Социјалисти позивају на сутрашњи митинг против Декларације

НОВИ САД – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) и Социјалдемократска партија Србије (СДПС) учествоваће сутра на митингу против Декларације о заштити уставних и законских права АП Војводине, који организују студенти и синдикати, рекао је данас председник Покрајинског одбора СПС-а Душан Бајатовић.

Он је на конференцији за новинаре, којој су присуствовали и заменик председника СПС Жарко Обрадовић и председник Изврсног одбора те странке Бранко Ружић, рекао да очекује на митингу велики број људи и да ће бити аутобуса из целе Војводине јер је то, како је казао, војвођанско, а не само новосадско питање.

Обрадовић је казао да Декларација за СПС и њене коалиционе партнере представља израз сепаратизма и покушај ометања Срба у преговорима о Косову и Метохији, као и покушај угрожавања европске будућности Србије.
“Декларација је и покушај да се скрене пажња са спорних приватизација”, рекао је Обрадовић, наводећи да тај документ није добар ни за грађане Војводине и да је зато СПС против њега.

Бајатовић је казао да у Војводини већ дуго времена једна странка говори “о неким измишљеним војвођанским проблемима”.
“Монопол на питање Војводине не може имати нико, а као резултат чињенице да једна странка жели да има тај монопол добили смо то да је просечна плата у Војводини нижа од просека у Србији, да је по први пут у историји друштвени производ по глави становника у Војводини нижи од просека у Србији и да је незапосленост у Војводини виша у односу на централну Србију”, рекао је Бајатовић.

Према његовим речима, постоје информације да се спрема контра митинг у организацији, како је рекао, једночланих војвођанских невладиних организација и организаторе тог контра митинга је позвао да одустану и да никако не организују поменути контра протест.
“Митинг који организују студенти и синдикати биће миран и добро организован, максимално обезбеђен и имаће јасну политичку поруку”, рекао је Бајатовић, истичући да никакве интернационализације “такозваног војвођанског питања” неће бити.

Председник покрајинског одбора СПС је рекао да је време да се распишу ванредни избори, јер је власт, која је 12 година била у покрајини, уништила све иструменте функционалне аутономије Војводине од Фонда за капиталне инвестиције до Развојне банке Војводине.

На питање новинара да прокоментарише изјаву председника скупштине АП Војводине Иштвана Пастора да је седницу заказану за 10. април отказао са намером да би се село и разговарало о проблему, Бајатовић је рекао да су СПС, али и друге странке из опозиције у покрајини, много раније тражиле разговоре о проблемима у Војводини у оквиру институција.
“На такве позиве покрајинска власт се оглушила, а сада они траже и позивају на разговор. Декларација је смишљена политичка провокација, али њени аутори нису очекивали овако снажан одговор”, рекао је Бајатовић.

На новинарско питање да објасни какву ће политичку поруку имати митинг, Бајатовић је рекао да не жели унапред о томе да се изјашњава, а да ће захтеве на крају митинга прочитати градоначелник новог Сада Милош Вучевић.


Један коментар

  1. Pa ova Srbija je puna olosa i onih koji zive na racun srbije i njenih gradjana a bezobrazno i drsko rade protivu nje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *