Вулин: Верни Резолуцији о КИМ

БЕОГРАД – Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да је дато одређено време делегацијама и београда и Приштине да саме виде могу ли у дијалогу доћи до нечег новог.

“Што се тиче наше делегације, ми смо расположени за дијалог и хоћемо да разговарамо, али не можемо да идемо испод онога што је Скупштина Србије усвојила као Резолуцију о КиМ”, казао је листу “Данас” Вулин који је и члан делегације Београда у преговорима с Приштином.

Вулин сматра да “не треба калкулисати с роковима” за постизање споразума.

“Некада помислим да се у јавности намерно ствара утисак непрестане журбе. Проблем КиМ траје вековима и ми хоћемо да једном за свагда решимо то питање, а не да се напросто повинујемо нечијим жељама како бисмо добили нешто заузврат”, истакао је Вулин.

Он је рекао да је српској делегацији јуче у Бриселу понуђено оно што заједницу српских општина не чини функционалном, а истовремено су изостала одговарајућа решења која би та заједница требало да има.

“Нису битни детаљи понуде, јер довољно је да једна од ствари које су предвиђене планом не буде функционална па да се иницијатива о заједници српских општина не оствари у својој целовитости, како би могла да обезбеди бољи живот за све Србе на КиМ. Дакле, понуђено нам је мање него што би било разумно очекивати у тој рунди преговора”, казао је Вулин.

Упитан како коментарише став Беле куће да “Косово треба да одлучи на који начин ће успоставити аутономију коју траже Срби” и да ли таква порука може да се тумачи као могућност измене формата преговора, Вулин је одговорио да САД нису учесници преговора, а да јесу сигуран је да би заступале баш такву позицију.

“Разумем САД, то је став државе која је признала независност Косова и која се понаша у складу са својом одлуком. Али, сигуран сам да САД разумеју и уважавају наш став, односно да ми нисмо признали независност Косова и да се тако и понашамо”, рекао је Вулин.

Он је истакао да је улога првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића у преговорима у Бриселу била веома важна и врло конструктивна.

“Мислим да је учешћем Александра Вучића наш државни тим добио на тежини. Несумњиво, било је веома, веома добро што се он налазио уз нас”, рекао је Вулин.

Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *