Протести све до расписивања избора у Војводини

БЕОГРАД – Социјалистичка партија Србије ће наставити политичке активности све док не дође до расписивања нових избора у Војводини, изјавио је данас председник Покрајинског одбора СПС-а у Војводини Душан Бајатовић.

“Бићемо упорни све док се не склоне они који су годинама профитирали, економски и политички, на питању аутономије Војводине, а од тога су корист имали само они, а штету ми, Војвођани”, рекао је Бајатовић Тањугу и додао да ће СПС, њени чланови и симпатизери подржати и организовати грађанску иницијативу (петицију) за промену војвођанске власти.

Бајатовић је позвао председника Владе Војводине Бојана Пајтића и председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора да “повуку политички памфлет који је добио назив декларација” и да отворе дијалог са опозицијом како би се у политичком договору дошло до расписивања нових покрајинских избора.

Према оцени лидера војвођанских социјалиста, у току је организовани медијски вапај Демократске странке да прикаже како је највећи скуп Војвођана, одржан у Новом Саду пре два дана највећи политички скуп у последњих двадесет година, а који је прошао без иједног инцидента, напад на Бојана Пајтића.

“Истина је да је то почетак борбе да се прекине дванаестогодишња неодржива економска, социјална и политичка пракса војвођанске администрације која је уништила све елементе функционалне аутономије Војводине (Фонд за развој, Фонд за капитална улагања, Развојна банка Војводине…) које је поставио Устав и закони Републике Србије”, рекао је Бајатовић.

“Сада, са хором оних који су навикли да профитирају на увођењу демократије, хоће медијским спиновањем да сакрију сиромаштво, незапосленост и економску беду Војводине”, рекао је Бајатовић уз напомену да ће због тога актуелна покрајинска власт покушати да радикализује војвођанску политичку сцену. Тиме, како је казао, желе одбрану фотеља уз интернационализацију “измишљеног војвођанског питања” у европским институцијама и латентну претњу сепаратизмом за који и једни и други (Пајтић и Пастор) знају да га грађани Војводине неће дозволити.

Бајатовић је рекао да је очигледно да овакав сценарио војвођанске администрације штети, пре свега, интересима Војвођана и представља покушај дубоког политичког цепања и дестабилизације Србије сада, када је јединство најпотребније.

“Ако игде у Србији има Европе, онда је то у Војводини. По свом менталитету, култури, квалитету суживота, верској и националној толеранцији, по свом богатству и вредним људима, Војводина мора бити понос и мотор Србије и њеног развоја. Дакле, место свеукупног развоја, а не арена опљачканих радника, сиромашних сељака, пропалих фабрика и бахатих функционера, који се углавном труде да нам вређају интелигенцију”, казао је Бајатовић.

Српска напредна странка данас почиње да прикупља потписе грађана, између осталог, и за расписивање ванредних покрајинских избора. Председник Градског одбора СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић најавио је прикупљање потписа грађана који подржавају захтеве изнете у петак на протесту у Новом Саду.

Он је прецизирао да је реч о захтевима за повлачење из процедуре Декларације о заштити уставних и законских права Војводине, подношење оставке председника војвођанске владе Бојана Пајтића који је предложио Декларацију и за расписивање ванредних покрајинских избора.

Наводећи да грађани имају право да траже изречене захтеве, Вучевић је на јучерашњој конференцији за новинаре напоменуо да нико не напада Демократску странку када тражи изборе на републичком нивоу, нити је због тога назива рушилачком, јер је то легитимно право.

“СНС се не плаши избора на свим нивоима и једва чека да на изборима покаже своју снагу, а посебно једва чекамо покрајинске изборе”, рекао је Вучевић.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *