Битка за Суботицу или где смо данас као држава

Пише Бранко Радун

Зашто су избори у најсевернијем граду Србије питање опстанка или брисања са политичке сцене ДС-а, те каква је улога у целом замешетељству додељена СВМ-у

Суботица, други град по важности у северној покрајини, у сусрет најављеним изборима полако постаје поприште политичке битке две најјаче странке – СНС и ДС. Овај град сем што се налази на стратешки важном месту, значајним га чини и етничка структура коју на првом месту чине Мађари са 35, а на другом Срби са 32 одсто.
Како СНС има доминантну улогу на републичком нивоу, а ДС на покрајинском, обема је битно ко ће имати контролу над најсевернијим градом Србије. Демократама је битка за Суботицу једна од кључних јер је то једини већи град који контролишу и његовим губитком, оправдано страхују, почело би осипање редова, а то би био пут у друге поразе, на крају вероватно и у онај највећи – губитак највећег феуда – покрајинске власти.

СВМ КАО КЉУЧНИ ИГРАЧ Стога кључни играч постаје мађарска странка – СВМ. Њен утицај у Суботици је од кључног значаја, прво јер је то највећи град у којем су они имали власт и, друго, зато што ту живи две трећине њихових бирача у покрајини. Пошто је њиховог градоначелника који се на тој функцији налазио од 1992. до 2008. године заменио кадар ДС-а (садашњи градоначелник је Модест Дулић), присуство СВМ у градској власти зависило је искључиво од Пајтићеве воље, тачније од његовог односа са Пастором. Тренутно је на власти у граду хетерогена коалиција од ДС и СВМ, преко ЛСВ и ЛДП, па до СПС-а и буњевачких странака, но главни играчи су ДС и СВМ.
Борба између СНС-а и ДС-а тако је фокусирана на привлачење СВМ-а, који је и једнима и другима неопходан како би формирали градску власт која тренутно оваква каква је у самој Суботици ужива углед феуда браће Дулић и „сигурне жуте куће“. С друге стране, СНС и коалиција на републичком нивоу, свесна је да уколико жели да компензује слаб резултат кампање „натерати Пајтића да распише изборе и изврши политичко самоубиство“, мора уложити озбиљне напоре да преузме контролу над овим градом на северу Бачке. Априлске демонстрације против Пајтићеве „Декларације“ којом он отворено пркоси и држави и Уставу, имале су осетан утицај на рејтинг аутономашког вођства у новосадској Бановини, али штета ипак није била ненадокнадива. Пајтић се уз очигледну подршку САД-а и ЕУ осећа довољно безбрижним да упути по који дрски шамар држави у виду државолике „Декларације“. Чини се, отуда, да у овом моменту републичка власт не може да доведе до расписивања превремених покрајинских избора и легализује промену рејтинга странака. Као резултат имамо очиту фрустрацију код владајуће коалиције, а нарочито у СНС-у, којем је изузетно важно да негде оствари барем осредњу победу, каква би могла бити промена власти у Суботици.

[restrictedarea]

ПАСТОРОВ ЗАОКРЕТ Познато је да је недавно обезбеђена нова већина за смену градске власти у Суботици. Та нова већина, планирано је, била би окупљена око коалиције СНС-СВМ. Међутим, изненада и без најаве, мађарски СВМ се прошле недеље предомислио и одбио понуду која се не одбија, а то је да добије свог човека за градоначелника Суботице. Како се то десило? Суштина промене одлуке је у унутарпартијским играма у СВМ-у, између Пастора и Јене Маглаиа, председника Градског одбора СВМ-а, и потенцијалног будућег градоначелника. Очигледно је да се Пастор плаши да би могао да изгуби позиције на покрајинском нивоу, а са друге стране да би његов ривал значајно ојачао у Суботици где се налази највећи део мађарског бирачког тела.
Стварањем нове коалиције, Пастор би био готово сигурно смењен на покрајинском нивоу, као и његови сарадници који чине добар део врха СВМ-а. Поред тога, вероватно је да га покрајинска власт држи на узици покретањем афера у покрајинским фондовима и јавним предузећима, где је његова екипа донедавно имала „одрешене руке“. Како је Србија вазална земља није искључено да су у одбрану позиција ДС-а ускочили и амбасадори неких земаља које ДС доживљавају као најбољег стратега спровођења идеје постепеног удаљавања Новог Сада од Београда. То сигурно не би био први пут да се неко меша у унутрашње партијске односе у Србији – арбитрирајући час за једне, час за друге, а истовремено успостављајући нови степен зависности политичких актера од странаца. Нарочито је значајна Суботица за све те међународне мешетаре, као погранични град са хетерогеним становништвом који је други по величини у покрајини, а четврти у земљи.
Оно што још потреса политичке прилике у овом граду је скандал око одлуке градских власти којом се ван снаге ставља одлука о додељивању на коришћење обрадивог пољопривредног земљишта црквама и другим верским заједницама, донетом од стране Градске скупштине 2007. године. Наиме СПЦ, Католичка и Евангелистичка црква су добиле преко 700 хектара земљишта на коришћење, јер им је то после Другог светског рата било одузето и зато што се то земљиште налази у процесу захтева за реституцијом. У међувремену је Основни суд донео решење о одређивању привремене мере којом је Министарству пољопривреде и граду Суботици забрањено издавање у закуп спорног пољопривредног земљишта.

БИТКА ЗА ЦРКВЕНУ ЗЕМЉУ Многи су били не мало изненађени дрским насртајем градских власти на имовину верских заједница. Занимљиво је да се тамошњи ДС усудио да удари не само на права Православне цркве (што смо овде често виђали протеклих деценија), већ и на католике и протестанте, што је резултирало тиме да су се после протеста цркава и верских заједница замислили и људи око градоначелника Модеста. Они су мишљења да у случају да „ситуација нерешеног стања у располагању пољопривредним земљиштем у државној својини не буде решена, неће бити омогућена лицитација земљишта“, наравно уз одлуку надлежног Министарства пољопривреде. Стога они сада одлуку пребацују на Министарство да се изјасни о даљој судбини спорног земљишта око чијег власништва се води спор и где је велика шанса да цркве поврате то земљиште. Суд је у међувремену забранио да Министарство и град Суботица ово земљиште издају, јер је оно предмет захтева за реституцију. Међутим градоначелник Модест настоји да дођу до тог земљишта очигледно на најблаже речено проблематичан и противправан начин.
Но, оно што их је озбиљно поколебало у намери да преузму земљиште је што су све цркве у овој ствари наступале заједнички и заједно су потписале саопштење за јавност које медији нису пренели или су пренели на тај начин што су избацили кључне ставове. Оне су изразиле оштар протест због стављања на дневни ред Скупштине одлука о одузимању земљишта црквама и указале на незаконито поступање органа градске власти у овом случају, али и основано упозоравају да се ради о злоупотреби овлашћења јавног правобранилаштва у Суботици, јер су они неовлашћено предлагали нешто што је незаконито. Стога ће градска власт, барем привремено, повући предлог да се о томе расправља, и то не из разлога што поштују правне норме или цивилизацијске вредности, а да не говоримо о поштовању верских права и традиција, већ стога што се плаше да би им се ово могло обити о главу више но нeки други „грехови“.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *