Срби на Јарињу: Не прихватамо противуставна решења

ЈАРИЊЕ – Срби са севера Косова који су данас на нешто мање од сат времена блокирали интегрисани прелаз Јариње поручили су да неће учествовати у спровођењу договора у Бриселу ако они буду противуставни и на штету грађана са севера покрајине.

Бивши посланик у Скупштини Србије, сада одборник Демократске странке у Скупштини општине Косовска Митровица Драгиша Ђоковић рекао је обраћајући се окупљенима да Срби са севера Косова имају своју земљу, своју државу и територију и да желе да ту да остану.

“Не рачунајте да ће Срби са севера Косова учествовати у било каквим накарадним договорима и имплементацији и реализацији било чега што није у интересу и на корист српског народа, односно свега онога што се противи нашем Уставу”, рекао је Ђоковић уз подсећање да је на снази Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

Не желимо да мењамо свој просветни систем, свој систем општинских самоуправа, социјалне заштите и здравствени систем, то је наша порука свима који ових дана и ових месеци преговарају о нашим судбинама, рекао је Ђоковић.

Он је рекао да су Срби на Јариње дошли са српским таблица, возачким дозволама и личним картама и да лична документа неће да мењају.

“И наш драги Београд треба да чује да смо ми Србија, нисмо Косово, да ми имамо институције Републике Србије, не институције српског народа. Институције неког народа нека праве за нове народе и нове државе, Србија је стара држава, ми смо стари народ, ми смо своји на своме, тако желимо да остане и опстанемо”, поручио је он.

Такође је истакао да су Срби окренули леђа прелазу Јариње али да то не значи да су окренули леђа Србији и да поруку српског народа са севера Косова нико не треба да схвати као првоаприлску шалу.

“Никада нико од нас неће окренути леђа Србији, али тражимо реципроцитет. Леђа смо окренули овој несрећној граници и овом несрећном здању које овде стоји са опоменом, са жељом и сталном нашом тежњом да ово једнога дана нестане,” рекао је Ђоковић.

Он је позвао представнике Срба са Косова који учествују у бриселском дијалогу да се “врате у народ и деле његову судбину” а такође је критиковао Уставни суд што већ није донео одлуку о уставности и законитости до сада постигнутих споразума у Бриселу.

Километарска колона аутомобила у којој су били Срби са севера Косова блокирала је на нешто мање од сат времена интегрисани прелаз Јариње пред сутрашњи наставак преговора у Бриселу.

Није било инцидената, осим једног мањег када је шеф смене косовске полиције на Јарињу покушао да спречи новинаре у извештавању с лица места, што је изазвало вербална негодовања окупљених Срба.

Танјуг

4 коментара

  1. Džabe vi ne prihvatate,ako Beograd prihvati.Premali ste da bi imali snagu.Ako bi se to vaše nezadovoljstvo malo raširilo i na Srbiju,i ako bi braća preko Jarinja malo pokazala više osećaja za braću južno od Jarinja,onda bi to već više imalo smisla.Đe je narod Srbije da malo izađe na ulice većih gradova da pokaže brigu za mogućnost značajnog dela svoje teritorije,i da masovnije izađe na ulice da iskaže stav???Ili su možda našem narodu bitnija događanja na jeftinim rijaliti programima tipa veliki brat,ili farma.Pozdrav za slobodnu novinu “Pečat”.Dobro je što postojite.

    • …gresis, nije upitanju zadovljstvo ili snage da srbi brani svoju radnu grudu, sila je sila, ali sili se i moze predociti, da je KiM srbska kolevka vere i kulture i da ce je srbi braniti do poslednjeg metaka ako je treba oruzjem braniti.

  2. Доогод већина одбија документа, таблице и остало, нико вам не може ништа, верујте ми! Само ако можете да истрајете и будете упорни и стрпљиви у томе, на мудар начин. Нико вам не може ништа и ако седнете на пут, трг, мирно, у протесту, грађански, нико не може и не сме да вас помера. Упорност на мудар начин односи победу. Да ли имате снаге за то, то не знам. Ту је и интернет, веома моћно средство за ширење истине, али на културан и цивилизован начин. Десет паметних, самосвесних и цивилизованих са солидним знањем енглеског могу преко интернета на дуже време да учине чудо (фотографије, коментари, чланци, сајтови, Јутјуг, друштвене мреже …). Где има воље, има и начина.
    Као последње средство – па, знате шта су Шиптари радили, радите ви то њима. Успећете!

  3. …braco srbi sa KiM.niko nema pravo da vam silom otima vekovna ogjiste,sto vise protesti ima ce te vecu pazmju u medjunarodnu javnost da ste tamo ziveli vekovima i da je KiM kolevka vere i kulture srbskog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *