Печат недеље

Прећутани протест

Да Србија живи у медијском мраку, доказ је и чињеница да је, осим на појединим интернет сајтовима, потпуно прећутан апел наставника и сарадника Универзитета, научних и просветних радника ове земље упућен властодршцима са захтевом да не крше Устав и да се не одричу Косова и Метохије. Наука и просвета Србије јасна је у опредељењу – апел је до сада потписало око пет стотина достојних наследника првог просветитеља српског, Светог Саве.  То су они који нису оболели од моралне лењости. Потписивање овог апела се наставља, а електронска адреса на којој се истом можете придружити је „www.naukaiprosvetazasrbiju.com“. Потписи ће, без сумње,  остати уписани у историју српског непристајања.

СребреницА, a у Мадриду

Конференцију на тему догађаја у Сребреници у јулу 1995. организовали су у четвртак 30. маја 2013, у сали „Ваље Инклан“, у просторијама конгресног центра „Circulo de Bellas Artes“ у Мадриду( Шпанија), шпански електронски часопис  „Semanario Serbio“ и холандска невладина организација „Историјски пројекат Сребреница“.
Учествовали су између осталих и Мишел Колон, писац и новинар из Белгије, Едвардо Луис Агвире, професор кривичног права на Универзитету „Ла Пампа“, Аргентина, Стефан Каргановић, председник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница, Александар Вуксановић, уредник електронског часописа у Мадриду. Истовремено, шпанској и латиноамеричкој јавности представљена је нова књига на шпанском језику, „Srebrenica – Ciudad sin Dios“, коју је приредио Александар Вуксановић. Сви посетиоци добили су по примерак књиге и брошуру „Историјског пројекта Сребреница“ на шпанском језику, где се укратко излажу најбитније чињенице о Сребреници.

ДУХ СЛОВЕНА

На Дан Ћирила и Методија у Удружењу књижевника у Француској 7 у Београду одржана је Беседа Светој браћи и приређен програм уз музику и стихове гостију из словенских земаља и представника Цркве. Од почетка мисије Светих Ћирила и Методија навршило се 1150. година. Сви Словени славе браћу Солуњане јер је њихов значај непроцењив. Сво културно богатство наше утемељено је дубоким кореном дела Ћирила и Методија кроз ширење хришћанства превођењем богослужбених књига на словенски језик. Они су бескрајним просторима даривали темеље исмености, књижевности, науке и културе и тако су се Словени придружили развијеним и просвећеним европским народима. Стога многи словенски народи прослављају Ћирила и Методија као осниваче своје писмености и културе: Руси, Украјинци, Бугари, Македонци, Чеси, Словаци. Методије је био и први архиепископ Словена са седиштем у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици.

Задужбина Косова и Метохије
Космет није данас угрожен само албанским и западним апетитима, већ и равнодушношћу Срба. Зато је потребно створити установу која би била ризница тамошњег највреднијег, духовног блага, а која би нашла конкретан израз вечних вредности у савременој епохи.

Циљ ове институције био би да:
– Очува, бележи и сабира наше духовно и културно благо.
– Упознаје Србе с Косовом како бисмо почели да га заиста „носимо у срцу“, јер овај народ мора поново да заволи Косово.
– Учвршћује национални идентитет код Срба на основу позитивних вредности изражених у српској култури с косовских простора.
– Живо прати савремени живот Срба на Косову и Метохији. Бавила би се питањем социјалног положаја нашег народа.
– Покреће државне пројекте у смислу стварања озбиљних филмова, серијала и романа о Косову.

Морамо проговорити језиком који народ разуме и хоће да слуша. Нужно је понудити полетну атмосферу везивања за Косово и Метохију, која ће створити такво стање народног духа и свести, да ће одрицање од Косова постати немогуће.
Из овога што смо навели јасно је да би се Задужбина бавила питањима од општенационалног значаја, а то су: национални идентитет и опстанак.

Проглас српског
Културног клуба

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *