НЕПРИХВАТЉИВИ УСЛОВИ ЕУ

БЕОГРАД, 06. април 2013. (ФоНет) – Уверени смо да ниједно државно руководство Србије, па ни данашње, нема ни право ни мандат да пристане на услове који нису испостављени ниједној другој држави кандидату за чланство у Европској унији, наведено је у данашњем јавном апелу Српске православне цркве (СПЦ) државном врху Србије. ФоНет преноси у целини апел насловљен Томиславу Николићу, Ивици Дачићу и Александру Вучићу, који је потписао патријарх Иринеј.

У овом, за Србију и Српство тешком и пресудном – а можда и судбоносном – тренутку обраћамо вам се у име Српске Православне Цркве очински и братски, са поштовањем и поверењем у Вашу православну хришћанску савест и у Ваше осећање родољубља и државничке одговорности.

Не обраћамо вам се на уобичајени начин него јавним апелом, а то чинимо из више разлога, од којих су најважнија два – краткоћа времена (бриселски ултиматум истиче, наиме, већ у уторак) и потреба да се на најочевиднији начин оповргне безочна лаж коју последњих дана шире одређени људи и извесни медији тврдећи да наша Црква ћути о Косову. И ми, као и читав српски народ, знамо и осећамо колико је вама сада тешко, пред каквим мучним избором се налазите и под каквим сте притисцима и уценама.

Подсећамо вас, међутим, у циљу охрабрења и духовне подршке, да вам није теже него што је било честитоме Кнезу уочи Косовског боја, или књегињи Милици после боја, или патријарсима Пајсију, Арсенију III Чернојевићу и другима подосманским игом, или свештенемученику ђакону Авакуму пред устанак, или Карађорђу и Милошу током оба устанка, или краљу и влади у време аустроугарског ултиматума 1914. године, или српској држави у недавној прошлости, у време ултиматума из Рамбујеа.

Црква, по својој саборној природи, није против идеје о европском обједињавању народâ и државâ нити против идеје о још ширим процесима уједињавања. Уосталом, Црква је искључиви историјски зачетник и носилац учења о свечовечанском јединству и о свејединству творевине Божје у Христу. Али овде сада више није реч о томе.

Сада се од Србије ултимативно тражи фактичко одрицање од Косова и Метохије, од изворишта нашега црквеног, народног и државног бића, и препуштање тамошњег остатка српског народа власти оних који су претходно његов већи део или побили или прогнали, у замену за магловиту и неизвесну могућност добијања фамозног – само за Србију условног – “датума за почетак преговорâ”, преговорâ чије трајање и исход нико жив не може предвидети. Захваљујући бруталној, али зато лековитој искрености берлинског речника, за разлику од бриселског, једно је сасвим предвидиво и извесно – последњи ултиматум ће гласити: или и званично, формално, признајете “државу Косово” или од пријема у Европску унију нема ништа.

Другим речима: од Срба се захтева да се добровољно одрекну територије и суверенитета, чак и трагова свог хиљадуипогодишњег живота на Косову и Метохији (будући да косовско-метохијски Арбанаси и у присуству НАТО-снагâ могу некажњено да скрнаве цркве, манастире и гробља и нападају људе), а за узврат се нуди празно, необавезујуће обећање “светле европске будућности”, односно нуди се у пракси једно велико ништа, уз циничну поруку: држите то чврсто!

Дух данашње Европске уније није, нажалост, дух добре старе Европе. Ми и даље јесмо за идеју слободног духовног и економског обједињавања европског континента, али никако нисмо за пројекат поробљавања или понижавања било које европске државе, па ни наше Србије. Уверени смо да ниједно државно руководство Србије, па ни данашње, нема ни право ни мандат да пристане на услове који нису испостављени ниједној другој држави кандидату за чланство у Европској унији. Улазница је прескупа. Србија не би смела да пристане да унапред плати такву цену за робу која јој можда никад неће бити испоручена. Она то никад у својој историји није учинила, без обзира на чашу жучи коју је због тога из века у век морала да испија.

Најважније предизборно и непосредно постизборно обећање вас који сте добили народно поверење да у бурном и смутном времену водите државни брод Србије било је да ни под каквим условима нећете ни предати, ни издати, ни продати Косово и Метохију, историјску Стару Србију.

Ми, архијереји Српске Православне Цркве, уверени да представљамо и изражавамо став свих њених верника, сматрамо својом светом дужношћу да вас на то обећање подсетимо и да вас уверимо да очекујемо, као и огромна већина нашег народа, да га одржите. То чинимо управо сада јер смо потпуно свесни трагике тренутка и бремена одговорности на вашим плећима.

Ипак, нада никад не умире. Када се разиђу тмасти облаци, сијаће сунце. Сутра је у нашој Цркви недеља поклоњења Крсту, а ускоро ће празник Васкрсења. Када су пред нама два зла, мање зло је најбоље решење. Верујемо у љубав и помоћ Божју како нама тако и свим људима добре воље.

7 коментара

  1. Све ово у Патријарховом Апелу власти је тачно и веома важно. Међутим, најконструктивнији корак СПЦ у напорима да Косово остане у српској држави био би враћање изгнаног епископа Рашко-Призренског Артемија са целокупним монаштвом те епархије у своје манастире на Косову. У овом критичним данима још јасније се виде последице и по цркву и по државу тог неправедног и исхитреног чина.

  2. Ultimatum koji nam postavlja EU kao toboznji “neutralni” posrednik
    i medijator je nista drugo nego zahtev da se Srbija u potpunosti i definitivno odrekne svog drzavnog prava na Kosovu i Metohiji i u potpunosti saglasi sa nezavisnoscu ove divlje tvorevine na njenoj vekovnoj postojbini.To je upakovano u “oblandu’ brige za konacno resenje srpsko-albanskog spora.Srbiji je ponudjena “sargarepa” u vidu dodeljivanja nekakvog datuma za koji uzgred mislim da Srbiji nece biti ni dodeljen cak i ako bi pristala na sve! Mislim da nas
    iskustvo iz blize proslosti upravo upucuje na takav zakljucak.
    Ako prihvatimo gasenje nasih institucija na podrucju nase juzne
    pokrajne i dozvolimo ukljucene opstina sa vecinskim srpskim stanovnistvom u kosovski ustavni sistem fakticki omogucavamo definitivno odsecanje teritorije Kosova od ostatka Srbije!
    Zbog toga kao gradjanin podrzavam apel SPC i mislim da svi moramo
    traziti od nase Vlade da odlucno odbije sve Briselske ucene!
    Samo ostanak na snazi Rezolucije 1244 garantuje opstanak Srba na Kosovu.
    U resavanje kosovskog problema Srbija mora traziti potpuno ukljucenje Rusije i Kine kao nasih najvecih prijatelja a svi novi
    pregovori smeju se prihvatiti samo ako budu pod okriljem Saveta Bezbednosti!!!

  3. Pa koje verovo u iskrenost EU gde dominira Nemačka politika taj se gadno prevario.Mad iskreno Nemci su jasno rekli u EU možete ući kada priznate nezavisnost Kosova.. Narod neće u EU gde Nemačka diktira na okupiranom Kosovu štaćemo da radimo i kako da živimo a toje već viđeno u prpšlosti znači NE i opet NE. A okupator se mora proterati jer Kosovo je naše a ne Albansko ineće biti velike Albanije po nalogu Nemačke koja vršlja po Balkanu zadnjih 100 godina.Idite sa našeg Kosova jer viste OKUPATORI a ne mirovne trupe.Rezoluciju nazad na pravo mesto u UN jer ovi pregovarači su priznali nezavisnost Kosova i nisu ni legitimni ni pošteni u pregovorima….

  4. Tači preti ratom, Pajtić secesijom Vojvodine a vlas ŠUTI šta je sa Rezolucijom 1244? Ispada da nam ona sad nista ne znaci jer su zalaganjem bivseg rezima (od 2000-2012) kompetencije prenete na EU. Kako i zasto? Mi ne znamo. I tako se zaobilaze UN. Nas covek ove godine predsedava UN, a one se ne bave nama. Gde ces veceg paradoksa pogubnog za nas? Sve lepo organizovano sa strane, a da mi nismo ni pisnuli, samo klimali glavom. Prvo treba da se nadje pravno resenje: kad i kako vratiti pitanje u UN? S obzirom na nametnutu „hitnost“ mislim da ni Evropa nije sigurna u svoje kompetencije i zeli da nabrzaka provuce stvar! Ne treba da nasedamo! Ta divna europa ustvari Nemačka treći put otvoreno uz pomoć Vatikana nastoji uništiti Srbiju i srpski narod, pošto vlast nije narodna a narod spava nemci bi ovaj put mogli uspeti.

  5. Velika je sramota kako se u Blicu objavljuju fašistički i protusrpski komentar pod gotovo svim člancima.Isto tako i u Večernjim Novostima, u Pressu, u Glasu Javnosti koji niti ne dozvoli komentare a ima ih? I da sad ne nabrajam sve pa kako će narodu ići dobro kad “ naše “ novine podupiru neprijatelje, separatiste i rušitelje Srbije? To nema baš niti u jednoj državi na svetu sem Srbije.

  6. Dačić i bratija izvode cirkus za ojađeni srpski naod da se pripremi na njihovu izdaju i prodaju Kosova i Metohije. Kako to da baš oni koji su govorili protiv Tadićeve izdaje,sada postaju najveći izdajnici ? Koji štite interesr NATO-a, Nemačke, Vatikana, EU ali ne i Srbije. Kako drugačije razjasniti njihov pristanak na pregovore sa eu đelatima čiji su vojnici zasipali Srbiju zabranjenim uranijumskim bombama bez prisustva Rusije i Putina? Kako to stalno bolesno ponavljanje eu nema alternativu, dok u isto vreme ameri i eu uvetuju Srbiji da kapitulira, kako to ne dojadi “ srpskim “ političarima a narodu je sve jasno i 99,99 % narod je protiv ucena koje političari zovu pregovorima. Samo jasno NE koje je uvek srpski narod jasno govorio okupatorima i ucenjivačima prihvatljivo je za narod. Kao i ulazak u zajednicu država u velikom ekonomskom rastu Rusiju i zemlje BRIK-a, a zahvaliti se ucenjivačima i prekinuti svake pregovore pod pritiskom. Neka otmu Kosovo i Metohiju ali bez našeg DA.

  7. Na pregovore uopšte nije trebalo ići, jer je time priznata secesija Kosova.A šta je dačić očekivao od pregovora – da mu Zmija ponudi Kosovo nazad? Isuviše neprofesinalan pristup i neodgovorno prema svom narodu. Kako sme premijer zemlje da izgovori rečenicu „Kosovo je izgubljeno – kad je na bazi faktičkog stanja (i rezolucije 1244) mogao da kaže KOSOVO JE OTETO. A sad im je tek postalo jasno da izmedju onih pregovora u Rambujeu i ovih nema nikakve razlike. Koja imbecilnost! A to što g. Vučić kaže – da nas očekuje izbor izmedju dve loše opcije je u stvari drugim rečima ponavljanje glupe fraze „Eu nema alternativu“. Pa nije desetak dobrostojećih zemalja u EU ceo svet, pa da Srbija bude zatarabljena – kako Vučić želi da prdstavi i opravda svoju izdaju. Treba se okrenuti sebi i svom narodu a pitanje OTETOG KOSOVA će biti rešeno globalnim dogadjanjima. Još pre petnaesetak godina saam govorila da će nova svetska revolucija biti na Zapadu. Kroz medije se već provlači da je više od 27 miliona ljudi u EU bez posla (a i to je maksimalno smanjen podatak). Dogadjaji u bliskoj budućnosti će za nekoliko godina (ili deceniju) rešiti pitanje OTETOG KOSOVA. A ove naše kvazi-vodje bi trebale da se uzmu u pamet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *