Новости: Нема препоруке Европске комисије за датум

БЕОГРАД – Европска комисија и висока представница Кетрин Ештон у својим извештајима неће дати никакву препоруку лидерима ЕУ око датума за приступне преговоре са Србијом, сазнају “Новости” из дипломатских извора у Бриселу.

Чак и да се у фото-финишу постигне договор између две стране око севера Косова, за шта су шансе готово искључене, ЕК и Ештонова презентоваће практично “генеричке рапорте”, у којима ће таксативно бити набројано шта је све до сада урађено на пољу реформи, у дијалогу са Косовом и каква су очекивања од Србије у наредном периоду.

Помињања наредног корака у интеграцијама, односно да ли треба гласати за или против додељивања датума на Европском савету у јуну – неће бити.

Како тврди извор “Новости”, писање оба документа приведено је крају. Извештај ЕК, који ће бити објављен 16. априла, обухватиће детаљан опис онога што је Влада до сада учинила у области реформе правосуђа, борбе против криминала и корупције, независних институција, економије. Од Београда ће бити тражено да уложи додатне напоре како би се исправиле грешке у формирању актуелне мреже судова и реизбора судија и тужилаца. Такође ће бити констатовано да започети процеси у борби против корупције не смеју да се заврше на аферама, већ на правоснажним пресудама.

Портпарол европског комесара за проширење Петер Стано прецизира да ће се у извештају ЕК наћи све што је тражено на децембарском самиту, пре свега колико је до сада постигнуто у нормализацији односа Београда и Приштине и у реформама.

Ештонова ће се у свом извештају, који ће 22. априла представити шефовима дипломатија, бавити искључиво Косовом. Према сазнањима листа, она ће дати пресек свега што је до сада у дијалогу урађено, похвалиће уложене напоре да се дође до договора око многих отворених питања, али и констатовати да није постигнут споразум о северу Косова. У закључку документа, Ештонова ће позвати и охрабрити обе стране да наставе са нормализацијом односа, у циљу европске перспективе и Београда и Приштине.

Тако ће, практично, бити остављено да коначну одлуку донесу европски шефови држава и влада. Међутим, могуће је да ће они, 28. јуна, на свом редовном окупљању, у делу седнице о проширењу, само констатовати да су извештаји ЕК и Ештонове стигли и да неће ни расправљати о датуму за Србију.

Извори “Новости” кажу да се одустало и од опције да се Србији у јуну, уместо датума, да зелено светло за израду преговарачке платформе за приступање. Епилог ове фазе европско-косовског чвора, по свему судећи, завршиће се тако што ће Ештонова “палицу” предати европском комесару за проширење Штефану Филеу, који ће, у оквиру овог процеса, преузети и наставак решавања косовског питања.

Потпредседник скупштинског одбора за ЕУ интеграције Ласло Варга сматра да ће дијалог највероватније бити настављен, али у другачијем формату и без посредничке улоге Ештонове. “Није искључено да ће се он водити директно између Београда и Приштине, уз медијаторство оних држава које су и до сада биле најутицајније, а то су, пре свих, Немачка и Америка”, каже Варга.

Танјуг

3 коментара

  1. Hvala na ne preporuci!

  2. To sto nema preporuke, bas me briga ali ono sto je sistematicno izdajnicko u kontinuitetu sve vlasti do sada bespogovorno prihvataju ,,dobronamerne preporuke,, o implementaciji evropskih vrednosti. Onaj mali sto je spavao na tetkinom kaucu prihvati nekakav sporazum pa zlotvori koji stampaju pare mogu da slobodno, za te pare kupuju srpsku zemlju. Interesantno takvu izdaju nije uradila nijedna zemlja koja je primljena u EU. Sada se sprema potpuno prihvatanje ,,treceg paketa evropske energetske komisije,, za organizaciju energetskog sektora. I tu smo ispred clanica EU bez obzira sto to nisu prihvatili nemacka,francuska a ni britanija. Mora se priznati da imamo pravo evropejsko rukovodstvo. Steta sto nisu dobili prelaznu ocenu od najlepse evropejke.

  3. Neemogu da verujem da ovakva spodoba moze da bude neciji predstavnik.Ova osoba ne lici ljudso bice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *