Рат носача авиона: нови ниво или крај игре?

Амерички војни експерти су почели да сумњају у стратешку ефикасност групација носача авиона. Мада боље ненукларно средство за пројекцију војне силе још није смишљено, сматрају руски аналитичари.

Војна доктрина САД, као што се зна, одавно се базира на коришћењу ударних група носача авиона у којој кључну улогу играју носачи авиона. најснажнија ратна морнарица у свету, америчка, на данашњи да има 11 супертешких нуклеарних носача авиона, од којих је познати ветеран Ентерпрајз недавно изведен у резерву. Али на војним бродоградилиштима у држави Вирџинија му се већ припрема замена – прва од три најновија носача авиона типа Џенерал Форд.

Искуство широке примене носача авиона Американци супреузели од јапанске царске флоте у току Другог светског рата и на све начине су га развијали каснијих деценија. Ипак 2010. године неки амерички војни стратези и аналитичари почели су да се питају о сврсисходности издржавања таквог броја носача авиона. Средства која су отишла за иградњу и експлоатацију ових бродова су новац бачен у ветар, говорио је тадашњи шеф Пентагона Роберт Гејтс. Мотивишући тиме што руске подморнице пројкета 670 прозване убицама носача авиона могу лако да оправдају овај надимак. Осим ових подморница, амеирчким носачима прете и руске противбродске ракете Оник и кинеске Дунфен.

Недавно је истраживачки центар Њу Американ Секјурити објавио реферат војно-поморског експерта Хенрија Хендрикса који оправдава брзу и неизбежну неозбиљност војне сратегије засноване на свеоптшој примени носача авиона. Овај став аутора подржавају неки предтавници Пентагона и кругова блиских одбрамбеном ресору.

Занимљиво је што руски аналитичари не деле бојазни америчког колеге. Тако је војни екпсерт, заменик главног уредника интернет-издања Јежедневни журнал Александар Холц рекао за Глас Русије да сумња да би било који озбиљни истраживач говорио о смањеној улози носача авиона:

Носач авиона је очигледно средство за оно што се назива пројекција силе. Носачи авиона су одиграли критично важну улогу у операцијама у Авганистану и Ираку. Да подсетим да када се изводила операција у Авганистану, Американци нису имали могућност да искористе копнене базе, и практично сва ваздухопловна компонента операције у Авганистану легла је на палубску авијацију. Критичку улогу су одиграли и у Ираку и у Југославији, тачније у свим савременим војним конфликтима. Ако се полази од географског положаја САД, њихове улоге у светској политици, њихове зависности од испорука из иностранства, ја не могу да замислим савремену војну стратегију САД у одсуству носача авиона.

Истовремено делимично разговори о могућим променама у морнаричкој доктрини САД имају неке основе. Могуће, претпоставља Александар Холц, број 11 је за носаче авиона претеран. Треб аимати у виду да се не ради само о носачима авиона, већ о групацијама од којих свака садрћи и нуклеарне подморнице, и бродове подршке. Није искључено да условима када треба да буде смањен буџет Пентагона за 1% унутрашњег бруто производа, нови министар одбране САД Чак Хејгел ће пристати да смањи једну групацију носача авиона.

Ипак тешко да Американци могу да се одлуче на веће ограничење флоте, пошто чиме може да се додатно ојача мож америчког контигента на Корејском полуострву? Носач авиона је својеврсна хитна помоћ америчке спољне политике, резимира Александар Холц.

Носачи авиона играју једну од кључних улога у структури оружаних снага САД, пошто су универзално ударно оружје, слаже се главни уредник листа Извоз наоружања Андреј Фролов. Уз то групације носача авиона омогућавају САД врло дубоко да реагују практично на све опасности по своје интересе у пет океана планете.

Што се тиче сумњи у стратешку вредност носача авиона, по мишљењу Андреја Фролова, постоји неколико разлога за то. Као прво, носач авиона је прилично скупо задовољство, а САД сада граде носаче авиона нове генерације. Није искључено да се у Пентагону води борба између видова оружаних снага за финансијска средства у контексту смањења буџета. Са друге стране, како се развијају ударне могућности потенцијалних противника САД, носачи авиона заиста постају осетљивији. Коначно, сматра Андреј Фролов, многи задаци које сада решава носач авиона могу да се решавају јефтиније.

На пример, крстарећим ракетама или беспилотним летелицама. И не треба држати такву машину којој су потребни још и бродови за пратњу, врло велика посада и све то врло скупо. Мени се чини да ће се флота до последњег држати за 11 носача авиона, али ако смањење буде изведено, не мислим да ће бити радикално. Зато што у противном САД једноставно неће моћи да подржавају неопходну бројност, неопходну моћ у оним акваторијумима које су прогласили критичним.

У САД је разматран програм Глобал Страјк који предивђа наношење напада на непријатељске објекте уз помоћ стратешких средстава у ненуклеарној варијанти, подсећа Александар Холц. То су ракете Тридент, крстареће ракете и друга средства без нуклеарних пуњења. Али опет не зна се шта ће са овим програмом бити због смањења буџетских средстава.

У корист носача авиона говори и то што Русија и Кина разрађују сопствене програме формирања групација носача авиона. Не тако давно врховни командант Ратне морнарице Русије адмирал Виктор Чирков је осликао перспективе модернизације руске флоте. Његово језгро треба да чине носачи авиона принципијално нове генерације. По мишљењу експерата, у оквиру руске војне доктрине носачи авиона су потребни пре свега за осигурање ваздушног покрића подморницама које носе ракете и које треба да изалзе на положаје у случају војне потребе.

Сопствене представе о носачима авиона има свака помроска сила, тако да нема смисла поредити ове стретешке или тактичке концепције.

Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *