Sutra nastavak pregovora u Briselu?

Moguća nova, deseta, runda pregovora u Briselu – ako Priština ne blokira dogovor novim zahtevima. Ketrin Ešton se nada da će pregovori Beorada i Prištine biti uspešno završeni. Beograd i Priština žele dogovor i vrlo su blizu postizanja sporazuma, rekli su RTS-u evropski izvori u Briselu.

Delegacije Beograda i Prištine verovatno će se sutra , ponovo, sastati u Briselu – ako srpski pregovorači procene da pregovore neće blokirati novi zahtevi Prištine. Sastav delegacije Beograda, u slučaju pozitivne odluke, biće poznat u toku dana.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je, prilikom posete Sarajevu, rekla da se nada da će pregovori Beorada i Prištine biti uspešno završeni.

Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič nije mogla da potvrdi da će u petak biti nastavljen dijalog, ali je ponovila da su razlike među stranama zaista male, kao i da šefica EU za bezbednost i spoljnu politiku želi da Beograd i Priština još jednom razmotre ponuđena rešenja.

“Razlike su stvarno male. Katrin Ešton mora da sastavi izveštaj do ponedeljka i želela bi da i jedna i druga delegacija još jednom pogledaju ove predloge i vide da li je moguće doći do dogovora”, rekla je Maja Kocijančič, portparolka Eštonove.

Beograd i Priština žele dogovor i vrlo su blizu postizanja sporazuma, rekli su RTS-u evropski izvori u Briselu.

“Svaka strana ima po jedan problem koji je sprečio konačni dogovor na poslednjoj rundi, ali Ketrin Ešton veruje da su razlike male i da postoji rešenje za te probleme. Dve strane treba da razmisle i odluče jesu li spremne za kompromis”, navode evropski izvori.

Izvori u Briselu potvrđuje da je reč o tačkama koje su povezane sa pitanjem policije i članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Ovog puta se ne može reći da je Beograd odbacio ponuđeni sporazum, kao posle sastanka 2. aprila. Brisel ovog puta očekuje odgovore od obe strane, i od Beograda i od Prištine”, preneo je evropski izvor.

U decembarskim zaključcima Evropskog saveta o Srbiji koji definišu mandat Ketrin Ešton za posredovanje u dijalogu nalazi se stav o izbegavanju međusobnog blokiranja u procesu evropskih integracija, ali nema reči o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Članstvo u međunarodnim organizacijama je poznata ambicija Kosova, ali se ne pominje u zaključcima na osnovu kojih EU posreduje u dijalogu”, rekao je izvor u Briselu.

Razgovori delegacije Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton završeni su sinoć bez konačnog dogovora, ali je najavljeno da će dijalog biti nastavljen.

Premijer Ivica Dačić sinoć je rekao da je ponuđeno bilo prihvatljivo za srpsku stranu, ali da Priština opstruira dogovor.

A kako nezvanično saznaje RTS, Srbiji je ponuđen novi dokument, znatno bolji nego ranije.

Kosovski premijer Hašim Tači nije se ni vratio u Prištinu posle sinoćne runde razgovora, pošto se njegova delegacija, na zahtev Ketrin Ešton, vratila u Brisel iz Ljubljane, saopštila je kosovska vlada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *