Снага златиборског клана / 2. део /

Како су кадрови ПУПС-а – породичним везама, амандманима на законе и игнорисањем налога надлежних државних служби – државну земљу на најскупљем делу Златибора претворили у сопствену

Протеклих деценија Србију је осакатила дивља градња. Инвеститори, подивљали од похлепе и могућности, ретко су хапшени, можда и зато што су, по распрострањеном уверењу, широкогрудо донирали политичке странке, како владајуће, тако и опозиционе, да би се осигурали за случај промене власти. Последице овог дивљања нису сносили ни урбанисти. Они су тек важили за недодирљиве, и тек је прошле недеље дошло до извесног помака пошто је, на захтев Вишег тужилаштва, приведено шесторо бивших челника Градске управе у Новом Саду. Осумњичени су давали сагласност за одређене архитектонско-грађевинске пројекте, који су одступали од важећих планских докумената, и тако омогућили неколицини инвеститора да добију грађевинске дозволе и легално изграде објекте који својим габаритима одступају од важећих планова. Инвеститори су тако могли да уживају у добити од око милион евра.
Урбанистичку мафију једноставно је открити, тврде стручњаци. Само би требало пажљиво проучити урбанистичке планове, и упоредити их са фактичким стањем.

ТУРИСТИ И КЕДРОВИ Хоће ли се новосадски пример проширити и на Златибор? О дивљачкој градњи на Златибору писали смо прошле недеље, а са новим подацима о породичном бизнису узурпације вредног државног земљишта настављамо и у овом броју „Печата“.
Гостујући на локалној телевизији „Лав“ 12. априла, Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина којој припада Златибор, обавестио је јавност да та општина преко 20 година води спор око узурпираних најексклузивнијих парцела и језера на Златибору са предузећем „Златибор турист“, на чијем је челу Ратко Јеремић. Стаматовић је том прилико указао да је Ратков брат Слободан Јеремић, иначе народни посланик ПУПС-а, купио златиборско одмаралиште „Кедар“, па су он и његов син Владимир на тим парцелама бесправно градили. „Слободанов други син, Јанићије Јакша Јеремић, бивши општински правобранилац, смењен је јер је сам себи потписивао решења и бесправно градио објекат на највреднијој локацији – на самом језеру, и заузео ар општинске парцеле коју он и његова породица не желе да плате. Такође, око два ара је заузето бесправном градњом око објекта ‘Кедар’, и не пада им на памет да плате накнаду за то земљиште. Покренули су поступак за легализацију, али су га повукли када је донет нови закон, рачунајући ваљда да су употребном дозволом завршили посао и да никада неће морати да плате земљиште које вреди преко 120 хиљада евра“. Стаматовић је при том изјавио да би волео да га посланик Слободан Јеремић тужи, да се са њим сретне на суду. Општина му је поништила употребну дозволу, као што ће поништити и све употребне дозволе „Златибор туристу“ његовог брата Ратка. „Наш став је да не може да се преговара о државној имовини. Затражили смо од Републичке дирекције за имовину да искњиже ‚Златибор турист‘, и да укњиже општину или државу“, каже Стаматовић.
И на радни сто премијера Ивице Дачића у марту је стигао предлог Општинске управе Општине Чајетина „за одузимање непокретности у државној својини на којима је као држалац уписан ‚Златибор турист‘“. Општина на три стране доказује како је дошло до узурпације. Одговор још није стигао.
[restrictedarea] „То узурпирано земљиште око ‚Златибор туриста‘ вреди око 30 милиона евра, а може се догодити да нам буде трајно отето“, рекао је „Печату“ Стаматовић.
Опште је познато да грађевинске операције доносе профит често већи од 50 одсто (то је стандардна мера зараде у Београду), а из тако великог профита сасвим је безболно издвојити проценат-два за оне који ће припремити и потписати непотпуне дозволе, прекорачење одобрених услова, промену две-три речи у регулационом плану којима ће се променити статус заштићеног објекта, затворити очи на неко време док објекат не добије потребну висину и габарит… Онда се приступа процедури легализације прекорачења одобрених услова. Ако којим случајем и стигну на суд, обезбедиће спорост, дуготрајност и остале смицалице док се подносилац тужбе начисто не обесхрабри…
Како је породица Јеремић успела да реализује скоро епски подухват првобитне акумулације капитала, и по чему је занимљив Ратко Јеремић, директор „Златибор туриста“ и брат посланика Слободана?
По струци машински инжењер, био је директор „Златибор туриста“ и осамдесетих година прошлог века. Период транзиције дочекао је спремно. Иако су се 1987. године катастарске парцеле овог предузећа водиле на Скупштину Општине Чајетина, 1990. године се у поседовном листу број 813 – брише Општина Чајетина, а уписује „Златибор турист“ без икаквог правног основа.
А Ратко Јеремић успева да докаже да се у мутним транзиционом времену сналази као риба у води. Пре две године је Основни суд у Ужицу обуставио истрагу против њега и Петра Жунића, шефа рецепције у „Златибор туристу“, вођену због сумње у утају пореза и фалсификовање службених исправа. Истрага је обустављена пошто је јавни тужилац одустао од кривичног гоњења, објавио је лист „Данас“.
Како је лист писао, Пореска управа је тужиоцу у Ужицу поднела кривичне пријаве против Јеремића и Жунића због сумње да су у луксузним апартманима „Краљеви конаци“, који су део „Златибор туриста“, приказали промет умањен за 228 милиона динара, те да су утајом пореза оштетили републички буџет за око 42 милиона динара. Они су били осумњичени да су, умањујући приходе, избегли плаћање ПДВ-а од 19 милиона, али и да је Јеремић умањио и основицу за плаћање пореза на добит по билансима за 2008. и 2009. годину, и тиме утајио додатних око 22 милиона динара.
Као у некој Нушићевој комедији, Јеремић је објашњавао да је агонија предузећа почела грешком службенице на рецепцији, а потом се наставила грешком полиције, па грешком порезника из Ужица и Крагујевца… Овај јунак се у свом праведном гневу чудио како је могуће да је бездушна Пореска управа предузећу наложила да плати наводни утајени порез, и то са каматом у дванаест месечних рата од по 2,5 милиона динара: „Приликом издавања рачуна, радница на рецепцији грешком је у фискалну касу укуцала износ од 228 милиона динара, покушала то да исправи, али није успела. Инспекторима смо све објаснили и показали документацију, али они то нису прихватили. Свакоме ко је желео да види, било би јасно да је у питању техничка грешка, али нисмо имали разумевања ни у полицији, ни управи прихода.“
После самоубиства Милана Зукановића, власника компаније „Колинг“, јавност је сазнала и да је годину дана раније ужичка полиција поднела преткривичну пријаву против Зукановића и Ратка Јеремића због сумње да су злоупотребом положаја и фалсификовањем службене исправе стекли противправну имовинску корист од 106,4 милиона динара. Како је „Печат“ подсетио у прошлом броју, Ратко Јеремић био је осумњичен да је на незаконит начин уступио сувласницима „Колинга“ неизграђено градско грађевинско земљиште у државној својини. Све се завршило на сумњама.

ЈЕРЕМИЋИ После Стаматовићевих оптужби огласили су се чланови породица Јеремић, у два одвојена саопштења. Један је потписао Ратко Јеремић, а друго отац и син Слободан (посланик ПУПС-а, Ратков брат) и Јанићије-Јакша Јеремић, смењени општински правобранилац који је сада на дужности државног секретара у Министарству за рад, социјална питања и запошљавање код шефа ПУПС-а Јована Кркобабића.
Јеремићи су непоколебљиви.
Тако, Ратко („Златибор турист“) тврди да је Општински јавни правобранилац, као законски заступник општине, на рочишту одржаном 1994. године изјавио да је „неоспорно да је вештачко језеро на Златибору пренето на управљање и коришћење правном претходнику ‚Златибор туриста‘ – Управи ваздушне бање ‘Партизанске воде’. Из тако дате изјаве о одрицању од тужбеног захтева непобитно произлази и признавање правног континуитета Управе ваздушне бање и Златибор туриста“.
У демантију даље пише: „Једина је и апсолутна истина да су непокретности, о којима произвољно прича председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, искључива својина ‚Златибор туриста‘. Све те непокретности ‚Златибор турист‘ је стекао на законит начин, као поштен и савестан стицалац“…
Ратков брат Слободан, посланик ПУПС-а, и његов син Јанићије Јеремић (бивши правобранилац), као најважније у заједничком демантију истичу да Јанићије на Златибору нема никакву непокретност у свом власништву. Он никада ништа није градио, нити је нелегално изградио било какав објекат, па је, тврде, искључено да је могао оштетити Општину Чајетина по било којем основу. Слободан Јеремић, са својим другим сином Владимиром, сувласник је пословног објекта „Кедар“. После исцрпне хронологије наводно ничим спутаног права на власништво, потписници на крају закључују: „Искључене су инсинуације Милана Стаматовића везане за изградњу објекта ‚Кедар‘ и било какво оштећење Општине Чајетина и њезиног буџета…“
„Печат“, међутим, располаже документацијом која показује да ствари нису чисте онолико колико Јеремићи тврде. У присуству трочлане комисије састали су се учесници у поступку, Ратко Јеремић као законски заступник „Златибор туриста“, а за Општину Чајетина законски заступник, јавни правобранилац Јанићије Јеремић, Ратков братанац. У допунском записнику који су њих двојица потписали пише да су се стриц и братанац сложили да се општинска парцела додели правобраниочевом стрицу, и да се такво стање упише у земљишне књиге. Братанац, заступник Општине Чајетина, изјављује да нема примедби и да се слаже да такви подаци буду уписани као коначни. При том је спорни грађевински објекат изграђен без грађевинске дозволе (број 951-1-575/2004, 29. 6. 2010. године). Три месеца раније, њих двојица су се срели и у ванпарничном поступку, и усагласили предлог уређења међусобних имовинских односа и размене непокретности, при чему су се сложили „да по том основу трајно немају никаквих међусобних потраживања ни по којем основу“… Све се дешавало у Основном суду у Ужицу, спис II 2.P 3. 319/10, дана 29. 3. 2010. године.

ИГНОРИСАНА ДИРЕКЦИЈА Челници Општине Чајетина још су забринутији после усвајања Закона о катастарској легализацији. Закон ће, како очекује министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић, омогућити упис права власништва на 1,3 милиона објеката у Србији. При том, усвојен је амандман СПС-а, који је ова странка поднела на одредбу која је била највише критикована, а тиче се власништва над земљом на којој се налази бесправно изграђени објекат. Тако се, ако је бесправно изграђени објекат на земљишту које је у својини или је на њему уписано право коришћења у корист неког трећег лица, градитељу бесправног објекта уписује право својине на том објекту, без стицања права на земљиште на којем је објекат изграђен. Али и право својине над тим земљиштем, на којем је бесправно изграђен објекат, може бити уписано у корист власника објекта када његов власник достави доказ да је неким правним послом стекао право својине на земљишту. Уколико власник објекта и власник земљишта не реше имовинско-правне односе на земљишту у року од две године од дана ступања на снагу овог закона, власник објекта је дужан да власнику земљишта исплати тржишну цену за то земљиште. Усвојен је и амандман ЛДП-а, који каже да се упис права својине на бесправно изграђеном објекту – који је изграђен на катастарској парцели која је у својини, односно сукоришћењу више лица, а на којој није спроведена парцелација – може извршити уз подношење једног од доказа наведених у закону, и уз писмену сагласност сувласника, односно сукорисника.
Изгледа да су сви „заборавили“ да је својевремено, поступајући по захтеву Општине Чајетина, Републичка дирекција за имовину Републике Србије (актом 04 број: 464-172/2001 од 15. јула 2004. године) наложила Републичком геодетском заводу да, у складу са одредбама члана 47. Закона о средствима у својини Републике Србије, изврши упис права својине Републике Србије, корисника Општина Чајетина, на свим катастарским парцелама уписаним у (спорни) поседовни лист број 813 КО Чајетина, као и да преиспита упис друштвене својине на осталим непокретностима, уз налог да Дирекција достави извод из јавне књиге о евиденцији непокретности и права на њима са извршеном променом уписа права својине, односно права коришћења. Укратко, земљиште којим данас располаже „Златибор турист“ Ратка Јеремића, морало је да буде уписано као општинско. Неким чудом, то није учињено. А потом је братанац, општински правобранилац, рекао да се општина слаже да спорна земља (п)остане стричева…

Из говора народног посланика Слободана Јеремића
Визионар легализације по сопственој мери

Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе је први, и у овом нашем случају је lex specialis, на њега ће бити настављен Закон о легализацији. Сматрамо да је ово први корак ка поједностављењу поступка легализације, али и стварању ефикаснијег инвестиционог амбијента. Он, у сваком случају, није ни довољан и требало би већ сада при анализи закона имати визију како легализацију завршити до краја.
Требало би имати у виду уставни принцип једнакости грађана. Не сме се стварати утисак у јавности да је у питању легализација објеката. Ово је много битна реченица зато што и овде међу нама има конфузије.
Увек би требало узимати у обзир и Закон о премеру и катастру. Правилником би требало дефинисати тачна упутства за упис у катастар непокретности, да се у пракси не деси одлагање поступка због различитог тумачења администрације органа који врши упис.
Сада ћу неколико речи рећи о Закону о легализацији. Део државне управе, који се бави легализацијом, мора да има посебну обуку у вези са применом Закона о легализацији, са нагласком на ефикасност и прагматичност. И право на исправљиву грешку мора да постоји. Даље спречавање дивље градње требало би устрожити увођењем привремених мера у локалне самоуправе које не контролишу дивљу градњу и санкције према свим деловима државне управе, који својим нечињењем наносе штету држави.
Потребна је и реформа управе. Искуства из претходне праксе, актуелни предлози из овог закона и коришћење могућности конвалидације приватних уговора који нису оверени у суду требало би да се преточе у имовински део Закона о легализацији.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. pa cisto fingiran tekst za pravi Zlatiborski klan.nisu ti ljudi vodili opstinu zadnjih 12 godina i nisu oni odobrili i naplatili i opljackali milion kvadrata.pa slika je smesna tek iza ledja foyografa je elitno naselje na crkvenoj zemlji od 30000kvadrata hde se doticni madon iz opstine istalio! sestrA predsednika je od opstine Dobila bespovratno lokal od70kvafrata nanajprometnijoj lokaciji zajedno sa kreditom iz fonda.cerka stan od savesnih investitora! a javna je tajna da zena drzi vip klub hostesa cak je jedan stranacki kandidat uhvacen u palisadovom apartmanu sa jednom od radnica/marsican.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *