метохије, од Срба и Србије? Зар су Хаг, Гвантанамо, прислушкивање свега и свакога, присилно спуштање председничких авиона, заточеништво Асанжа, ликвидирања и рушења влада широм света, вредности којима би ми требало да стремимо. Не, хвала. Ако је и од Америке – много је!

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Lep tekst,snuje ili sniva,snuje je arhaicni oblik od snivati ili sanjati:
    “A ti Anto cvece rajsko,
    sanujes li san za mene
    kaj’no duso ja za tebe?
    A snovati je izveden oblik od tkacke radnje,pravljenje osnove za tkanje,na koju je dolazila potka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *