Правда у мрежи „Индекса”

Пише Наташа Јовановић

Да ли је гласајући, а затим пристајући на поништавање одлуке о додели награде мр Зорану Чворовићу, Форум за борбу против корупције показао да заточник афере  „Индекс“ није само један град него цела држава

Локални антикорупцијски форум у Крагујевцу (ЛАФ), основан у оквиру посебног пројекта борбе против корупције, у који су укључена три града и једна општина, недавно је расписао конкурс за додељивање годишње награде за борбу против корупције. Смисао награде која се први пут додељује и чини један од инструмената предвиђен документом који се зове Локални план за борбу против корупције ЛАФ-а требало је да буде популарисање борбе против корупције као пожељне друштвене вредности.
Тако бар стоји у програму ове организације, а како то изгледа у пракси најбоље сведочи судбина која је задесила и награду и награђеног.

ФОРУМ – ЗАВИСАН ИЛИ НЕЗАВИСАН Наиме, према саопштењу председника ЛАФ-а проф. др Петра Веселиновића, три кандидата су предложена на конкурсу, а ЛАФ је једногласно изабрао мр Зорана Чворовића на седници од 25. марта, о чему је председник ЛАФ обавестио велики број медија. Но, до договореног уручивања награде није дошло јер је Градско веће донело одлуку да се поништи избор због процедуралних разлога. Градско веће, наиме, није благовремено обавештено о додељивању награде (?!) Одлуку о поништењу Градско веће је, по свој прилици, заснивало на овлашћењу из чл. 46. ст. 4. Закона о локалној самоуправи, да поништава или укида акте органа градске управе. Међутим, једно овакво тело које би у погледу корупције требало да надгледа рад органа локалне самоуправе, никако не би смело да подлеже управном надзору тих истих органа, јер није реч ни о каквом органу градске управе којем је Градско веће надређено. Уосталом Град Крагујевац је био само један од партнера, поред других институција и НВО, у оквиру наведеног пројекта који је учествовао у формирању ЛАФ-а. Питање које се намеће после ове приче јесте да ли Србија која има стратегију има и институционални оквир за борбу против корупције који би био независан, те како локални антикорупцијски форум може да независно врши мониторинг над органима локалне самоуправе у погледу корупције ако ти исти органи имају овлашћења да поништавају све њихове одлуке.

[restrictedarea]

 

ТРИ АРГУМЕНТА Три аргумента за која је форум гласао, а то су да је Чворовић општепознати борац против корупције, да га је пре две године у апелу упућеном министру просвете подржало 74 врхунска интелектуалца из земље и света, те да је о читавом случају написана књига академика Косте Чавошког и магистра Владимира Димитријевића: „Истина о случају Зорана Чворовића“, пала су у воду пред непознатим аргументима којима је Градска власт дала предност. Награда која корупцију жигоше као друштвено зло, неприхватљиво како за државу, тако и за јавност једноставно није додељена. Зашто? Објашњење лежи у чињеници да је Чворовић пре две године доживео прогон и линч на Правном факултету у Крагујевцу, што је касније и утврђено судском одлуком – да је незаконито добио отказ, јер је указивао на нерешен проблем афере „Индекс“.
Како корупцији одговара атмосфера одсуства јавности, очигледно је да је некоме засметало да се друштвено, као борац против корупције, верификује човек који је указивао на ову аферу. Такав модел својевремено је понудио и проф. др Ненад Ђурђевић, оптужен у афери „Индекс“, који је у време када се гласало о Чворовићевом реизбору рекао: „Како члан колектива може да буде неко ко у јавности говори о незаконитостима у колективу.“ Изгледа да је иста логика и сада пресудила, јер ако је Чворовић био неподобан за „индексовце“, сада је неподобан и за награду којом би био јавно заштићен од даљих притисака још увек непроцесуираних колега.
Но, на потезу је Антикорупцијски форум. Или ће он, форум, истрајати у одлуци коју је донео или ће прихватањем одлуке Градске власти дати предност интересима оних који би најрадије да се о скандалима на крагујевачком Правном факултету ништа не говори. Да се истраје у ћутању. А ћутање у оваквим случајевима, подсетимо, неретко се дефинише као саучесништво. Од Чворовића сазнајемо да неће учествовати у било каквом поновљеном конкурсу како не би дао легитимитет наопако схваћеном институционалном оквиру за борбу против корупције на локалу где они које треба контролисати, контролишу.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *