Београде, стигли су твоји Срби!

Пише Миодраг Зарковић

Пошто њихов глас, због незапамћене медијске блокаде, никако не допире до остатка Србије, Срби са Косова и Метохије решили су да се у петак, 12. маја, у симболично време (12:44), појаве на београдском Тргу Републике, како би на најјаснији начин поручили шта заиста мисле о бриселској капитулацији

Да су услови иоле уобичајенији, гласила одана београдским властодршцима држала би се попут чувеног Буридановог магарета постављеног на једнаком растојању између два пласта сена: просто не би знала да ли ће пре да клевећу Републику Српску и Милорада Додика или Србе са Косова и Метохије, а нарочито оне из четири северне општине. С обзиром, ипак, на ужарену потребу да се бриселска издаја што пре спроведе и у збиљу – при чему је та збиља, упркос свакодневним лажима, далеко другачија него вајна „реалност“ – медији су се ипак усредсредили првенствено на Косово и Метохију, свакодневно се обрушавајући на непокорни север покрајине.
У тим се обрушавањима често губила мера било каквог укуса или пристојности. Тако је, на пример, врло посећени сајт Б92 у уторак, 7. маја, известио да су „приближени ставови Владе и Косовара“: тим је речима била насловљена вест о разговорима између београдских званичника и начелника пет косметских округа. Косовара! Срби са Космета су, тако, поред све муке дочекали да их Косоварима назива гласило из српске престонице! Људи се безмало већ 14 година опиру свом снагом не би ли избегли да буду заведени под „Косоваре“ (што је међународна камуфлажа којом Запад прикрива Шиптаре-Албанце), а онда се нађе паметни Б92 да их смести управо у ту врсту. (Спорни наслов је после неколико сати био уклоњен, тј. промењен, могуће због негодовања посетилаца сајта, мада никакво извињење није било понуђено).
Незгодација је, међутим, у томе што је наведена вест била увредљива не само по облику, већ и по суштини. Чак и да се занемари злослутна (да ли и ненамерна?!) употреба израза „Косовари“, остаје да штрчи то што никаквог „приближавања ставова“ није било, нити могло да буде:
„Заиста не знам како се та вест уопште појавила, јер на том састанку се уопште није ни причало о супротстављеним ставовима око Бриселског споразума“, каже за „Печат“ Раденко Недељковић, начелник косовско-митровачког округа, који је описаном састанку лично присуствовао (а у медијима касније био представљен као једини који је нарушио некакву идилу, насупрот осталим начелницима који су се као бајаги сложили са владом око бриселске капитулације). „Главна тема састанка била је предстојећа Вучићева посета Косову и Метохији, најављена за 12. мај. О Бриселском споразуму заиста нисмо расправљали, осим што смо поновили да је он за нас неприхватљив, јер је супротан уставноправном оквиру државе Србије.“

[restrictedarea]

ПРЕВАРАНТСКА КАМПАЊА Авај, истина одавно није основна брига послушничких, увек режимских новинара и ударних гласила. У то име је преварантска кампања настављена и дан касније, тако што се поново у сопствено ругло извртала чињеница да „северњаци“ нису једини косметски Срби који се противе Бриселском споразуму. Напротив, већина наших сународника из покрајине не жели озваничење ропства, тј. даље укидање српске државности на Космету. И они јужно од Ибра, који су од НАТО бомбардовања наовамо непрестано извлачили најдебљи крај у косметској драми, огорчено се опиру Бриселском споразуму, што се најбоље видело и протекле среде, 8. маја, када су председници 11 општина из средишњег и јужног дела покрајине послали јасан глас подршке земљацима из четири северне општине.
Тог дана су скупштине четири северне општине одржале заједничку седницу, којој је присуствовало и речених 11 председника општина јужно од Ибра. Бриселски споразум је на седници једнодушно критикован, због чега новински написи и телевизијски наслови о томе како Срби јужно од Ибра наводно прихватају споразум, заслужују посебно поглавље у историји овдашње медијске бестидности. Једнако је безочна и тишина којом је присуство 11 председника дотичној седници испраћено у најважнијим овдашњим медијима – практично, нити један није известио да су Срби јужно од Ибра такође супротстављени Бриселском споразуму, односно да Вучић и Дачић, као првозаступници бриселског понижења, најгрубље обмањују јавност када наговештавају да се само Срби са севера противе њиховом споразуму са Хашимом Тачијем.
„Циљ заказивања седнице скупштина са севера КиМ, као и оних јужно од реке Ибар, био је тај да дође до обједињавања снага у циљу заједничког супротстављања покушају наметања Бриселског споразума“, каже Звонко Михајловић, председник Општине Штрпце, тј. један од њих 11 који су стали уз своју сународнике са севера покрајине. „Такође је договорено да се надаље заједнички наступа, уз претходно доношење заједничког става. На састанку је постигнуто високо јединство свих присутних, јер оно чему се нико није надао у Србији, а понајмање су се томе надали Срби са Косова и Метохије, десило се 19. априла у Бриселу, када је српски преговарачки тим, у којем је кључну улогу имао Вучић, потписао споразум којим се укида државност Републике Србије на делу њене територије. Косметски Срби се овоме нису надали управо због обећања која су стизала у време предизборне кампање, када су челници Српске напредне странке у Косовској Митровици на јавном скупу рекли да ће поништити све претходне штетне споразуме и да ће Србе са КиМ о свему консултовати. Нажалост, није много времена прошло, а јавност се у Србији уверила да је то била обична лаж, у сврси придобијања гласова српских патриота.“

КАД НЕЋЕ МУХАМЕД БРЕГУ… Осврћући се на тврдње властодржаца и њима оданих медија, да су Срби јужно од реке Ибар сагласни са постигнутим споразумом, Михајловић додаје да је то само још једна лаж намењена даљим злоупотребама:
„Медијска извештавања су пристрасна и под строгом контролом људи на власти. Брине чињеница да се све више неистина могу чути и прочитати како би се јавност у Србији убедила да је споразум добар и да би његово одбијање могло нанети земљи огромну штету, што је стравична лаж. Како може одрицање од сопствене територије да буде у интересу државе Србије!? Стога, сви они који говоре у име Срба јужно од реке Ибар раде то по налогу Владе Републике Србије, чији су они иначе службеници. При том, немају легитимитет јер није народ њих бирао, већ је реч о именованим и постављеним лицима. Истине ради, споразуму се не противе они Срби који припадају странкама на власти, а који су се послушношћу докопали неких функција, до којих у нормалним условима никада не би дошли, и на штету свих, па и себе самих дају подршку укидању српских институција. Срећна је околност та да је реч о тек неколицини њих, који се у медијима форсирају, а који говоре искључиво у своје име.“
Из Недељковићевих и Михајловићевих сведочења проистиче сасвим очигледан, а поразан закључак: изворни глас косметских Срба, било оних јужно од Ибра, било оних северно од реке, не допире до српске јавности, и то зато што се неко озбиљно труди да га пригуши. Утолико је разумљивија и оправданија одлука косметских Срба, да се што је непосредније могуће обрате својим сународницима из остатка државе: окупљањем у српској престоници, у петак, 12. маја, на Тргу Републике, тачно у 12:44, што је време које симболично подсећа на већ скоро па заборављену Резолуцију УН која спречава коначно отимање Космета од Србије.
Београд и остали већи српски градови данас делују успавано, без икаквог занимања за било које озбиљније политичко или друштвено питање, па и за судбину српског народа преосталог на Косову и Метохији. Та успаваност је, могуће, последица понајпре информативне блокаде о којој је било речи у претходним пасусима. Стога је окупљање косметских Срба у језгру Београда више него добродошло: после петка, српска престоница више неће моћи да тврди да „није знала“ за злопаћења својих земљака из јужне покрајине, нити за то да су њихови ставови заправо сасвим супротни ономе како их представљају режимска гласила.

А ЗА РУСЕ – ПИСМО Да ли ће Београђани бити достојни историјских прилика и одазвати се позиву да стану уз своју угрожену сабраћу, крајње је неизвесно у овом тренутку. Известан оптимизам улива чињеница да су скуп подржали многи политички и друштвени чиниоци – од ДСС-а, као једине скупштинске странке која се противи бриселском понижавању, преко „Двери“ и СРС-а као такође странака, па све до родољубивих удружења као што су „Заветници“, „Образ“, „Никад граница“, и многи други. Са друге стране, на опрез позива свест о темељно подривачкој, вишедеценијској делатности овдашњих „европејаца“ (а у ствари – преобучених титоиста), правилно распоређених по најтиражнијим гласилима и по најутицајнијим странкама.
Свесни јединства родољубивих снага, које је подстакао њихов долазак у Београд, али и свих отежавајућих околности, косметски Срби никако не заборављају на опрез. Зато су, уосталом, уочи заказаног окупљања на Тргу Републике, послали и отворено писмо највишим представницима Руске Федерације.
Можда нисте имали прилике да прочитате то писмо у целости, јер је, истини за вољу, протеклих дана заиста било тешко наићи негде на њега, у оволикој медијској блокади. Зато га „Печат“ овде преноси у целости, какво је и било усвојено на поменутој седници одборника четири општине са севера Космета.
Бољи позив не само руским државницима, већ и становништву Београда да најзад стане уз своје одважне земљаке са Косова и Метохије, заиста није потребан.

ПИСМО МОСКВИ – Позив Русији, али и Србији

Одборници четири Скупштине општина Косова и Метохије послали су, са заједничке седнице одржане 12. маја, отворено писмо државном врху Руске Федерације. Писмо је упућено руском председнику Владимиру Путину, премијеру Димитрију Медведеву, шефу дипломатије Сергеју Лаврову, председници Савета федерације Валентини Матвијенко и председнику Државне думе Сергеју Наришкину.
Писмо гласи:
Обраћамо се Руској Федерацији, као сталној чланици Савета безбедности и једном од гараната Резолуције 1244 Савета безбедности УН, због врло јаког притиска и претњи којима су Косово и Метохија подвргнути од стране окупационог сепаратистичког режима Приштине-ЕУ и САД-а, због чега су власти у Београду приморане да потпишу Бриселски споразум.
На основу тог споразума, од Београда се ултимативно захтева фактичка предаја дела српске територије Косова и Метохије окупационом сепаратистичком албанском режиму из Приштине. У замену се Србији нуди датум за приступне преговоре за чланство у Европској унији који, уз све то, сами по себи не представљају никакву гаранцију будућег чланства.
Имајући у виду неодређене перспективе европског интеграционог процеса и неизвесну судбину саме Европске уније, као и сам Устав Србије и Резолуцију 1244, тзв. Бриселски споразум представља цинично ругање државности Србије и понижење националне самосвести српског народа.
Узнемирени смо и зато што српско-руске сусрете на највишем нивоу, од којих је један одржан у априлу, а следећи би требало да се одржи у мају ове године, неки политичари из владајуће коалиције и с њима повезани стручњаци представљају као фактичку подршку званичне Москве прихватању тзв. Бриселског споразума властима у Београду, иако се њиме предвиђа легализација сепаратистичког распарчавања државе Србије.
Ми, међутим, знамо да је Русија увек подржавала територијалну целовитост Србије са Косовом и Метохијом у њеном саставу, те да и даље стоји на чврстој позицији супротстављања признању независности самопроглашене тзв. Републике Косова и њеном пријему у чланство УН.
Саопштавамо да је 22. априла 2013. у знак протеста против тзв. Бриселског споразума у Косовској Митровици одржана свенародна Скупштина на којој је непосредно изражена народна политичка воља да се у складу са Уставом Републике Србије конституишу органи Аутономне Покрајине Косово и Метохија.
Тренутно се ради на формирању органа:
Скупштине, Извршног већа и других органа власти АП КиМ, предвиђених Уставом државе Србије.
Зато ми, као законити и легитимни политички представници народа АП Косова и Метохије као једне од две територијалне аутономије у саставу Републике Србије, која не прихвата насилни и етнички мотивисани сепаратистички чин одвајања од матичне државе Србије, јавно саопштавамо следеће:
1. Такозвани Бриселски споразум од 19. априла 2013. представља нелегални акт, којим се грубо крше Устав Србије из 2006. године и Резолуција СБ УН 1244.
2. Сепаратистички режим у Приштини и ЕУ захтевају од Београда да методама силе у дело спроведу тзв. Бриселски споразум, што је супротно Уставу Републике Србије, Резолуцији 1244 СБ УН, а противни су и политичкој вољи грађана Косова и Метохије који желе да остану у саставу државе Србије.
3. Слободни смо да од Вас захтевамо да помогнете властима у Београду да процес преговарања о статусу Косова и Метохије вратите у формат Савета безбедности, уз обавезно учешће сталних чланова СБ УН Русије и Кине, који подржавају територијалну целовитост Србије.
4. Верујемо да ће током преговора под окриљем Савета безбедности о решавању статуса Косова и Метохије наша власт у Београду укључити Србе из целе покрајине, како оне који живе на северу, тако и оне јужно од реке Ибар.
5. Све док међународна заједница на нивоу СБ УН не донесе легитимна решења у вези са Косовом и Метохијом, односно нову резолуцију о Косову и Метохији коју би Србија ратификовала у складу са Уставом Србије, подразумева се да сви у Србији морамо да радимо у складу са Уставом Републике Србије и Резолуцијом 1244 СБ УН од 10.06. 1999.
У оваквој кризној ситуацији ми не видимо други излаз, осим да се обратимо Вама са молбом да и нама, као и властима у Београду помогнете да заштитимо уставни поредак Републике Србије на Косову и Метохији, као и Резолуцију 1244 СБ УН од једностраних акција Вашингтона, Брисела и Приштине, који покушавају да наметну решење искључиво у своју корист.
Морамо да признамо да је садашња власт под притиском ЕУ и САД-а изиграла предизборна обећања да ће поништити све штетне уговоре које је режим Бориса Тадића парафирао на штету Срба са Косова и Метохије и Резолуције 1244. Ми их због тога не осуђујемо, нити оправдавамо, имајући у виду страшне притиске који су се обрушили на нашу земљу.
Обраћајући се Русији, ми у исто време молимо да наше позиције и нашу борбу подрже и:
Друштвено-политичке снаге Србије, парламентарне и непарламентарне странке, друштвени покрети и организације, јавни радници на пољу науке и културе, и сви људи којима је стало до части и независности њихове отаџбине;
Српска дијаспора у Републици Српској, Црној Гори, Хрватској, САД-у, Канади, Западној Европи, Русији, Аустралији и другим земљама;
Међународна политичка и парламентарна јавност која се изјашњава против признања независности самопроглашеног Косова, као кршења основних постулата међународног права, на првом месту Повеље УН;
Слободна међународна јавност, која је забринута због даље ескалације конфликта на Балкану и Европи, као резултата насилниковог притиска који угрожава међународноправни поредак и мир;
Све људе добре воље који су против насилног преформатирања и савремених метода поробљавања читавих земаља и народа.
Ми ћемо се борити за наша уставна и људска права, за част и национално достојанство Србије, против војнополитичког, економског и духовног поробљавања српског народа.
Ми водимо праведну борбу за праву и свету ствар, за неотуђива лична права и политичку слободу.
Писмо су потписали председници скупштина општина Лепосавић (Славко Стефановић), Зубин Поток (Стеван Божовић), Косовска Митровица (Ксенија Божовић) и Звечан (Момчило Гвоздић).

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. BOG U POMOC BRACO…VELIKI POZDRAV IZ RF…BOG CUVA SRBE SA MAJKOM ROSIJOM…AMIN GOSPODE.

  2. Ovo je jedinstveni slucaj u istoriji planete da se drzava odrice svojih drzavljana i to onih po cijoj se nacionalnosti ista zove

  3. Ma kakva drzava,drzava srbija ne postoji od kad su dosle tzv”demokrate” silom na vlast.U ovoj mafijaskoj drzavi nema pozicije i opozicije,oni su SVI ISTO. Sada je srbija ruglo od drzave,kriminalna, koprumpirana,opljackana,izdana. Znaci to je mafijaska drzava,sve sama mafija. Celni ljudi koji su je vodili i koji je danas vode su zapravo samo mafijaska banda koju interesuje samo novac,sto vise da opljacka i onako vec skoro sve opljackano.Mafijaska banda koja je bila i ova sada koja je prevarila narod,zapravo oni nista drugo i ne rade osim obezbedjivanja sto vise deviza na svom kontu u stranim bankama i basnoslovnim bogacenjima. Njima nije stalo ni do Ustava,ni do drzave a niti do naroda. Svi oni koriste to vreme u kojem vladaju samo za sto vece sopstveno bogacenje. Oni neznaju niti su ikada znali sta je to MORAL,PATRIOTIZAM,NACIONALNI INTERES ZEMLJE I NARODA.Njihova lazna predstavljanja narodu dok su bili opozicija je ustvari bilo samo da se dodje do celnika mafijaske bande(da zamene predhodnu njima dragu bandu) i da nastave pljackanje,tamo gde je pljackas tadic sa svojom kamarilom stao. U ovoj mafijaskoj drzavi,nazalost nema nijedna institucija koja nije ogrizla u kriminalu i organizovanoj mafiji,od BIA,MUP-a, VBA,sudstva(narocito imenovanjem izmisljenih mafijaskih tzv.”sudstvo za organizovani kriminal”,”sudstvo za ratne zlocine”, “sudstvo za stecajnu mafiju”,”sudstvo za kurta,sudstvo za murta”(a sve u cilju legalizovanog pljackanja),pa preko zdravstva(najvecu pljacku izvrsio kriminalac tomica milosavljevic,kao ministar,a ova sada koja je uzjahala u to sedlo zvana slavica nema namere nista da preduzima,naprotiv jos zesce sprovodi pljacku),pa prosveta,pa ovi “eksperti”u liku dinkica, djelica,labusa,(totalno ekonomski unistili zemlju,srpske banke opljackali i oterali u stecaj,cuveni SDK unistili,postanske stedionice pokrali(nema sta nije unisteno i ojadjeno od ovih krimosa,uz nadzor svih koji su bili i sada koji su na vlasti,a oni se zovu “VRHOVNA DRZAVNA PLJACKASKA BANDA”.Zamislite samo u prve tri godine njihove njihove banditske vladavine,posle dolaska na vlast,prodali su preko 3 hiljade najboljih preduzeca od cega se budzet drzave punio i narod od toga jednim delom ziveo. Ali nisu oni prodali,oni su te firme rasprodavali radi svoje koristi,svog bogacenja,a pole radnike tih firmi oterali na ulici. I jos su se toliko izbezobrazili da nasilno traze da im narod i dalje veruje,i da bez njih i njihove banditske mafijaske poslove,narod moze samo da gladuje. Sva ta drzavna mafijaska banda se svake godine okuplja na njihovoj privatnoj apanazi zvana KOPAONIK, jednom godisnje,u vidu “BIZNISFORUMA”,a tamo su svi oni likovi koji su opeljesili drzavu i narod. Jos drzavni bandit dacic, u vidu predsednika banditske vlade,dolazi da ih bodri i drzi govore,uz prikazivanje sprdacine privatne tijaniceve RTS. Nazalost, ovo je PRAVA ISTINA o nama,nasoj buducnosti i MAFIJASKOJ BANDI koja vodi ovu MAFIJASKU DRZAVU. Dokle,videcemo,ali siguran sam da im se blizi KRAJ,jer narod vise ne moze niko da ga prevari. Kada dodju prave patriotske i moralne snage na celu Srbije,a takve snage imamo u Srbiji,sva ova mafijska banda od drzave morace na sud, i ROBIJANJE,a da se opljackano vrati drzavi i narodu.U suprotnom SPASA nam nema,jedino mozemo samo nestati,vecinom zbog nemastine i neadekvatnog lecenjakao sto i mnogi od nas svakodnevno nestaju, upravo zbog ovih BANDITA koji haraju srbijicom.

  4. g. ljubo svaka cast. Vase zapazanje je apsolutno tscno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *