Георгиј Енгелгардт: Уговор о нормализацији је 90 % де факто признања независности Косова

Уговор о нормализацији односа између Приштине и Београда није корак ка признању независности Косова, већ приморано лукавство пред српском јавношћу.

Београд је приморан да одустане од својих дугогодишњих напора у очувању суверентитета Србије на тим територијама. Очигледно је да је то присиљено. То је одлука данашње владе у Београду, СНС и СПС, које су осетљиве на притисак Запада. Због те своје осетљивости оне су усвојиле одлуку, која брише дугорочне напоре Београда. Де факто северни део Косова је територија Србије. Када прелазите административну линију, ништа се не мења. Српске заставе стоје и пре административног прелаза, и после. Тамо делују сви административни органи Републике Србије. Тамо нема ништа, што контролише Приштина. Говорити о томе да је северу Косова обезбеђена аутономија – лукавство.

Тај документ такође неће битно помоћи убрзавању процеса прикључења Србије ЕУ. Рок учлањивања у ЕУ у овој ситуацији зависи не од Београда, већ од Брисела, који је уморан од ширења. Србија није Швајцарска, није земље успешне економије, коју би ЕУ било драго да добије.

Београд и Приштина су потписали нацрт уговора од 15. тачака, који мора да буде потврђен у парламентима Србије и Косова.

Основни резултат споразума је одустајање обе стране од блокирања напора у зближавању с ЕУ. На седници министара иностраних послова 26. априла Србији ће пружити могућност да почне преговоре о учлањивању у ЕУ, а Косову о томе да би добило уговор о удружењу.

Глас Русије

Један коментар

  1. Tacno tako.Dali smo sve za nista. To je samo pocetak rasparcavanja preostale teritorije. A o prijemu u EU nema ni govora, to zna svako ko iole prati evropsku politiku. Od svega je najstrasnije ponizavanje. Za mene je ovaj bol neizdrziv.Nadam se samo da ce nas Srbi sa severa Kososva nekako pokrenuti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *