Николић: У Брисел иде и Вучић

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да у Брисел на преговоре Београда и Приштине иде и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Не захтевамо идеално, не одбијамо ништа унапред, али то што жели администрација Приштине никада неће бити могуће, рекао је Николић на конференцији за новинаре.

„Они који желе независност моћи ће да уређују свој живот без утицај Србије, они који не признају независност имаће своје правам и помоћ Србије и зато инсистирамо да се одлучује о полицији и правосуђу, без присуста војске“, рекао је Николић.

Председник Николић обратио се новинарима и вратио се на састанак државног врха. Учесници састанка утврђују састав делегације и минимум захтева Србије.

 

Вучић је пре два рекао да “неће бити разлике у ставу председника Србије, председника Владе Србије или било кога од нас”.

“Ако од мене буде зависило било шта да помогнем да се до договора дође, да се посветимо другим областима о којима сам говорио, увек сам спреман пешке да одем, али то није персонално питање, већ питање за ЕУ”, рекао је тада Вучић.

Београд није био задовољан понуђеним решењима у претходној рунди разговора, што је Вучић сажео изјавом “да нам није понуђено ништа и да Београд очекује да му се понуди нешто”.

Одговарајући на посланичка питања премијер Ивица Дачић је рекао да је Србија спремна на компромис, али да не може да да више од овога што је већ понуђено, јер понижење није решење за Косово. Он је поручио и да је позиција Србије са сваким новим преговорима о Косову слабија, а да је у овом тренутку због противљења Приштине да заједница српских општина (ЗСО) добије извршна овлашћења питање и да ли ће она уопште бити основана.

У владајућој коалицији надају се да ће 2. априла бити постигнут споразум, што су потврдиле потпредседнице три странке коалиције, Сузана Грубјешић (УРС), Славица Ђукић Дејановић (СПС) и Зорана Михајловић (СНС), уз веровање да ће након договора Србија добити датум за отпочињање преговора о чланству у ЕУ. Њихова је порука и да ће сви чланови владе заједнички сносити и добро и зло које ће евентуално проистећи из исхода најновије рунде дијалога.

Јединствен став владе у погледу прихватања или неприхаватања споразума између Београда и Приштине истиче и њен потпредседник Расим Љајић, уз напомену да ако до договора не дође то значи најмање две године паузе у евроинтеграцијама Србије. Он, међутим, напомиње да непостизање договора не треба схватити трагично, те да је у претходној рунди понуђен Ахтисари минус, што Србија никако није могла да прихвати.

Дан уочи осме рунде у Бриселу шеф дипломатије Иван Мркић није желео да прави било какве процене и за Блиц је оценио да је за успех преговора потребна кооперативнија друга страна.

Међународни чиниоци шаљу ових дана различите поруке, најчешће износећи умерени оптимизам у погледу постизања споразума Београда и Приштине, док је америчка администрација, како наводе медији, делом разочарана тешкоћама насталим у дијалогу, јер је очекивала да су ствари готово решене.

У томе многи аналитичари виде идеју, позив, али и очекивање да се вицепремијер Александар Вучић придружи екипи преговарача сутра у Бриселу, док београдска штампа данас преноси да управо од његовог учешћа зависи исход осме рунде. Сам је Вучић је изјавио у суботу да су сви претходни предлози били у складу с косовским законима, због чега је поставио питање зашто смо уопште преговарали и најавио да сада постоје уверавања да ће нешто бити промењено.

“Видећемо”, поручио је и додао да преговори у сваком случају не могу да пропадну, да се морају наставити, а и ако не буде коначног решења сутра, Србија је, како је истакао, датум за отпочињање преговора већ заслужила.

Срби са севера Косова су пред осму рунду разговора у Бриселу за данас најавили протесну вожњу до прелаза Јариње, чиме, како су навели, желе да скрену пажњу преговарачима да се неће сложити са противуставним решењима.

Они, према речима заменика директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Крстимира Пантића, најављују и да се, уколико се наставе притисци на Владу Србије и Србе на Косову, одборници са севера покрајине обрате Међународном суду правде у Хагу, док поједини медији спекулишу да се Срби са севера спремају да праве покрајину.

Танјуг

3 коментара

  1. Gospoda Nikolić,Vučić i Dačić nikako da nedvosmisleno odgovore,dali oni traže tu mnogopominjanu zajednicu opština u okviru AP Kosovo i Metohija (što je prihvatljivo sa stanovišta srpskih nacionalnih interesa) ili će ta zajednica biti integrisana u ustavno pravni sistem tkz. Republike Kosovo.To je ključno pitanje,i pitanje svih pitanja.A oni što nude to je samo zamajavanje javnosti.Ako kreću u projekat izdaje,poštenije je da to otvoreno kažu,kao što se zalažu pojedine stranke tipa LDP-a Čedomira Jovanovića.Ja od njih nikad ne čujem bitan je suverenitet i teritorijalni integritet zemlje,i očuvanje ustava,već samo bitne su EU integracije,a do EU integracija se stiže predavanjem suvereniteta nad Kosovom,u recipročnoj meri.

  2. ако и даље верује, да `замрзнути конфликти` ометају развој, боље да не дангуби са `Бриселом` – Кина се развија, и поред конфликта са Тајваном и близином С. Кореје ?! Развој ометају утопијски експерименти, а такви су и `европски стандарди` све са неуротичним “миротворством” њене бирократије ?! Велика је грешка “посредовање” Брисела, коју би требало да исправи, враћањем на `класику` – УН ?! “Класика” – развој производње развија Кину и остале земље БРИКСА, а колико “помажу” `стандарди` – “новоевропљанима” ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *