ПОТРЕБНА ПРОМЕНА ЗАКОНА

ПРИШТИНА, 21. мај 2013. (ФоНет) – План имплементације споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, који ће данас у Бриселу бити представљен председнику Владе Србије Ивици Дачићу и косовском премијеру Хашиму Тачију, предвиђа да Србија и Косово до краја месеца предложе законске амандмане, чији је циљ примена споразума, пише данас приштинска Трибуна.

Потребно је да амандмани буду усвојени до средине јуна, наводи Трибуна, уз констатацију да тај део плана негира изјаве Тачија и других косовских функционера да због примене споразума неће бити промене закона. План имплементације на прецизира које законе треба мењати.

Позивајући се на неименоване изворе, Трибуна пише да се ради о уставном закону који ће Србија морати да усвоји, као и да закони Косова треба да омогуће “већу заступљеност људи са севера у централним институцијама Косова”. Према плану, до средине јуна је потребно усвојити “закон о амнестији”.

Трибуна је писала да ће тим законом бити амнестирани сви Срби са севера Косова који су били укључени у српске паралелне структуре власти, али нису починили озбиљне злочине. Планом се предвиђа да распуштање српских паралелних структура на северу Косова почне средином јуна.

Трибуна пише да се у плану наводи да га може мењати Комитет за имплементацију, међу чијим члановима ће бити представници обе стране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *