Где Броз стаде, ту Нојкић продужи

Пише Миодраг Зарковић

Првих дана маја захуктала се прљава кампања против непокорних представника косметских Срба, кампања чије је темеље ударио крволочни југословенски диктатор

Док су се православни верници протекле суботе припремали за прославу Христовог васкрсења, фанатични Југословени – вазда окупљени у Београду – покушавали су да оживе њиховог никада прежаљеног Јосипа Броза. Овог 4. маја су годишњицу Брозове смрти искористили, рекло би се, чак и гласније него минулих лета: било је збиља немогуће избећи небројена телевизијска подсећања на његов лик и дело, који су очигледно заштићени колико су били и за Брозова живота.
Свој допринос је, дабоме, спремно дао и РТС, тако што је у „Дневнику“ тог дана приказао подужи прилог о Кући цвећа и њеним многобројним посетиоцима. Тај прилог беше дужи и ударнији од, поређења ради, прилога о туристичким лепотама Србије, који је уследио у истој емисији.
Никоме од телевизијских посленика који су дотичног датума лили сузе за својим вољеним Маршалом, није, наравно, ни на памет пало да приреде какав суштинскији осврт на Брозово смртоносно наслеђе, које Србију наставља да прогања и разара чак и данас, 33 године од како је крволочни диктатор некажњен напустио овај свет. Никоме није пало на памет да подсети гледалиште на то да је погибељну драму око Косова и Метохије започео управо Броз са својим сарадницима, када је једино Србији од шест југословенских република наметнуо кобни јарам у виду две покрајине. Не, све што добисмо од врлих телевизијских стваралаца, па и на нашим новцем плаћеном РТС-у, јесу похвале на рачун туристичке атрактивности крволокове гробнице, те балаво одушевљење „ходочасника“ из Куће цвећа.
Тако да је самртнички спокој, с којим несхватљиво велики део јавност одбија да уопште размишља о питањима српске државности и националних интереса, лакши за разумети ако се има у виду да медијском позорницом ведре и облаче јединке које су и даље одане једино и само – пионирској заклетви Јосипу Брозу.

[restrictedarea] ***
Коликог је маха узела та равнодушност према српству, а нарочито према Косову и Метохији као попришту на којем се одлучује о данашњој судбини српства, видело се такође у „Дневнику“, само три дана касније, 7. маја. На почетку емисије, у прилогу о бриселским разговорима тимова за примену бриселског договора, камери РТС-а обратио се Марко Ђурић, саветник председника Србије, који је – без икаквог потпитања новинара или захтева за појашњењем – дао следећу, крајње узнемирујућу изјаву:
„Српска делегација је у овим преговорима које смо данас водили представницима Европске комисије предложила отпочињање дијалога на највишем политичком нивоу, о оним суштинским, животним питањима, која нису решена привременим споразумом, као што су питање имовине, питање положаја Српске православне цркве на Косову и Метохији, и питање стварање услова за учешће представника српске заједнице у централним институцијама власти.“
Какав је Бриселски споразум, Ђурићу? Привремени? Шта вам сад па то значи? До када ће споразум да важи? На који рок је потписан? Шта следи после њега?
Да ли бисте, Ђурићу, били довољно љубазни да – привремено – користите још некоме и нечему осим својој странци и њеним шефовима, па изволели да са народом поделите нешто од тих ваших корисних сазнања?
Да ли бисте, Јавни сервисе, благоизволели да се – такође привремено – потрудите да властодршцима постављате питања која су ем сврсисходна, ем крајње разумљива и оправдана, а која иначе срамно прећуткујете, можда зато што вас, још срамотније, нимало не занима тема којом се бавите?
***
Б92 зато не престаје да поставља права питања. Али, обавезно погрешним људима!
Тако је, на пример, у емисији „Кажипрст“, 7. маја, Сузани Трнинић гостовао Ранђел Нојкић, главни кадар Српског покрета обнове (странке незаобилазне у свакој српској погибељи за последњих двадесетак година). Поставила је водитељка Нојкићу многа занимљива питања, али, пошто их је поставила Нојкићу, све паде у воду, јер гледалиште није добило нити један смислен одговор, већ само још једно понављање изанђалих будалаштина о „реалности“ и „криминалу“ на северу Космета.
Ево дела разговора о својевременим барикадама, који је прерастао у малу расправу о бесрамној промени политике данас владајућих странака:
Б92: Али, није једини Борко Стефановић подржавао те барикаде на северу Косова…
Нојкић: Знам шта хоћете да ме питате. Хоћете да кажете да их је подржавала и садашња власт.
Б92: Па, зар није?! Зар нису и те странке?
Нојкић: Јесте, али су они били у опозицији тада и борили су се за позицију. На исти начин како су се борили претходни. И не могу у том смислу да замерим њима, зато што су они кад су сели у те вруће столице, видели каква је ситуација и онда су заправо схватили реалност…
Заиста, какав разговор можете да водите са човеком попут Нојкића, који је у стању да под пуном свешћу изјави ово што је изјавио?! Никакав, јашта. Јалов разговор, чија сврха као да је само у томе да додатно слуди иначе слуђену јавност, тако што ће да је још мало загади увредљивим лажима о Србима са севера Космета.
Све ово би, свакако, изгледало далеко другачије, када би Б92 хтео/смео да иста ова питања која поставља Нојкићу и њему сличнима, упути и супротној страни, тј. некоме од представника Срба са севера Космета. Ако већ хоће да се бави „криминалом“ у четири северне општине, ваљало би да пред своје камере поставе и некога ко заступа те четири општине. Тачно је да неки заступници из разумљивих разлога одбијају сарадњу са Б92, перјаницом грозно прљаве кампање против косметских Срба, али има их и који би пристали на разговор, рецимо Раденко Недељковић (кадар ДС-а иначе, али оштар противник косметске политике и претходне владе и данашње). Такав саговорник би имао далеко више права да прича о ставу четири северне општине, него што их има овејани лицемер и клеветник Ранђел Нојкић.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Prvo vi u vašem Upozorenju pre pisanja komentara pišete коментари који садрже личне увреде или изазивају расну, националну, верску или било који други облик мржње неће бити објављени
    a ovaj članak ne da je očiti govor mržnje a o vredjnju ljudi da i ne govorimo. Pa se pitam za koga i zašto ovo upozorenje ne primenite na objavljivanje članaka a ne na komentar, S poštovanjem.

  2. Ал ме насмеја овај миша!

    Тита крволока, садисту, убицу, настављача геноцидне усташке политике ти браниш да именујемо?

    Стави и тита у ранг са педерима, лезбејкама, зофиличарима и осталом европском КРВАВОМ мафијом… Тако и треба!

    Али не само то…

    Све вас манијаке из еу и Србије и Русије треба на СУД!
    Добро је што није титу нико на земљи судио (ни павелићу, ни многима…) јер има безбожници Бога!
    Он ће вам Судити!
    Али и судиће вам невини Народ у Србији (са Крајнама, Црном гором,…), Народ из Сирије и Либије, Ирака, … ЦЕЛОГ СВЕТА.

    Јер милионе сте МУЧИЛИ и ПОБИЛИ само деце – фуксе рода љутског и накоту сатански.

    Брзо ће доћи Време да ПЛАТИТЕ за вековна КРВОЛОШТВА – ЗАПАМТИ!

    А још се осећа увређеним?

    А ха!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *