Дачић: Нема потребе да јуримо за хулиганима који су напали Француза

Београд, 28. 5. 2013. године (Бе92) – Премијер и министар унутрашњих послова Србије изјавио је данас да нема потребе да се гоне два младића која су у недељу увече у Студентском парку напала француског држављанина Карла Обура и његову десетогодишњу ћерку Луну.
Овај Француз доселио се у Србију пре четири године пошто је трагично настрадала његова супруга Каролина с намером да пропагира све најбоље вредности Србије и чак је у ту сврху, без икаквих донација, отворио сајт „www.ambassador-serbia.com“, с намером да побољша имиџ Србије у свету. Ентузијазам с којим он то ради једва да се може поредити с било којим патриотски настројеним Србином. На овом сајту, он истрајава на тези да је Косово неотуђиви део Србије и то аргументује на разне начине.
Међутим, Министарство унутрашњих послова донело је одлуку да не предузима посебне мере као што је то било рецимо у случају несрећно настрадалог навијача „Тулуза“ Бриса Татона или јапанског циклотуристе Рија Асанџија када је полиција муњевито реаговала и у рекордном року похапсила починиоце (то је уједно био први и последњи пут да је српска полиција ухапсила неког крадљивца бицикла).
„Наиме“, истакао је Дачић, „Овај случај разликује се од осталих утолико што нас нико из амбасаде Француске није контактирао и захтевао од нас да било шта предузмемо, а друго, ово је случај који не интересује стране медије, па самим тим неће негативно утицати на лошу слику о Србији у свету. На крају, Обур се посредно супротставио потписивању Бриселског споразума, што значи да није баш велики пријатељ Србије каквим се представља“.
Настрадали Карл Обур нападнут је од стране пијаних младића од 18 и 19 година зато што је у парку возио ролере и запрећено му је да ће га следећи пут убити ако настави да се креће на овим необичним справама кроз парк, те да се не шали с тим јер су они стално у парку. Обур упркос овом инциденту неће престати са својим прегалачким радом да штити Србију и додаје да је Београд један од најбезбеднијих градова у Европи, поредећи га с Паризом у којем се паркови затварају у осам увече.
Министар Дачић је рекао да сумња да су младићи сваке ноћи у парку као што су рекли, па због тога полиција неће вршити никакве провере осим у случају да се претње ових младића не остваре.

Дежер:  ЕУ жели Косово у Охриду

Београд, 28. 5. 2013. године (Шлиц) – Шеф делегације ЕУ Венсан Дежер каже да би ЕУ волела да види Косово како својим границама сеже до Охрида и Охридског језера.
„Ово би био логичан наставак развоја ситуације на западном Балкану после потписивања Бриселског споразума, јер већину становништва у северозападној Македонији чине Албанци, па би по истом аршину који је примењен на Косову било логично да се примени и на Македонију. Косово је држава у експанзији и са великим потенцијалом, у којој становништво снажно подржава европске интеграције и америчку спољну политику. Био би то велики корак за Европску унију, а ситан губитак за Македонију која се такође показала као врло кооперативна, тако да од ње не очекујемо да се превише побуни због овог ситног губитка територије“.
Дежер је истакао да је свестан да на овај начин Македонија губи једно значајно туристичко средиште и велики резерват драгоцене охридске пастрмке, па је додао да ће свим туристима, Македонцима и пастрмкама бити гарантована безбедност од стране косовске полиције и снага НАТО-а.
На ову вест још није реаговала македонска власт, док је председник Скупштине Македоније Трајко Вељаноски изјавио да ће о овом предлогу Дежера бити расправљано на следећем заседању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *