Сутра наставак преговора у Бриселу?

Могућа нова, десета, рунда преговора у Бриселу – ако Приштина не блокира договор новим захтевима. Кетрин Ештон се нада да ће преговори Беорада и Приштине бити успешно завршени. Београд и Приштина желе договор и врло су близу постизања споразума, рекли су РТС-у европски извори у Бриселу.

Делегације Београда и Приштине вероватно ће се сутра , поново, састати у Бриселу – ако српски преговорачи процене да преговоре неће блокирати нови захтеви Приштине. Састав делегације Београда, у случају позитивне одлуке, биће познат у току дана.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон је, приликом посете Сарајеву, рекла да се нада да ће преговори Беорада и Приштине бити успешно завршени.

Портпаролка Кетрин Ештон Маја Коцијанчич није могла да потврди да ће у петак бити настављен дијалог, али је поновила да су разлике међу странама заиста мале, као и да шефица ЕУ за безбедност и спољну политику жели да Београд и Приштина још једном размотре понуђена решења.

“Разлике су стварно мале. Катрин Ештон мора да састави извештај до понедељка и желела би да и једна и друга делегација још једном погледају ове предлоге и виде да ли је могуће доћи до договора”, рекла је Маја Коцијанчич, портпаролка Ештонове.

Београд и Приштина желе договор и врло су близу постизања споразума, рекли су РТС-у европски извори у Бриселу.

“Свака страна има по један проблем који је спречио коначни договор на последњој рунди, али Кетрин Ештон верује да су разлике мале и да постоји решење за те проблеме. Две стране треба да размисле и одлуче јесу ли спремне за компромис”, наводе европски извори.

Извори у Бриселу потврђује да је реч о тачкама које су повезане са питањем полиције и чланством Косова у међународним организацијама.

“Овог пута се не може рећи да је Београд одбацио понуђени споразум, као после састанка 2. априла. Брисел овог пута очекује одговоре од обе стране, и од Београда и од Приштине”, пренео је европски извор.

У децембарским закључцима Европског савета о Србији који дефинишу мандат Кетрин Ештон за посредовање у дијалогу налази се став о избегавању међусобног блокирања у процесу европских интеграција, али нема речи о чланству Косова у међународним организацијама.

“Чланство у међународним организацијама је позната амбиција Косова, али се не помиње у закључцима на основу којих ЕУ посредује у дијалогу”, рекао је извор у Бриселу.

Разговори делегације Београда и Приштине уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон завршени су синоћ без коначног договора, али је најављено да ће дијалог бити настављен.

Премијер Ивица Дачић синоћ је рекао да је понуђено било прихватљиво за српску страну, али да Приштина опструира договор.

А како незванично сазнаје РТС, Србији је понуђен нови документ, знатно бољи него раније.

Косовски премијер Хашим Тачи није се ни вратио у Приштину после синоћне рунде разговора, пошто се његова делегација, на захтев Кетрин Ештон, вратила у Брисел из Љубљане, саопштила је косовска влада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *