Зашто „Јутарњем листу“ на невиђено смета „Равна гора“

Пише Ратко Дмитровић

Изненада, крајње непрофесионално, дилетантски, супротно основним принципима критике и стручне расправе, најутицајнији хрватски дневни лист напао је једну серију „Радио-Телевизије Србије“ и поред тога што иста још није снимљена до краја, нити је ико у Хрватској прочитао сценарио.

Ништа се ту неће мењати док год је историчара и повјесничара, да не кажем Срба и Хрвата. Пошто су присвојили изворно српски антифашистички устанак и борбу, вођену у Другом светском рату на просторима данашње Хрватске, повјесничари, публицисти и новинари те новостворене државе, чија је специјалност историја, загазили су преко Дрине да у Србији оспоре антифашизам, посебно двојни антифашизам Срба, забележен у партизанском и четничком покрету. Стара југословенска комунистичка школа, изведена из формуле о једнакости и братству народа, моделирајући и прекрајајући историју, поставила је још 1945. године формулу чије је одложено дејство резултирало овим што данас имамо; да  наследница некада најгрозније фашистичке творевине у Европи, Независне Државе Хрватске, дакле данашња Хрватска, држи предавање Србији и Србима о антифашизму, узимајући себи за право да одређује ко је био, а ко није био антифашиста.

ПАРТИЗАНИ И ЧЕТНИЦИ Да најпре рашчистимо личне пројекције и могући субјективни  утицај аутора овог текста на чињенице; потичем из партизанске породице, из краја где су првог четника видели двадесетак година после рата, у Булајићевом филму „Козара“. Без обзира на ово држим да је партизански покрет – частан у почетној основи, на идејном, људском, етичком плану – произвео страшне последице по Србе као народ и Србију као земљу. Симпатије за четнике не гајим; не подносим слабу организацију, неодлучне људе, губитнике још мање.
Држава коју су створили партизани, комунисти, антифашисти, починила је запањујуће злочине над српском интелигенцијом, средњом класом која је једини гарант дугорочног просперитета и напретка једног народа. АВНОЈ, уређење Титове Југославије, Србија са две аутономне покрајине, Закон из 1945. године о забрани повратка Срба и Црногораца на Косово и Метохију, Устав из 1974. године и на крају потпуно уставно негирање Срба у Хрватској и Босни и Херцеговини, што је довело до грађанског рата 1991. године; све је то учинак партизана, њиховог покрета и њихове победе.
Четници су изгубили грађански рат. Први су почели устанак против Немаца, први су у поробљеној Европи ослободили један град (Лозница) од Хитлерове солдатеске, први имали организоване антифашистичке јединице у Србији. Да, рећи ће противници, то је неспорно, али четници су сарађивали са Немцима. У неким ситуацијама јесу, али четници нису били фашисти. Четници су чинили злочине над партизанским породицама, над својим противницима, наставиће заговорници тезе да је покрет ђенерала Драже био квислиншки, фашистички. Тачно, чинили су злочине, али то није доказ да су били фашисти.
Партизани су 1945. године побили више својих идеолошких противника, Срба, него четници својих противника за све време Другог светског рата, па нико за партизане не каже да су фашисти. Постоји још једна разлика у „корист“ партизана; четници су клали, нису се бријали и одавали су утисак распуштених герилаца. Партизани су убијали куршумом, нису носили браде и имали су гвоздену дисциплину. Још нешто, партизани су са Немцима сарађивали готово у истој мери као и четници. То одавно није тајна. Постоје документи, сведочења, мемоарска грађа.

РЕАГОВАЊЕ НА ПРВУ ЛОПТУ  Чему ова подсећања. Због Хрвата. Због „Равне Горе“ серије у настајању иза које у ауторском и продуцентском смислу стоји породична фирма Радоша Бајића и „Радио-Телевизија Србије“. Загребачки „Јутарњи лист“, дневник близак Милановићевој Социјалдемократској партији, жестоко се ових дана окомио на  РТС због, речено је, покушаја рехабилитације „фашистичког четничког покрета“. Смета им што РТС приводи крају серију под споменутим насловом, а како се зна да је у Хрватској неколико појмова (Дража, Равна гора, брадоње, кокарде) прва асоцијација за четништво и ту се могу тражити објашњења реакције на прву лопту, мада ова прича има дубље корене.
Директор РТС-а Александар Тијанић покушао је да се одбрани, али та се одбрана чула само у Србији, „Јутарњи лист“ је одбио да објави „српски просвјед“. Суштина хрватског напада своди се на приговор да Србија, у време кад је Европа посматра микроскопски, отворено рехабилитује један фашистички покрет (четнике), док центар Тијанићеве одбране налазимо у приговору браћи из Загреба да оцењују серију која још није снимљена, на страну сценарио који у Загребу нико није ни видео, читање да не спомињемо.
Шта Хрвате брига, рећи ће чак и боље упућени, за српске серијске програме, Јавни сервис и сликање историје на српској филмској траци. Питање делује логично, али само на првој линији посматрања. Уђе ли се у тематику тамо чекају поставке са почетка овог текста, чека хрватска фрустрираност српском историјом, хрватско осећање мање вредности због два погрешна избора у два светска рата и два српска правилна избора у иста та два рата.

КОЛИКО ЗРНА БИБЕРА… На тлу Хрватске, поновићу, деловао је у Другом светском рату снажан антифашистички, партизански покрет, у њему јесте било Хрвата, али само колико и зрна бибера у телећој чорби; тај покрет био је српски, хрватски историчари су тога свесни, политичари још и више и зато су деценијама радили, успевши на крају да оно мало хрватског елемента у том устанку развуку као гумирано платно, прекривши заувек српску слику. Већ неколико година Хрватска на одређене датуме слави партизански устанак без спомињања Срба. Иво Јосиповић је недавно изговорио једну од највећих лажи на ову тему икада изговорених у Европи; казао је да је хрватски народ  у Другом светском рату, сразмерно гледано, имао најмасовнији антифашистички покрет у Европи. Нико није реаговао. Створена је таква клима да нико не реагује. Данас је у Хрватској спомињање Срба у контексту антифашистичког покрета равно националној увреди.
Тај посао хрватска историографија и политика привели су крају и ставили одозго бетонску плочу. Сад ваља кренути на Србију и одузети јој антифашизам. Није случајно ни појављивање текстова у Хрватској где се, замислите ово, устанак у Србији повезује са директним ангажманом хрватских комуниста, са доласком Тита у Београд. Као, тог устанка не би ни било да није било Броза. Нико се при том не пита како то Броз 1941. године није отишао у родно Хрватско Загорје, у Чаковец, Вараждин, Забок, Кумровац… да тамо дигне устанак, већ је дошао у Србију, а своје најближе сараднике – Шибла, Хољевца, Хебранга… – послао на Банију, Кордун, Лику, у Славонију, у чисто српске крајеве да тамо дижу и додатно буне народ, већ побуњен због усташких прогона и злочина.
Титова идеологија, програм Комунистичке партије Југославије, изједначио је 1945. године усташтво и четништво, и та легура у Хрватској никада неће бити рашчлањена. То је једна од највећих подвала српском народу. Ова поставка има ватрене, фанатичне, заговорнике и у Београду. Малобројни су, али гласни, добро повезани и солидарни. Њима злочини четника у Србији и геноцид над Србима у НДХ имају једнаку тежину, тачније, Јадовно, Јасеновац и остала стратишта никада и не спомињу. Дражу Михаиловића сматрају већим злочинцем од Павелића, с тим да их овај други, са све усташама, и не интересује, „о њима и њиховој идеологији требало би да разговарају у Хрватској“, кажу.
Да ли су Хрвати, можда, у овој причи реаговали инстиктивно, подсвесно? Као Срби 1990. године кад су видели на сцени обнову усташке државе. Има ли, хоћу рећи, места за било какво разумевање хрватске осетљивости на четнике? Шта о томе каже историја, документи, сукоби на тлу НДХ за време Другог светског рата?
Четнички покрет у Хрватској имао је дубљег трага само на простору Далмације и делимично Лике, али та подручја су веома брзо дошла у италијанску окупациону зону тако да директних судара четничких и хрватских усташко/домобранских снага није ни било. Забележени су спорадични сукоби, почињени су и неки злочини над хрватским цивилима, али се никако не може говорити о четничком терору над Хрватима за време Другог светског рата. Та прича је измишљена у новије време, уочи грађанског сукоба 1991. године, али се и ту све своди на динарске четнике и војводу Момчила Ђујића. Сувише мало за глобалну причу, али „Јутарњем листу“, да не кажем Хрватима, и то је довољно. Знамо због чега. У ствари, знамо се врло добро.

10 коментара

 1. ” Na zapadu nista novo …”. Ocigledno je da hrvatska SOA (Sigurnosno obavjestajna agencija ) pomno prati sve sta se desava u Srbiji … Svaki tekst, svaki komentar , svaki novi film svaku novu seriju itd I vrsi analize I procene… Njima nikako ne ide u prilog cak I mala najava oko toga da bi moglo da se krene u neko ozbiljnije pomirenje izmedju cetnika I partizana I izmedju levice I desnice u Srbiji. Njima odgovara da u Srbiji bude sto vise svadje I nesloge. Ovako preuranjenim komentarom oni zele da pokazu “kako oni odmah reagiraju”… HM… da li je bas tako ili oni zapravo pokazuju koliko se oni plase bilo kakvog ujedinjenja srpskog naroda I onoga sta bi se posle toga moglo dogadjati(bez obzira na “njihov ulazak u EU ” ). Znaju oni dobro sta se desava I sta govore sve procene oko njihovog ulaska u EU. Njima ce u pocetku biti nesto malo bolje ali ce odmah zatim biti suoceni sa citavim nizom problema od kojih ce ih “zaboleti glava ” . Oni su u Srbiji uz pomoc za nas pogubnog “jugo-nostalgicarskog lobija “( sve sami “crveni kadrovi ” ! ) pokupovali brojna preduzeca ,fabrike I kompanije, ali su itekako svesni da je iza svake od tih “privatizacija ” I “kupovina ” neka korupcija ili protivzakonita radnja I da ce se kada tad to pitanje potegnuti I izaci na videlo I naravno I izaci pred lice pravde I na sud I da tu ima mnogotoga za brojne krivicne postupke. To je naravno posebno moguce ako se srbi u vecoj meri pomire I ujedine…! E zato njima smeta I bilo kakva naznaka za unutrasnje srpsko pomirenje I ujedinjenje ! Oni imaju 4,5 miliona stanovnika I oko 70 milijardi dolara duga ! ? Gospoda Glembajevi su prevazisli sami sebe…! ? Ima kod njih I sve vecih separatistickih teznji…Dubrovnik, Istra, Dalmacija pa u zadnje vreme cak I po Slavoniji…! ? Svi se oni busaju u prsa I “vitlaju sa shahovnicom ” I glume “velike hrvate ” ali posle kada se preracunaju pocinju da gledaju levo I desno a onda kada ih niko ne vidi besno pljunu u pravcu Zagreba ! Mogu oni da pisu sta god hoce dva I dva su cetiri…spasa im nema…!

  • @ Nikola Zoranovic
   Lijepo ste poceli sa zakljuckom, da se svi SRBI,bez obzira na ideoloski predznak i bilo kakve druge razlike moraju ujediniti u odbrani nacionalnih, drzavnih i ostalih interesa!!!!!!!!!!Odmah potom slijedi-“Oni su u Srbiji uz pomoc za nas pogubnog “jugo.nostalgicarskog lobija (sve sami “crveni kadrovi”! pokupovali brojna poduzeca………”….itd.itd. Tko su ti “crveni kadrovi”???? Slobodan Milosevic je bio tipican
   izdanak tog “crvenog kadara” pa nije nikome nista, poklonio- prodao.Borio se svim sretstvima za interese srpskog naroda i DRZAVE SRBIJE i za “nagradu” zavrsio u Hagu. Nisu ga poslali u Hag “crveni kadrovi” nego ” d e m o k r a t e”, i njega i sve koji su svim srcem branili SRBIJU,(SESELJA). Tko je RASPRODAO, POKRAO , OBOGALJIO, SKRATIO, PONIZIO,SRBIJU ??????? “crveni kadrovi” ili ” d e m o k r a t e “??
   Prestanimo vise sa tako nezrelim diskusijama. Podjelimo ljude
   na one DOBRE i LOSE, na PATRIOTE i IZDAJICE , na one PRODANE
   i MORALNE………………………..

 2. @ Zoran 1953 Imam utisak da Vi ne znate bas neke stvari najbolje Ili se “pravite da ne znate ” . Vidim da vas jako iritira termin “crveni kadrovi ” a mozda I ” jugo-nostalgicarski lobi”. Dakle da pojasnim crveni kadrovi to su oni koji su nastali u savezu komunista jugoslavije I njihovi potomci. Od 1945-te god. pa do dana danasnjeg savrseno se nista nije promenilo u realnoj strukturi vlasti u ovoj zemlji…! ? Oni pa oni I niko drugi nego oni pa makar sve islo naopako I bestraga ali oni I smo oni. Krajem 80-ih I pocetkom 90-ih doslo je do urusavanja komunizma svuda u svetu I do raspada nekih drzava ukljucujuci I Jugoslaviju…Tom prilikom je medju nasim komunistima doslo do podele u dve osnovne frakcije jedna je bila titoisticka I jugoslovenska , a druga je bila milosevicevska “nacionalna ” . Titoisti-jugosloveni su odavno prestali da budu srbi I transformisali se u “jugoslovene “( voleli Tita I jugoslaviju , a mrzeli I prezirali I potkopavali Srbiju…! ) Komunisti koji su se okupili oko Milosevica su isti ti komunisti samo su se sticajem istorijskih okolnosti I dogadjaja u Sloveniji, hrvatskoj, Bosni itd “prisetili I da su srbi “. Zbog poznatih dogadjaja narod daje poverenje njima a titoisti gube pozicije I silaze sa scene…Svi znamo kako smo ziveli 90-ih I kakvi su pritisci bili spolja , a I kakva je pljcka naroda bila iznutra…( ! ? ) Koristeci ogromno I opravdano opstenarodno nezadovoljstvo oni predjasnji titoistii jugo-nostalgicari a posebno “deca komunizma “(njihovi potomci) se presvlace u zute sakoe I postaju ” demokrate ” I uz pomoc stranih sluzbi dolazi do velike prevare I manipulacije sirokih narodnih masa koja se zove ” 5. oktobar 2000-te “. Ubrzo se sveto razotkriva ali kasno oni su “zaseli I zajasili “. Kakvi su sve “likovi ” poceli tada da se pojavljuju na TV-u mnogi su rekli “Da li je ovo bogati negde pukla kanalizaciona cev…sta je sve isplivalo na povrsinu…! ? ” Sve se zdusno rasprodavalo I unistavalo a titoisti jugo-nostalgicari su cak namerno mnogo toga prodali hrvatima samo da sto vise napakoste sbima I Srbiji ! ? Ljudi iz Milosevicevog tabora su onda mic po mic poceli da se priblizavaju “demokratama ” (neo-titoistima ) I da se ubacuju u celu tu novu postavku. Da Vas podsetim ako ste mozda zaboravili SPS je napravio I koaliciju sa DS-om …! ? Pa to su sve “crveni kadrovi ” …razumeju se oni …,a drzava ,narod, privreda, ekonimija itd…pih…pa sta…nek narod placa I ispasta I nek propada ….Glavno je da je njima dobroa svi ostali nek crknu…? Glavno je da se oni nafatiraju I da obezbede sebe I svoje familije…! Izdaja, veleizdaja, criminal, korupcija, dno dna…Ma ko te pita ” obraz djon ” ! 500 000 ljudi I to najkvalitetnijih otislo iz zemlje …pih pa sta bas njih briga…E ali to naravno ne moze da traje vecno ( a ” crveni drugovi su bili ubedjeni da moze…). Dva I dva su cetiri I tu Boga nema sada se sve vise dolazi do tacke pucanja I loma…Privreda unistena, ekonomija u “nok-daunu” , najsposobniji kadrovi u najboljim godinama rasterani po inostranstvu,recesija, nezaposlenost najveca u evropi, DUGOVI…,A “ZADUZILI SU ONI MNOGE NA RAZNE NACINE ” I sada prilikom prenosa I ponovne sahrane clanova kraljevske porodice na Oplencu predsednik istice rec “pomirenje ” I ponavlja to vise puta ali narod koji se okupio prosto ne moze da odoli pa zvizdi I njemu a posebno premijeru… Ubrzano se pravi I ta serija “Ravna Gora ” koja treba da jeli utice na pomirenje…Ha, lepo je to neko smislio…u vremenu pred-bankrotnog stanja a mnogi spominju I “kuku I motiku ” kao I onu motku “umocenu u izvesnu materiju “a u zadnje vreme se “upalila lampica ” u izlapelim glavama mnogih ranijih “crvenih kadrova “koji su odavno u penziji…E,eeee , a ako dodje do kolapsa privrede I ekonomije…onda ce oni da primaju vrlo umanjenu penziju I to mozda svaki drugi ili treci mesec…eeee, a sta je sad toooo. ! Sve se pribojavam da kod nas nece moci da bude “plisane revolucije”

  • @ Nikola Zaranovic
   Slazaem se gospodine Nikola da jedan od nas dvojce, mnogo toga ili ne razumije ili nece da razumije.Po vama su svi oni koji su zivili i radili u Jugoslaviji poslije 1945 do devedesetih….”crveni kadrovi”!!! Oni pravi, cisti bi bili oni koji su 1945.emigrirali. Dakle ogromna vecina SRBA su “crveni kadrovi”! Oni su to silom prilika, a ne svojim izborom, jer je u to vrijeme bilo veoma tesko ili gotovo nemoguce zauzeti neku vazniju funkciju u drustvu a ne biti clan KPJ tj. SKJ. Rijetki su bili uvazeni i uspjeli izbeci clanstvu u SKJ, ali ima i njih (Vojislav Seselj, Vojislvav Kostunica,…… obadva su u bivsem sistemu bili sveucilisni profesori).To je bilo tako
   zato sto “komunizam” 60tih godina je bio mnogo vise demokratican od onoga 50tih g. “komunizam” 70tih, je bio bitno razlicit od onog iz 80tih godina. Znaci mjenjala se svijest cijeloga drustva, i to NA BOLJE .Moram Vas podsjetiti da je gospodin VOJISLAV SESELJ zdusno podrzao “komunjaru” ili kako to Vi kazete “crveni kadar”MILOSEVCA, kada je trebalo braniti NACIONALNI I DRZAVNI INTERES SRBIJE!!!!ZUTI su se formirali od svega i svacega, i naravno i od bivsih komunista
   Prvi i najvazniji od ZUTIH na samom pocetku bio je VOJISLAV
   KOSTUNICA (nikada u SKJ) koji je odradio rusenje Milosevica, a potom “gurnut u cosak”! U Srbiji apsurda na pretek. Formalni nasljednik Milosevica, Ivica Dacic, politicke poene dobiva na racun MILOSEVICA iako radi sve diagonalno suprotno Milosevicu. Gospodine Nikola, Vi ste taj koji radi nepotrebne i stetne podjele u srpskom nacionalnom bicu. Znajte da ono sto vi nazivate “crvenim kadrovima”, vecina njih su djeca,unuci, praunuci….tih kadrova
   a nove generacije bi morale biti bolje i casnije od prethodnih. Nisu kriva djeca za ono sto su cinili njihovi roditelji ili djedovi……….pa zato jos jednom djelimo ljude na PATRIOTE – IZDAJICA, POSTENE -NEPOSTENE, MORALNE -NEMORALNE, SPOSOBNE- NESPOSOBNE,PRODUHOVLJENE…….ukoliko smo prisiljeni da ih djelimo!!!

 3. Vec godinama slusamo lazi o Srbima i Srbiji. Oguglali smo na lazi sa zapada, tako da ce se sada morati pozabaviti sobom. Nase je, odnosno vase gospodine Dmitrovicu, da nam stalno pisete i pricate istinu. Nada umira zadnja, i zato, jos jednom i po nebrojeni put: Ima Boga.

 4. @ Zoran 1953 Potpuno je tacno da neko ovde “nesto ne razume ” ili se pravi da ne razume…ali to sigurno nisam ja ! Nekadasnja SFRJ je imala 22 miliona stanovnika I od toga oko 2 miliona clanova SKJ (70-ih godina ). To nije ni 10% od celokupnog stanovnistva ! Vladali su putem brutalne prinude I terora ( diktatura proleterijata, “crveni terror “, OZNA sve dozna, UDBA to je nasa sudba, pazi sta govoris , “zidovi imaju usi ” , pazi da te ne proguta mrak itd itd itd ) Vi dalje navodite I sustinsku stvar I kazete da je svako ko je hteo da napreduje u karijeri morao da se uclani u SKJ . Nije tacno nije morao nego je to uradio svesno I radi licne koristi…Ti I takvi su okrenuli ledja I srbiji I srpstvu I pravoslavlju cak I porodici I postali “drugovi clanovi” koji su raskstili sa prosloscu ili kako se u narodu kaze “prodali veru za veceru “. Tako je nastala I dobro poznata “negativna kadrovska selekcija “. pripadnici drugih naroda su se takodje uclanjivali u SKJ ali hrvat je ostao hrvat , slovenac isto tako itd , a srbi su se uclanili u SKJ ali se vecina njih” transformisala u jugoslovene “. Hrvati-komunisti su cuvali I stitili svoje… slovenci isto tako, a srbi-komunisti-“jugosloveni” su gazili I unistavali I satirali svoje …! ? Na kraju Vi tvrdite kako sam ja taj koji vrsi stetne I nepotrebne podele u srpskom nacionalnom bicu…( ! ? ) Ha,ha,ha koja urnebesna tvrdnja ! ? Ja srbin pravoslavac I desni nacionalista sam ispao “neki remetilacki factor ” …ho,ho,ho a ovi crvrni kadrovi koji su ubijali, krali,unistavali razvlacili itd itd…oni su valjda “drugovi na liniji “…! ? Ja sam ovde upotrebio termin “crveni kadrovi ” da pa sta …Narod je na demonstracijama njih pocastio mnogo ostrijim terminom uzvikujuci : ” Bando crvena ! Bando crvena ! ” Nego ovde se izgleda nazire jos nesto oko tog naseg pomirenja…Crveni drugovi uzvikuju ; “Pomirenje , pomirenje ! ” a ako neko potegne pitanje njihove odgovornosti za sve ovo …eee onda ce da ispadne da je taj protiv pomirenja I da je on “remetilacki factor” , a onda BIA , policija drz te ga “odvedite ga u izolaciju ” a najbolje ce biti da ga proguta mrak …! ? Da li je to mozda TO pomirenje koje se najavljuje…! ?

  • @ Nikola Zoranovic
   Gospodine Nikola, nastavljam prepisku, ali ne Vas radi, jer ono sto ste napisali u prvom redu zadnjeg teksta”prepiske”,govori da je sa Vama ovakav dialog beskoristan. Za razliku od Vas,uvjek sam spreman promjeniti misljenje, ukoliko me netko ubjedi
   A R G U M E N T I M A I C I N J E N I C A M A. Prepisku nastvljam iskljucivo radi onih koji misle slicno Vama ili meni, i naravno , spremni su mjenjati stav………Primjecujem da niste pazljivo procitali moj posljedji odgovor. Spominjete UDBU i OZNU. Ove obavjestajne sluzbe pripadaju ranom poslijeratnom periodu, kasnije su iste promijenile ime,ali i ponasanje, jer se vremenom stalno mjenjalo mnogo toga u drustvu. Odmah poslije rata u hotelu visoke kategorije, VRATAR , (onaj sto otvara vrata uglednim
   gostima) nije mogao dobiti taj posao ukoliko nije bio clan
   KPJ………………….a vidjeli ste kasnije, da su pojedinci postajali i SVEUCILISNI PROFESORI a da nisu bili clanovi SKJ. Da ste kojom sreceom VI i VAMA SLICNI usli KPJ odnosno SKJ onda bi i ona manjina SRPSKIH PATRIOTA unutar PARTIJE imala daleko vecu sansu da izbalansiraju odnose sa slovenskim i hrvatskim komunistima,za boljitak SRBIJE.Kritizirati je puno komotnije i lakse! Ako bih mogao da biram, tko da pokrade MOJU DRZAVU izabrao bih “CRVENU BANDU”!!!!Oni su O T E L I PRIVATNU IMOVINU,(sto smatram velikom NEPRAVDOM) reorganizirali,prosirili proizvodnju,i nisu prodali nista strancima, niti su zatvorili niti najmanju kovacku radionu,a zaposlili su sve koje su mogli zaposlit!Ono sto je veoma vazno,uvjek je ostala realna nada da se OTETO vrati stvarnim vlasnicima. Ove danasnje DEMOKRATE,ciju vecinu NE cine bivsi “crveni”, sve su RASPRODALI (najvise strancima) unistili,opljackali, zatvorili……Da me ne biste krivo shvatili,ja ne tvrdim da Vi nemate pravo kada tvrdite to sto tvrdite, ali ste krajnje JEDNOSTRANI.Moram Vas potsjetiti, da u odbrani KOSMETA nitko nije ulozio toliko “SRCA” kao SLOBODAN MILOSEVIC,i dok mu je cvrst oslonac bio SESELJ, Zoran Djindjic (takodjer nikad clan SK) za vrijeme bombardovanja, organizirao je svoj DS da dojavljuju NATO-u polozaje VOJSKE
   JUGOSLVIJE i MARKIRA CILJEVE ZA NATO AVIONE. Zanima me koga Vi danas prozivate od “crvenih”, pa oni su vec IZUMRLI, da li mislite na njihovu djecu i unuke……….
   Budite jako pazljivi, jer bez obzira na REALNE GRESKE CRVENIH
   1970/80/90te, zivjelo se tako dobro, da to necmo dostici niti u narednih 50 godina.Neznam koga bi sada narod birao, ondasnju “crvenu bandu” ili sadasnje “demokrate”. Jos jednom da ponovim:
   Lijevicari KOMUNISTI iz 1980/90 nisu bili oni isti iz 1950/60/70
   Inace tvrdim da je i podjela na LIJEVICU i DESNICU dan danas
   PREVAZIDJENA STVAR…………IDEMO NAPRIJED, NE SVADJAJMO SE ZBOG NASIH OCEVA I DJEDJAVA, IMAMO I OVAKO PREVISE NEPRIJATELJA, BUDIMO UVJEK UZ DOBRE, SPOSOBNE, MORALNE,PATRIOTSKI NASTROJENE, HRABRE I HUMANE LJUDE…….

 5. Спаса им нема!? Хајде дасе нелажемо.Они Хрвати морамо признати
  воде своју националну политику . А МИ Срби југословенску. И зато
  њима смета РАВНА ГОРА и све што подсећа на српсво па и југословенство иако су имали академију по имену југословенска.
  Гос, Зорановићу вероватно имамо слично памћење из крајева од
  Дрене, Коране,Купе,Уне,Врбаса и Драве. Сава, Јасеновац,Јадовно.
  Пребиловићи И,И,и много јама Голубњача. Тоје хрватска мора у
  њиховој подсвести и свести ако је имају. Њима смета Равна Гора
  и Динарска Четничка Дивизија.За мене Крајишника нема дилеме шта
  они пишу и на који начин желе дасе усправе у равно правне народе
  Европе тоје њихово право. Мене мучучи политика Срба и Србије, зашто у нашој историјској вертикали нисмо успели створити и сачувати државу Србију и национално осечање зацементирати. Да поновим што сам пуно пута рекао и написао: Мисмо остали без државе Србије првог Децембра 1918 год, све остало се зна ми сад
  поново лутамо у остатцима српског етничког простора.Кривца тражимо у нашим погрешним политичким потезима па била то Круна,
  или КПЈ.Они и Ови су исти са истим именом ИЗДАЈНИЦИ.

 6. Postovani gospodine Radoslave Ja sam u prvom komentaru naveo da im (hrvatima ) spasa nema zato jer se “nesto malo ‘ I ja razumem u menadzment privredu I ekonomiju. Tacno je to da oni ,hrvati vode nacionalnu politiku( uz pomoc Vatikana , Nemacke I ostalih…)ali tu se jednostavno racunica ne slaze…! ? Hrvatska je vec duze vreme u kategoriji ekstremno zaduzenih zemalja sa tendencijom ka daljem zaduzivanju…Cak su I tacni I precizni nemci zadnjih godina u par navrata pobesneli kada su hrvati u pitanju…! ? Veliki je znak pitanja sta ce se tu jos dogadjati…! ? Dva I dva su cetiri I to je to ! I mene jako zabrinjava ta zvanicna politika koja se vodi u Srbiji pribojavam se da bi mi mogli da izgubimo I jos sto sta…Inace , da imamo isto pamcenje… Moja pokojna majka je bila srpkinja iz Like (Vrhovine ) I od malih nogu sam slusao o svemu sta se tamo desavalo (ja sam inace odrastao u Beogradu )Sa ocem nisam bio u kontaktu ali znam da je njegov otac moj deda zajedno sa bratom nastradao u Jasenovcu. On je bio iz istocnog dela Republike Srpske( Rogatica). 1942-e godine je bila velika ustasko-muslimanska ofanziva koja je zavila u crno mnoge srpske kuce u istocnoj Bosni(drugovi komunisti su taj zlocin dugo prikrivali zbog “bratstva I jedinstva” )Da, mi smo 1918-te izgubili drzavu ali moramo da ulozimo napore da ova drzava ponovo postane ona prava SRBIJA I da kao takva stane cvrsto na svoje noge !

 7. Dvor od kamena

  Zavijori vijor u besudne dane
  Pod kamenom zmija zasikce pa stane.
  U kosulji zduvac prevrce ugarke
  Za Nikolu ljetnog presabira slamke.

  Odjednom ko znamen verige zasute
  U vatrenoj sobi zamlatase skute.
  Zeravac iskoci I sjati prestane
  Mlijeko pod klobuckom prsne I usane.

  Dodje noc u podne natera oblake
  Prekrivajuc guvno I stare opanke
  Ovce bez blejanja zakruze po toru
  Kokoska bez glasa zalepeta boru.

  Naslonjen na vrata kamenoga dvora
  Kosmat gazda stoji na celu mu bora
  Za pasom mu lako nesto zasvjetluca
  To sto rukom drzi dio mu je srca.

  Ne dise vec trepce, ne prica no gudi
  Slutnja stara mracna pritisla mu grudi.
  “Nece biti dobro mog mi Nikolaja
  Vijor nudi zduvi kukavicja jaja”

  “Dobro biti nece I na pusku sluti
  Vrime da se krene dugacki su puti.
  Dede zeno tamjan I raspuscaj kose
  Tribam naci bracu pri no draci rose”

  “Obeto sam Bogu I mom Nikolaju
  Branit kamen, djecu I zivu mi maju”
  Kroz mrak I kroz dracu opet ratnik seta
  Ne zapinje nidje, zemlja mu je sveta.

  Mjesec za oblake zavlaci se dublje
  Sa mora se cuju nepoznate trublje.
  Uspravan ko stjena, traga ne ostavlja
  Ratnik s krstom hoda I Bogu se javlja.

  “Dje me vodi tvoja blaga svjetlost sveta
  Molit cu se Boze makar na kraj svijeta.
  Ovoga mi krsta I slavnog barjaka
  Razvijat cu trube iz adovog mraka”

  “Jamama mi prijete, krsta da pokrste
  Uzalud se trude, u me vjere cvrste.
  Branio je djedo ovoga tavana
  Ta branit cu I ja nisam trula grana.!””

  Djedo s neba gleda, zivo mu unuce
  Bradu zapustio, ni brke ne suce
  Ponosno mu celo Bogu naklonjeno
  Zrake tople salje na zivo koljeno.

  Georgina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *