VUČIĆ:SUTRA ODGOVOR BRISELU

BEOGRAD, 07. april 2013. (FoNet) – Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će iz Beograda sutra Briselu biti upućen odgovor povodom dijaloga sa Prištinom i naglasio da će Srbija tražiti nastavak dijaloga i više prava i garancija za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Hoćemo i moramo da rešimo problem, poručio je Vučić u emisiji “Teška reč” na TV Pink 2, ukazujući da “ne možemo da živimo od inata”.

Moj predlog će biti nastavak dijaloga i da dobijemo garancije, precizirao je Vučić i ocenio da “nije realno da potpišemo sutra”.

Hoćemo sporazum i hoćemo dogovor, nećemo potpisati ništa na uštrb srpskih nacionalnih interesa, ali moramo da postanemo normalna zemlja, naglasio je Vučić.

Nećemo potpisati svašta, ali neće ni da nam predavanja o izdaji i predaji drže oni koji robuju stereotipima i inatu, oni koji bi, zarad sopstvenih interesa, da zapale narod, upozorio je Vučić.

On je ponovio da će Srbija braniti nacionalne interese, ali da mora da nastavi saradnju sa svetom.

Vučić je objasnio da Srbija nema koristi od zamrznutih konflikata i ne sme da bude na sporednom koloseku, već mora da se modernizuje i gleda u budućnost.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je ocenio da je Srbija “podeljena kao jabuka” i da mnogi o tom pitanju imaju apriorističke stavove, iako ne znaju o čemu se zapravo odlučuje.

Vučić je naglasio i da je srpska strana u Briselu očekivala da, pre svega, domaćini imaju ozbiljniji pristup u pregovorima i da ponude kompromis.

To što nam je nuđeno je u pojedinim trenucima, međutim, ličilo na neskrivene uvrede i pokušaj da nas se unizi, ukazao je Vučić.

Upitan o izjavi predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića da će pokrajnski parlament usvojiti Deklaraciju o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, Vučić je odgovorio da je to urađeno na loš način i u lošem trenutku, čime je naneta ogromna šteta državi Srbiji.

Građanima Vojvodine nije potrebna zaštita od Srbije, već od onih koji u Vojvodini loše vladaju, ocenio je Vučić.

Vučić smatra da je Pajtićeva izjava “veoma opasna”, ali da neće proizvesti nikakvo suštinsko dejstvo, “niti su taj čovek i ta stranka danas naročito bitni”.

Dajte da završimo jednu priču, naglasio je Vučić, aludirajući na Kosovo, a da ne otvaramo one kojih nema.

Vučić smatra da bi bilo “lekovito i delotvorno” da se u Vojvodini održe izbori i objašnjava da ne možete uspešno vladati bez legitimiteta.

To je, međutim, stvar građana Vojvodine, u šta se Vlada Srbije neće mešati, napomenuo je Vučić, ali je istakao da Srpska napredna stranka (SNS) smatra da bi održavanje izbora u Vojvodini bilo dobro.

Upitan o republičkim vanrednim izborima, Vučić je odgovorio da to sada nije tema, ali se to pitanje nikada ne može isključiti, mada je njihovim neodržavanjem samo SNS na gubitku.

Jedan komentar

  1. Rekla bih da je dogovor vec postignut tokom osme runde a sve ostalo je cista predstava za narod. Eston ih jeposlala za Beograd i dala im rok da to saopste javnosti. I to saopstenje ce biti objavljeno danas. Kada se procita sta je sve Vucic izjavio u gore navedenom tekstu, to je sve totalno konfuzno i kontradiktorno. Mi cemo traziti, kaze on. Srpska strana je dobila ultimatum i ona nema sta da trazi. Kratko i jasno. Moze samo da sacuva dostojanstvo. Ali sadasnja ekipa na vlasti obojena jugoslovenskim, komunistickim bojama, srpske interese ne vidi ni u izmaglici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *