Нови Бенелукс за ново искоришћавање Србије

Пише Ратко Дмитровић

Од најбогатијег Хрвата, Ивице Тодорића, стигла је ових дана идеја/предлог да се простор бивше Југославије интегрише по принципима Бенелукса. И површним посматрањем јасно је да би од тога корист имале само Хрватска и Словенија као чланице ЕУ, а штету Србија

Почело је, ако смо заборавили, са паролама. Увек тако почиње. У теми коју отварам на улазу је писало: Неће развијени запад Југославије да храни остатак државе; Словенија и Хрватска би процветале да су самосталне; Србија троши више него што производи. Та економска вербална припрема разбијања Титове државе кренула је знатно раније са истока. Опет кроз паролу. Гласила је: „Трепча ради, Београд се гради.“ Деведесет три, односно четрдесетак година касније нашли смо се у ситуацији да они који су највише тражили разбијање Југославије, чезнули за самосталношћу, пошто су све то остварили, нашавши се потом у јаду и економском чемеру, пред банкротом сваке врсте, јаучу и запомажу тражећи економско обједињавање некада јединствених делова бивше државе, данас самосталних држава.

СПАС СЕ ЗОВЕ – СРБИЈА Реч је о Словенцима и Хрватима. И шта им сада фали? Србија, односно, тржиште Србије. Знам, они то у великој мери имају, али хоће да отклоне све административне заврзламе, да послују као код куће, без пореза, такси, намета било које врсте. Змаго Јелинчич, почетком деведесетих један од најжешћих словеначких националиста, антисрпски оријентисаних, сада највећи пријатељ Срба међу Словенцима, рекао ми је пре две године да Словенија своју све слабију економску стабилност одржава захваљујући тржишту Србије. Да није вас, казао је, Словенија би већ банкротирала или би морала све да распрода.
Ево нас у ситуацији да сведочимо како ни та неразумљива, сулуда  отвореност српског тржишта према словеначкој роби и услугама, без иоле реципроцитета, неће спречити слом економије којој се нема томе давно дивила сва чељад некада заједничке државе; Словенија ових дана улази у фазу распродаје свих државних предузећа, природних  ресурса, свега што може да се понуди на тржишту Европе, Азије, Блиског истока. Другог излаза, ни спаса од банкрота нема. Годинама чувано чедо поноса Дежеле, славни „Меркатор“, прешао је у руке Хрвата Ивице Тодорића. Све што је некада планирао да оствари Мирослав Мишковић, остварио је Ивица Тодорић. Захваљујући Србији, јер управо је доласком у Србију, пре више година направио снажан профитни узлет, са кредитно гарантним потенцијалима. Док је Мишковић – тренутно на привременом боравку у Централном затвору у Београду – безуспешно покушавао да се убаци на тржишта Словеније и Хрватске, наилазећи на отворена противљења, праћена медијском хајком, покренута са позиције „зар ћемо Милошевићевом тајкуну дозволити да купује нашу земљу и наша предузећа“, Туђманов тајкун и својевремено финансијер, Тодорић, куповао је по Србији шта је хтео. И није му доста јер има амбицију да постане већински власник целог простора бивше Југославије. Претерујем, причам глупости? Распитајте се чега је све Ивица Тодорић власник у Хрватској, Србији, Босни и Херцеговини, Словенији…тачније, шта не крије да је његово. Запањујући број великих предузећа, продајних ланаца, пољопривредних добара, хотелских комплекса, плантажа.

[restrictedarea]

 

УЗОРИ И ПРАКСА Е, тај Тодорић огласио се неки дан са идејом да се простор бивше Југославије економски интегрише по принципима Бенелукса. У питању је, да се подсетимо, економска унија Белгије, Холандије и Луксембурга, идејно рођена 1944. године, међу људима који су чинили избегличке владе стациониране у Лондону, а у праксу спроведена 1947. године. Истина, то је само разрађена и проширена унија коју су на економском нивоу још 1921. године успоставили Белгија и Луксембург. Добри познаваоци процеса уједињавања Европе, од Европске заједнице за угаљ и челик, 1951. године, преко  Европске заједнице, настале 1957. Године, па до данашње Европске уније, казаће да су управо Белгија и Луксембург, касније Холандија, својим економским удруживањем послужили  као узор Немцима и Французима да створе ово што данас зовемо Европска унија, уједињена Европа, како вам драго. Уосталом, земље Бенелукса биле су, заједно са Немачком, Француском и Италијом, оснивачи, творци, првих европских интегративних форми.
Али, да ми видимо шта хоће Тодорић. Прича ли он о балканском бенелуксу само због себе или је у питању опипавање терена у име хрватске државе? Држим да је у питању ово друго. Хрватска је члан ЕУ, отворене су јој могућности изласка на тржишта некада недостижна и високим царинама ограђена, али Хрватска, исто као и Србија, тој Европи нема шта да прода. Осим једног дела  јадранске обале који још није у рукама странаца. Чак ни врхунска маслинова уља, каква нуде неки хрватски произвођачи, не могу  ценом да се носе са Италијанима и Грцима.
Хрватска преко Тодорића чезне за оним временом када је у Србију пласирала већи део своје производње, хоће да врати начин пословања и слободне, бесцаринске, ничим оптерећене економске сарадње које су подразумевале да финални производи из Србије на тржиште Хрватске доспевају у неупоредиво мањем обиму и то углавном у делове Хрватске где је била значајна концентрација Срба, односно где су они били апсолутна већина. Што се Словенаца тиче то су оне године када су по равној Војводини, примера ради, откупљивали млеко, паковали га у своју амбалажу („Млеко з брегов“) и продавали Србима као млеко добијено од крава које пасу на обронцима Алпа. И Срби су заиста веровали да је то млеко од „алпских крава“.
Србија има јединствен уговор о економској сарадњи са Руском Федерацијом. Ту нема царињења. Сваки производ који из Србије стиже на руско тржиште у старту је јефтинији за двадесет процената, значи, у великој је предности, само ако задовољава основне норме квалитета, у односу на конкуренцију. Словенци ову погодност све више користе, па се, ако нисте знали, а нисам ни ја донедавно, бела техника „Горења“ у Русији продаје са „Маде ин Сербија“, као изворно српски производ. Профит, наравно, иде у Словенију.

СПАС „СВИЈУ ЊИХ“ Хрватска није од оних земаља које у привреди планирају дугорочно, имају стратегију економског развоја, не, ипак је то Балкан, ту се увек праве само планови изласка из кризе (осуђени на неуспех, разуме се), а како се и зашто у кризу улази о томе нико не мисли. Бар не они од којих се то очекује. У овом времену, кад европско тржиште рада за кратко време може да усиса неколико стотина хиљада Хрвата, углавном као јефтину радну снагу, а Хрватску затрпа производима јефтинијим од домаћих, неко је у Загребу закључио да постоји само један начин спаса од потпуног економског уништења Хрватске, тај начин је економско обједињавање простора бивше Југославије. То је тај бенелукс који је у игру убацио Тодорић. Као предлог за размишљање, предлог који ће, плашим се, бити усвојен и од којег ће најмању корист имати Србија. Ако уопште буде имала неку корист.
Хрватској и Словенији потребно је тржиште Србије, јер оно што Словенци и Хрвати производе Европа има и квалитетније и углавном јефтиније. Излаз се зове руско тржиште, а пут до тог тржишта води преко Србије. Нема томе давно када је Борис Тадић, као председник Србије, у Аранђеловцу угостио лидере република бивше Југославије, на некаквом економском самиту, и казао својим гостима, отприлике да Србија има јединствен економски споразум са Русијом, и зашто нас онда не искористе и преко Србије изађу на огромно тржиште Руске Федерације.
У Србији послује више од 600 фирми у власништву Словенаца и Хрвата. Они контролишу већи део производње хране у Србији, значајан део грађевинске оперативе, фиктивно преко аустријских и немачких фирми купују огромне комплексе ораница, цела пољопривредна предузећа, ставили су под контролу чак и штампање уџбеника, трговинске ланце да не спомињемо. Тодорић у својим продавницама непрекидно подиже проценат робе из Хрватске, паралелно са својом назови робном марком – „К-производ“ – што је у ствари туђа роба препакована у амбалажу под овим знаком. Није тајна да један део хрватске привреде живи од пласирања својих производа кроз Тодорићеве ланце у Србији и делимично Босни и Херцеговини.
Због чега нема ни зрна оптимизма да би екс-југословенски бенелукс могао да донесе  неку корист и Србији. Једноставно, Хрватска и Словенија су чланице Европске уније, на њихово тржиште производи из Србије ем ће се тешко пробити, ем ће добити додатна оптерећења,  а друго, досадашња вишегодишња пракса, искуство озбиљних пословних људи из Србије, говори да та тржишта не желе српску робу. У Словенији кажу – нисте довољно квалитетни, наши стандарди су високи; док је у Хрватској сваки покушај уласка српског капитала, у циљу куповине одређених предузећа, гринфилд инвестиција, дочекан као „наставак великосрпске агресије, само другим средствима“.
Зашто би сада, у новој визури Ивице Тодорића, тачније у новом хрватском постјугословенском концепту, било другачије.

[/restrictedarea]

7 коментара

 1. Тако је било и под брозом а онда су сјебали државу у којој су имали права која сада немају ни у својим прћијама. Уствари јебали су нас са куртоном а сад би хтели али без куртона. Сећате ли се колико је коштала веш машина, око 1100 марака илити еврова а сада једно овеће свињче. А како је настало да нам словенци праве то па тако што су из Градца кога су туци назвали чачак однешене и машине и стручњаци који су тамо отпочели произоњу тих заврзлама. Вис из Вараждина је отет из Лесковца, оне батрије јел се зваше змај из Загреба исто отето из Суботице, па фабрика турбина из Ниша у Литострој, па фабрика возила из Београда у Марибор. Ја молим боље познаваоце ових ствари да проговоре да неоде све у заборав. А ми сиротковићи са овим што је од нас остало ни мрц. Гледнем јуче оног Даћића, иначе тв осим слагалице негледам ништа, ове јаднике сељаке олешио град он ко да није читав прича о томе како је то под полицијом и друге глупости а Бог нам намигно мало са временом ове године ал не вреди. А унија па унија па неки јебени датум. А и ови томини тешко разочарење. Били оне лопуже жутило и народ се понадо ал ово је счувај боже. Па како мисле неможе Бог сам морамо и ми мало да се подрудимо да се ослонимо на наш род на људе кога хоће посо. Невреди ако те посо неће. Ево рецимо Динкић што није прво пробао са трафико м, немислим да је обија него да води посао једне трафике па ако се покаже да иде и да га оће оно јок одма са пушкама па трас у народну банку. Обичан преварант и разбојник али га оће запад добро нас леши . Докле така ако Бога знате. Дај те послове да воде људи којима то иде од руке и који су домаћини ане расипници.

 2. Za sve to I za celu tu situaciju kod nas glavni krivci su ‘CRVENI KADROVI ” ! JUGO-NOSTALGICARSKI LOBI TITOISTI I NEO-TITOISTI ! Pa setimo se samo kako je izgledao onaj ” stampedo crvenih drugova ” na Novom Beogradu kada je otvaran novi “Merkator” I kada je ono krdo jugo-nostalgicara nagrnulo da prvi udju unutra…! ? MI MORAMO VEC JEDNOM DA SHVATIMO DA MI OVDE U SRED SRBIJE IMAMO PRO-HRVATSKU PETU KOLONU ! ! ! TO JE UPRAVO JUGO-NOSTALGICARSKI LOBI NA CELU SA TITOISTIMA I NEO TITOISTIMA ! ? PREMA NEKIM PRORACUNIMA (OZBILJNIM ) TODORIC ( IDEA, MERKATOR, RODA) I BELGIJSKI DELEZE ( MAKSI I TEMPO ) DRZE NEGDE OKO 73% PROMETA PREHRAMBENE I ROBE SIROKE POTROSNJE U SRBIJI…( ! ? )TO JE NESTO NEVEROVATNO…! ? U SVETU EKONOMIJE JE ODAVNO POZNAT TERMIN ” NEPRIJATELJSKO PREUZIMANJE ” U BIZNISU ( POJAVA KADA NEKA IZRAZITO KONKURENTSKA FIRMA USPE DA PREUZME NASU KOMPANIJU ILI JE PREUZIMA NEKA FIRMA IZ IZRAZITO NEPRIJATELJSKE DRZAVE ) AKO SE OVO NE ZAUSTAVI STRANCI I NAJCRNJI NEPRIJATELJI CE DA NAM PREUZMU I SVIH 100% ! ? KO JE TO SVE OMOGUCIO ! ? TO SU IM OMOGUCILI TITOISTI JUGO-NOSTALGICARI KOJI SU SE PRESVUKLI U “DEMOKRATE ” U ZUTE SAKOE…A ZAPRAVO SU ONO NAJGORE I NAJJUGOSLOVENSKIJE KRILO SKJ-A ONI SU PROSTO I PODSTICALI NEPRIJATELJSKO PREUZIMANJE I PROSTO SVE NUDILI I NAMERNO “NA IZVOL, TE ” STRANCIMA I NEPRIJATELJIMA SAMO KAKO BI JOS I NAPAKOSTILI SRBIJI I SRBIMA ! ? ONI SU UVEK VOLELI TITA I JUGOSLAVIJU A MRZELI I PREZIRALI SRBIJU I POTKOPAVALI JE SVUDA I U SVEMU ! ZA VREME VLADAVINE “ZUTIH “(CRVENIH ! ) JE PRODATO I UPROPASTENO NAJVISE ! KO TU ZA KOGA ZAPRAVO RADI ! ? SADA SE ZNA DA JE DEMOKRATSKA STRANKA ZAPRAVO BILA “NA DALJINSKOM UPRAVLJACU ” OD VATIKANA I JEZUITA….NEDAVNO JE JEDAN COVEK KOJI ZNA U JEDNOJ EMISIJI NA TV SPOMENUO BORISA TADICA I PARE IZ VATIKANSKE BANKE…! ? ONDA JE POSLE U ISTOJ TOJ EMISIJI GOSTOVALA JEDNA GOSPODJA CIJA ISTUPANJA MI SE BAS I NISU SVIDELA ALI JE DUGO U POLITICI I KOJA JE REKLA DA “NASE SLUZBE …SU POCETKOM 90-IH PA DO SADA …NEKAKO KAO DA SU BILE PROTIV BIOLO KAKVOG RAZVIJANJA SRBIJE…! ? ” U ISTOJ EMISIJI JE POTOM GOSTOVAO (IZMEDJU OSTALIH ) I JEDAN PISAC-NOVINAR -PUBLICISTA KOJI JE VRSTAN POZNAVAOC “NASIH ” SLUZBI I KOJI JE REKAO DA SU “NASE SLUZBE ” JOS OD SAMOG OSNIVANJA NEKAKO “BILE POD PATRONATOM STRANIH SLUZBI “…! ? SVE U SVEMU DIVOTA JEDNA …. BLAGO NAMA…! ? SVE TO NE MOZE DALJE TAKO I TOME MORA DA SE STANE NA PUT I TO SVE MORA DA SE ZAUSTAVI ! U PROTIVNOM CRNO NAM SE PISE… CRNJE DA NE MOZE BITI… CRNO NAM VEC I JESTE ! ?

 3. Гос, Зорановићу дајте предлог опоравку српске нације.Све што сте рекли тачноје али али тражимо излаз.

 4. Gos.Radoslave rado bih ja dao neke predloge ali ove nase komentare ne citaju samo patriote I dobronamerni ljudi vec I oni drugi , a ocigledno I nasi neprijatelji …kako spoljni tako I unutrasnji.Kao prvo svi moraju da shvate ko je kada I zasto osmislio,kreirao I sproveo u delo projekat zvani komunizam. To su uradili jezuiti I Vatikan! Glavni cilj je bio unistenje carske Rusije , a posebno ruske pravoslavne crkve ! Naravno mi srbi smo takodje bili ( I dalje smo ! )meta !Kominterna je sva satkana od jezuitskih agenata od uticaja pod toboznjom ideologijom komunizma ! Mnogi siromasni I zaista eksploatisani ljudi su prvo zavedeni pa indoktrinirani a potom I iskorisceni za ciljeve kominterne odnosno jezuita ! Da ne duzim previse treba pprocitati knjigu dr. Alberta Rivere “Vatikanske ubice ” a moze se pogledati I integralna verzija na ju tjubu ( http://www.youtube vatikanske ubice ). Za oporavak srpske nacije na prvom mestu treba da se sprovede “dekontaminacija od komunizma, jugosovenstva I titoizma “! ! ! To nece biti nimalo lak process zato jer treba pre svega predociti samim komunistima ogoljene cinjenice kome su zapravo stvarno sluzili I za koga su zapravo zaista indirektno radili….! Posebno ce biti tesko to da oni to shvate I da “pocnu da revidiraju stavove u svojim glavama ” . Mi medjutim jednostavno vise nemamo vremena ! Faktor vreme ! ! ! SVE CE MORATI DA SE RADI PO UBRZANOM POSTUPKU ! ! ! Sto se tice privrede I ekonomije ja sam se zadnjih nekoliko godina doskolovavao I zavrsio svojevrsnu poslovnu skolu. Ja sam odavno razmisljao o svemu ovome I imao neke zamisli I resenja , a sada je sve to izdignuto na jedan visi I strucniji nivo. Ja sam vrsio I odredjena istrazivanja oko toga kako su neki drugi narodi uspevali da se izvuku iz slicnih situacija. IZLAZA IMA !U PRAKSI JE DOKAZANO DA PRIVREDNI I EKONOMSKI RAST JEDNE ZEMLJE ITEKAKO MOZE DA SE KREIRA I USPESNO SPROVEDE U DELO ! ! ! Dok sam to sve ucio utvrdio sam da “nasi ‘ politicari cak I oni na najvisim funkcijama ne poznaju ni osnove menadzmenta (nauka o pravilnom upravljanju ). Imam I neke rezultate istrazivanja koje cu ako nadjem nacina I da prezentujem javnosti kao I kompletnu shemu I sistem rada (u pet osnovnih tacaka ) kako I sta treba da se radi da bismo izasli iz krize I sasvim izvesnog kolapsa koji nam se sprema ! Da bi to uspelo…ceo ovaj I ovakav sistem mora u potpunosti da se promeni I to iz osnova ! Ovi koji su sada na vlasti cak I kada bi im se predocilo I dalo na koriscenje to nebi znali da upotrebe na pravi nacin …Oni bi to “iskoristili za neke druge stvari ” I sve bi pokrali ,razvukli I upropastili a onda bi ja jos “ispao grbav ” …! ? SVE OVO MORA DA SE MENJA IZ OSNOVA ! ! !

 5. Тражимо излаз из овог тамног времена гос, Зорановићу. Други народи који су имали сличну ситуацију имали су и људе којима су веровали, ми Срби по неком правилу неверујемо својим паметним главама па били они и Михајло Пупин узимам њега за пример јер је био и велики патриота свом народу из ког је поникао. имао сам
  прилику ва видим његово признање на Колумбија Универзитету у Нев
  Јорку.Овде у Србији “ФАРМА ЈЕ ГЛАВНА” кафићи пуни а плато Филозофског факултета празан поворка од неколико стотина тражи
  промене.И на крају нисам песимиста видим доста паметне деце треба
  им дати могућност да направе промене у интересу Срба и Србије.
  Ваш одговор мени прихватам и поштујем.

 6. Pricajte vi sta hocete, ali bi bilo pametnije da poslusnete malce sta vam gosp. Dmitrovic prica. Za ovo u nistavanje i iskoristavanje Srbije, samo su srpske vlasti, posle Milosevica, krivci. Lenstine, koje hoce odmah i sada odmah da postanu milioneri, grbe se i gmizu cak i siptarima. Ma, tek sada nas je stid reci, da smo Srbi.

 7. Ja patm za Srbijom ali kad sagledamo istoriju i sadasnja desavanja mi smo mnogo sami krivi naime nas mentalitet ili indivuidualni egoizam nam nije pomogao kroz istoriju ,ne znam da li ce i sad ,mi jedni druge mrzimo i zavidimo ,ako neko nema isto misljenje mi ga otpisemo i odreknemo ,Za opstanak jedne drzave to mora da se peomeni po individualnom i kolektivnom smislu ,aj malo da se naucimo od Jevreja oni se svadjaju jedni druge pljuju, aliiiii kad je u slucaju napad na egzistenciju zemlje odmah su zajedno dok mi nismo !!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *