Ништа од датума у јуну, Вучић: упозоравао сам

Фото: ФоНет

БЕОГРАД – Немачки парламентарци поручили су данас у Београду да Србија треба да се фокусира на реформе, а не на датум почетка преговора са ЕУ, а вицепремијер Александар Вучић рекао је да је ту изјаву разумео као поруку да наша земља неће добити датум у јуну, да је на то упозоравао и да је разочаран таквим исходом.

Представник немачког парламента Гинтер Крихбаум изјавио је да није важно када ће Србија започети преговоре са Европском унијом, већ када ће завршити започете реформске процесе.

“Када је у питању датум преговора, предност бих дао квалитету над брзином. Небитно је када ће преговори почети, већ када ће се завршити и када ће реформе бити спроведене”, рекао је Крихбаум новинарима по завршетку састанка немачких и француских парламентараца са вицепремијером Србије Александром Вучићем, одговарајући на питање да ли Србија има шансе ове године да добије датум почетка преговора за прикључивање ЕУ.

Према његовим речима, не треба се фиксирати на само добијање датума, већ гледати како да се реформе учине што успешнијим.

“Реформе које се остварују у смислу побољшања правосуђа, стварања бољих услова за инвестиције и бољег економског амбијента јесу много важније, а датум је у односу на то мање значајан”, рекао је Крихбаум.

Вицепремијер Вучић је, реагујући на став немачког парламентарца, рекао да ту оцену разуме као поруку да од датума нема ништа и да је веома разочаран таквом поруком:

“Претпостављам да је порука немачког парламентарца Гинтера Крихбаума требало да буде да од датума нема ништа, само је то саопштено на пристојан начин. Ја сам и на састанку рекао да сам таквом поруком веома разочаран”, приметио је Вучић.

Он је рекао да ће Србија и даље бити посвећена свом развоју и модернизацији.

“Никога нећемо да молимо, али очекујемо да те земље покажу поштовање према Србији”, казао је Вучић.

Упитан да образложи, Вучић је нагласио да није рекао да од датума неће бити ништа и додао:

“Наравно да се надамо и радимо све што можемо у складу са уставом и законима ове земље. Али, на жалост, многи нису разумели шта сам говорио претходних дана”.

Вучић је рекао да пред Србијом нису ни мали, ни лаки задаци, али да мора што пре да пронађе дугорочно решење у односима са Приштином. Он је истакао да од Немачке и Француске очекује да помогну Србији на путу ка Европској унији, упркос замеркама на рачун наше земље, посебно када је реч о дијалогу, о којима су га обавестили и којих, како је рекао, није било мало.

“За нашу државу је важно да што пре пронађе дугорочно решење у односима са Приштином”, нагласио је вицепремијер, истичући да неће да говори о датумима:

“Нисам у стању да се ограничавам данима и датумима, јер та врста перманентног сукоба постоји већ 100 година”.

“Али, за нас је боље да се решења нађу што пре, да не тактизирамо и не одуговлачимо, као и да истовремено сачувамо наше националне интересе и да се наш народ на Косову и Метохији осећа сигурно и безбедно”, прецизирао је Вучић.

Он је још једном указао својим саговорницима да Србија не може да потпише нешто што не може да спроведе, али да је посвећена проналажењу решења и да ће у сваком случају наставити свој европски пут.

Реакције запада на одлуку Србије да не потпише понуђени споразум биле су, према његовим речима, очекиване.

“Код једног дела западних земаља има забринутости како ће даље бити настављен дијалог. Али, нико није спреман да баци под ноге претходних седам, осам месеци преговора”, рекао је Вучић.

На питање да ли ћемо датум за преговоре добити у јуну или касније, он је одговорио:

“Убрзо пошто постигнемо споразум, Србија ће постати део света, а да ли ће добити датум у јуну или касније – прихватићу то као наш неуспех, али ви сте тражили да се тако понашамо”.

Састанком са првим потпредседником Владе Србије и министром одбране парламентарне делегације Немачке и Француске започеле су данас дводневну посету Београду.

Делегације немачког Бундестага и француске Националне скупштине, у којој су чланови одбора за европске послове два парламента, разговараће са српским званичницима о приближавању Србије Европској унији и дијалогу Београда и Приштине.

Делегацију Одбора Бундестага за европске послове предводи председник тог Одбора Гинтер Крихбаум из владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ немачке канцеларке Ангеле Меркел, а остали чланови су Дитмар Нитан (Социјалдемократска партија), Мануел Зарацин и Марилуиз Бек (Савез ’90/Зелени), најављено је раније у саопштењу Бундестага.

На челу Делегације Одбора француске скупштине за европске послове је председница Одбора Данијел Ороа (група еколога), а у делегацији су и Кристоф Кареш (владајућа Социјалистичка партија) и Мишел Ербијон (Унија за народни покрет).

Директор Фондације “Конрад Аденауер” у Београду Хенри Боне изразио је раније Тањугу очекивање да ће делегација Бундестага приликом посете Београду “својим српским саговорницима јасно исказати подршку за наставак дијалога и постизање компромиса о северу Косова који ће бити прихватљив за обе стране”.

Према његовим речима, примарни циљ доласка делегације немачких и француских парламентараца је размена искустава о питањима Европске уније између парламената Немачке, Француске и Србије, а раније је из Бундестага најављено да су теме разговора приближавање Србије ЕУ, дијалог Београда и Приштине и припрема Србије за приступне преговоре са Унијом.

Посланици немачког и француског парламента, чланови Одбора за ЕУ, ће се након састанка са првим потпредседником Владе Србије, састати и са министром правде Николом Селаковићем, а сутра ће разговарати са потпредседницом Владе за европске интеграције Сузаном Грубјешић, као и са српским парламентарцима.

Танјуг

2 коментара

  1. Dobre vesti za sada,i da se smanji dramaturgija oko bezvredne eu.

  2. Ukoliko je sve ovo sto je receno od stane ALEKSANDRA VUCICA receno na sarkastican nacin, sa blazesnim osmjehom i figom u dzepu, jer i njegovi sagovornici isto tako razgovaraju sa njim i svim pretstavnicama SRBIJE – onda mu dajem punu podrsku!!!!!!!!!!!!!!!!
    ALI ukoliko ovdje ima i mrvice O Z B I L J N O G A …………..onda
    VUCICA i sve oko njega treba pod hitno M I J E N J A T I……….na ovaj ili onaj nacin….!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *