Србија привилегован и посебан партнер Русије

Фото: ФоНет

МОСКВА – Србија је привилегован и посебан партнер, а прави пријатељи треба не само да разговорају телефоном и да се дописују, него и да се сретну, рекао је премијер Русије Дмитриј Медведев на почетку састанка са премијером Србије Ивицом Дачићем. Медведев је истакао да традиционално пријатељство две земље треба осавремењавати и да партнерски односи треба да буду ефикасни и узајамно корисни.

Премијер Србије Ивица Дачић изразио је захвалност на томе што ће се на крају састанка потписати низ споразума, посебно издвојивши Споразум којим Влада Русије одобрава кредит Србији за попуну буџета. Дачић је рекао премијеру Русије да оно што је до сада урађено у области енергетске сарадње, као што су развој НИС-а и припреме за почетак изградње гасовода Јужни ток у Србији, има позитиван ефекат на економју Србије.

Дачић се такође заложио за даље јачање билатералних односа, истакаваши да постоји потенцијал за развој сарадње у свим областима.

“Ми смо пријатељи, српски народ је изузетно захвалан за подршку коју Русија указује Србији”, рекао је Дачић.

Састанку двојице премијера присуствују министри Владе Србиије и Владе Русије. Након састанка, биће потписан низ споразума, укључујући споразум о одобравању кредита Србији, међусобном признавању диплома и сарадњи царина двеју земаља у размени статистичких података.

Дводневну посету Москви српска делегација, предвођена Дачићем, започела је данас пре подне сусретом са руским министром одбране Сергејом Шојгуом.

Шојгу је на састанку рекао да ће војна и војно-техничка сарадња два министарства добити додатан импулс и најавио да ће ускоро у Београду бити потписан одговарајћи споразум. Он је такође рекао да руско Министарство одбране у мају очекује посету начелника Генералштаба војске Србије Љубише Диковића. Шојгу је изразио наду да ће “давнашњи пријатељски односи са шефом српске владе на најпозитивнији начин утицати на билатералну сарадњу, како у војној, тако и у војно-техничкој сфери”, преноси Итар-тасс.

Дачић је нагласио да је Шојгу “велики пријатељ Србије”, подсетивши да је високи руски званичник подржавао нашу земљу и народ у најтежим временима рата и бомбардовања. Такође, Дачић је указао и на Шојгуов лични допринос у изградњи српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Према Дачићевој оцени, и пре неколико година није се могло рећи да је војна сарадња двеју држава на задовољавајућем нивоу.

“Мислим да ће од сада сарадња бити организовања на другачији начин. Надам се да ће Шојгу дати посебан допринос јачању веза између војски Србије и Русије.

Дачић ће се током дана састати и са председником Русије Владимиром Путином.

Путинов помоћник Јуриј Ушаков рекао је данас да је посета српског премијера “усаглашена почетком фебруара” и да стога није директно везана за резултате разговора о питању Косова у Бриселу.

Ипак, он је нагласио да ће Дачић информисати Путина о разговорима који су вођени у Бриселу.

У четвртак премијер Дачић ће се састати са замеником ВТБ банке Василијем Титовом.

Дачић предводи делгацију Владе Србије у којој ће бити потпредседник и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић, министар финансија и привреде Млађан Динкић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић и министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић.

Танјуг

4 коментара

 1. Ne vjeruj mu Dimitrij !?
  On samo glumi patriotu, ko zna što je on obećao da će uraditi u produžetku ?

 2. Srbi i Rusi su bratski narodi.Potomci smo i jedni i drugi Starih
  Slovena i vezu nas vekovne istorijske,krvne,kulturne i politicke veze,a pripadnost pravoslavnoj veri tome daje i jaku duhovnu srodnost.Dakle mi Srbi nemamo srodnijeg naroda na svetu od Rusa.
  Srodni smo i sa drugim slovenskim narodima ali se ta srodnost
  kroz istoriju topila. Ne prihvatam tvrdnje mnogih liberalisticki
  nastrojenih naucnika i intelektualaca da su danas razlike i srodnosti izmedju etnickih grupa nebitne.One itekako postoje i deluju(primer je odnos muslimana prema drugim verama i kulturama)
  Mislim da je nama Srbima mesto medju onima sa kojima smo duhovno
  i krvno srodni prvenstveno a preko njih i zajedno sa njima da se ukljucujemo u svetske tokove . Ne da budemo usamljeni i prepusteni
  stihiji i protivurecnostima u svetskoj politici vec da imamo iza
  sebe silu zastitnika.Ta sila zastitnik za nas je Rusija.
  Nisam pristalica ulaska u Evropsku Uniju vec da se okrenemo strateskom partnerstvu sa Rusijom uz naravno zadrzavanje nivoa odnosa i sa EU, SAD i drugim zemljama.
  Trgovinski sporazum nam daje velike mogucnosti za izvoz nase robe
  i finansijsku saradnju, a status posmatraca ili clanstvo u ODKB bi
  nam moglo pruziti mogucnost i vojne zastite kroz vezu sa Rusijom.
  Prijatelji! Rusija je deo Evropske civilizacije i u njoj ima ulogu
  vec 300 godina.Vezivanjem za Rusiju mi se ne izolujemo(kao sto tvrde neprijatelji srpstva)vec nalazimo pravog partnera koji nam
  zaista odgovara i sa kojim mozemo ravnopravno da saradjujemo.
  Bas naprotim mi mozemo preko Rusije da se brze integrisemo u svetske tokove.Ona je clanica SB OUN, Grupe G8,Grupe G20 ,BRIKS-a
  i partnerstvo sa njom bi nas integrisalo u vise nivoe svetske saradnje nego da se zacaurimo u Evropsku Uniju .Bas bi se time mnogo vise izolovali.

 3. Tvrdim da ni sam DACIC vise ne vjeruje sam sebi, poslije izjava koje
  je “ispalio” u zadnjih 6 mjeseci. Da podsjetim samo na onu “da KOSMET
  i nije nikada bio SRPSKI”! Velika je SRAMOTA za SRBIJU da je takva licnost na polozaju PRVOG MINISTRA – PREMIJER. Koliko ga ozbiljno “vide” i Medvedjev i Putin???? Steta , sto ovako veliku sansu , da se stabiliziraju odnosi sa RUSIJOM idu preko …………………..
  Neznam gdje mu je samo “obraz” da se poslije svega pojavi u RUSIJI!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *