Како искоренити корупцију

Пише Наташа Јовановић

Како изгледа борба против корупције виђена из угла Рускиње Алене Леденеве

Теорија и пракса сузбијања корупције: корумпирани системи, двоструки стандарди и неформално управљање, тема је предавања које је Алена Леденева, професор политичких и друштвених наука за словенске и источноевропске студије на Универзитетy „College“ у Лондону одржала на Факултету организационих наука у Београду.

ЛИЧНИ ПРИМЕР И КАЗНА Говорећи о томе шта антикорупциону борбу чини успешном, Леденева је истакла да се у многим посткомунистичким земљама борба против корупције одвија само привидно.
„Један од битних предуслова успешне борбе са корупцијом је промена свести становништва, стварање у друштву атмосфере нетолеранције према корупцији на свим нивоима. Ово је озбиљан задатак, али постоји светска пракса по том питању, коју би требало проучити. Осим тога, врло је битно успети укључити у борбу против корупције и капацитете неформалних контаката људи, који су на челу те борбе“, навела је Леденева која је иначе стручњак за борбу против корупције у земљама у транзицији, за Русију и глобалне послове и глобално управљање, као и за неформалну економију, економски криминал и неформалне праксе корпоративног управљања.
Према њеним речима, за успешно искорењивање корупције или барем свођење коруптивног понашања на прихватљив ниво, неопходно је да постоји лични пример и казна која би била довољна опомена за пример другима.
„Када су у питању судски процеси у вези са корупцијом, посебну пажњу је потребно посветити припреми ваљаних доказа против осумњичених. Ако због недостатка доказа суд донесе одлуку о кажњавању само на основу политичке воље, то може да пољуља кредибилитет целог судског система“, навела је Леденева.
Предавање је базирано на искуству и анализама које је Леденева преточила у своју нову књигу „Може ли Русија да се модернизује: Систем, снага мрежа и неформалног управљања“ коју је ове године издао „Cambridge University Press“.
ПРЕВЕНЦИЈЕ Леденева је истакла како је добро што се Србија укључила у процес европских интеграција јер усклађивање са европским праксама и законима утиче и на смањивање нивоа корупције у земљи. Њено предавање је подржао НИС у склопу свог програма друштвене одговорности „Енергија знања“ који обухвата различите видове сарадње са универзитетима и другим научним институцијама. Овај програм НИС спроводи са намером да доприносе развоју српског друштва кроз примену најбољих светских пракси. Борба са корупцијом, која је била тема предавања познатог стручњака Алене Леденеве тренутно је једна од најактуелнијих тема српске политике и приоритет у раду Владе Србије. Подстичући интересовање грађана за ову тему, а посебно младих стручњака за организационе науке, НИС промовише праве вредности пословања и ради на превенцији корупције у будућности, показујући тиме завидан ниво друштвене одговорности.
Професорки Леденевој је уручена и захвалница за одржавање предавања пред пуном салом амфитеатра на Факултету организационих наука. Њено предавање су студенти наградили аплаузом, док је професорка Леденева оставила два примерка своје нове књиге за библиотеку ФОН-а, тако да ће њене идеје о борби против корупције моћи да прочитају и студенти који нису слушали предавање.