“Повратна ватра ” над Пацификом

Пише Саша Францисти

Криза на Корејском полуострву не посустаје. Амерички системи противракетне одбране на нишану руских стратешких бомбардера!

После повлачења 53.000 севернокорејских радника из индустријског комплекса Каесонг који је заједнички пројекат Северне и Јужне Кореје, Пјонгјанг је издао упозорење у којем позива стране држављане и амбасаде да се евакуишу или бар припреме за евакуацију због веома блиске могућности избијања нуклеарног сукоба.
Међутим руске дипломате у Северној Кореји уопште не размишљају о евакуацији, нити о било каквим припремама за то. Као ни Кинези, који углавном истичу да не желе хаос на Корејском полуострву и да је време да се заустави даља ескалација кризе. Одговор САД-а и његових савезника је био све само не корак у том смеру. За одбрану јапанског копна од ракетних напада постављено је још неколико батерија типа „Патриот“ ПАК-3. Пентагон је после премештања Ф-22 „Раптора“ и Б-2 „Спирита“ у базе у Јужној Кореји, и позиционирања два ракетна разарача за антибалистичку одбрану у акваторију Корејског полуострва, одлучио да додатно ојача своју ваздухопловну ударну песницу премештањем неколико Б-1 „Лансер“ далекометних бомбардера у своју базу на Гуаму. Да се Американци не шале потврдио је истраживач и новинар Стив Даглас, који је саопштио да је пресрео радио-комуникацију бомбардера 7. бомбардерског винга Б-1 С који су иначе стационирани у Абилејну у Тексасу. Додатни притисак на Северну Кореју, али и на остале силе у региону је и за сада непотврђено премештање из Оклахоме Е-6 „Меркјури Думсдеј“ авиона, који је у ствари ваздушно командно место и предвиђен за дејства у условима нуклеарног рата.
И онда, потпуно неочекивано и на потпуно запрепашћење Американаца преокупираних ратним припремама, Москва лансира стратешке бомбардере „Тупољев“ Ту-22М (НАТО назив „Backfire“ – Повратна ватра) у мисију симулираног напада крстарећим ракетама на више објеката противракетне одбране САД-а у азијско-пацифичком региону! Поред пловећих радарских платформи, на мети руских нишана били су и ракетни разарачи ПРО система „Иџис“ који се тренутно налазе близу јапанске обале. Поменути симулирани напад изведен је истовремено са непланираним вежбама руске војске у Црном мору, у којима је према подацима Кремља учествовало 7.000 војника, а међу њима специјалне јединице (СПЕЦНАЦ), морнаричка пешадија и специјалне јединице Ратног ваздухопловства. Вежба је имала сврху да се провери оперативна ефикасност јединица.

[restrictedarea] Вежбе су изненадиле званичнике НАТО-а који су углас протестовали „што претходно нису службено најављене“. Одмах затим НАТО је затражио од Москве „да што се војних активности тиче убудуће буде отворенија и да о томе обавести команду северноатлантског савеза у Бриселу“. Ипак, чињеница је да се ствари не дешавају случајно, и да је повод вежбама био више него очигледан и транспарентан, јер је коју седмицу раније НАТО одлучио да разради план за хитну интервенцију у Сирији по узору на либијски сценарио. Тиме Путин ставља до знања Вашингтону да понављање таквих сценарија више не долази у обзир.
Према речима пензионисаног америчког генерал-потпуковника Тома Макинернија: „Русија агресивно спроводи офанзивну војниу вежбу на Пацифику уперену против САД-а и њених савезника.“ Осим тога, он је упозорио и на чињеницу да Русија мало другачије посматра „ресетовање“ односа са САД-ом. Макинерни сматра да Русија „ресетовање“ доживљава као повратак на статус суперсиле, попут оног из доба СССР-а.
Што се тиче Пентагона, званичници су елегантно одбили да дају било какву изјаву поводом ангажовања руских стратешких бомбардера на подручју, гурајући чињеницу да је Русија нациљала америчке ПРО инсталације у домен политичког притиска Русије на Америку, а све у вези са инсталирањем ПРО система у Румунији и Пољској. Путин јасно ставља до знања Обами да је лабаво обећање о ПРО ракетама „мало краћег домета“ у поменутим земљама нешто што се ни не разматра у руским круговима и слаб аргумент за неке нове преговоре.
И на крају, један други војни аспект који је на свим странама уредно прећутан, а то је питање да ли је приликом тог инцидента када се ракетни разарач система „Иџис“ нашао на нишану руских ракета, радарски и наводећи систем био укључен? Да ли су руски бомбардери били само мамац да ПРО „Иџис“ открије своје радарске фреквенције и остале тајне?
Надамо се да то нећемо сазнати на најгори могући начин.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. План англосаксонаца да доласком на Корејско полуострво и праг Кине и инсталиранјем ракета држе у шаци и велику Кину и мајчицу Русију.План добар,има међутим велики превид Руси и Кинези нису “папани” и када их удружено буду “демолирали” биће касно али се нама пружа шанса да решимо Косовско питанје за сва времена

  2. I KOREJA je za njih dovoljno ozbiljan protivnik! Žalosno je da Ameriknci ponovo “žrtvuju” svoje saveznike!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *