Данас jе Велики петак

БEOГРAД – Српска православна црква и верници данас обележаваjу Велики петак, дан када jе на Голготи распет и умро Исус Христос.

Вечерњим богослужењима на Велики петак обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара коjи представља Христов гроб износи плаштаница.

Свештеници износе црвену плаштаницу и три пута, уз звуке клепала, обилазе око цркве, што симболично представља христову сахрану.

Плаштаница се потом полаже испред олтара, а верници у тишини долазе на целивање све до суботе увече, уочи Васкрса коjи се слави од поноћи и када се у знак васкршње радости оглашаваjу и прва звона.

Oваj дан хришћанске жалости jе и последњи и наjзначаjниjих у недељи Страдања за сав хришћански свет, а његова смрт jе увод у радост Васкресења коjи СПЦ обележава у недељу 5. маjа.

У православним црквама се на Велики петак не служе литургиjе, већ царски часови са читањем делова jеванђеља о догађалима у дане Страдања.

Велики петак jе за све хришћане дан строгог поста, а у Србиjи jе обичаj да се зауставе сви послови и у кући и у пољу, као и да се фарбаjу jаjа у црвену боjу коjа jе симбол невино проливене крви Христове и новог живота.

Српски патриjарх Иринеj позвао jе jуче у ускршњоj посланици вернике да остаjући уз Бога, остану душом и срцем и уз страдални народ на Kосову и Mетохиjи и у свим краjевима земље где православни страдаjу због имена и вере у Христа.
”Позиваjући вас све на богољубље и човекољубље, децо наша духовна, позивамо вас и да свагда останете уз онога коjи jе победио сва страдања и искушења, коjи jе на краjу победио смрт као нашег наjвећег неприjатеља, да, остаjући уз њега, останемо душом и срцем и уз наш страдални народ”, казао jе патриjарх Иринеj.

У посланици патриjарх jе поручио и да истина Васкрсења посебно снажно ођекуjе у нашем времену, препуном патњи и страдања – времену у коjем се, као ретко када раниjе, поставља питање смисла и циља живота.
”Сведоци смо тога да jе из дана у дан све више усамљених и остављених, толико jе домова без топле људске речи, толико jе деце лишено родитељске пажње и љубави. Пуне су болнице страдалника, оних коjи болуjу телом и душом”, казао jе Иринеj.

Oн jе поручио и да поjаве као што су насиље, терор, пљачка туђе имовине, невиђен немир коjи jе данас завладао у душама људи широм света, склоност криминалу, угрожавање мира и среће других, произилазе из духовно опустелих и морално раслабљених душа, и то наjчешће код младих људи коjи се губе пре него ли и нађу неки пут у живот.

Патриjарх српски Иринеj служиће Васкршњу литургиjу у поноћ између суботе, 4. и недеље 5. маjа у Храму Светог Саве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *