Дрецун: Нису затворена врата даљем дијалогу

БЕОГРАД – Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да нису затворена врата даљем дијалогу Београда и Приштине и да би било реално очекивати да Вашингтон и Брисел, ако буду чврсто стајали на становишту да треба наставити дијалог, изврше притисак на Приштину да буде спремна на компромис.

“Након одговора који је Влада Србије послала у Брисел да не може да прихвати да заједница српских општина нема никакве извршне надлежности ситуација се смирује. То не значи да је она за нас сада суштински боља или идеална али се смирује, нису затворена врата дијалогу”, рекао је Дрецун Танјугу.

Дрецун је рекао да постоје неки “охрабрујући наговештаји од других званичника ЕУ, из Париза па и самог Вашингтона” о наставку дијалога чиме би се спречила могућност да дође до погоршања и дестабилизације ситуације која би се вероватно преломила преко леђа српског народа на Косову и Метохије.

Он је нагласио да уколико Вашингтон и Брисел буду чврсто стајали на становишту да треба наставити дијалог, онда је потпуно реално очекивати да ће они извршити потребан притисак на Приштину да она буде спремна на компромис.

“Нема наставка дијалога ако нема спремности Приштине – ми немамо више где да правимо компромис. Ако сте за наставак дијалога, очекујемо да ће Приштина први пут бити конструктивна – Хашим Тачи је човек који је преговарао и у Рамбујеу и касније је водио главну реч од доласка међународних снага, а водио је и у терористичким акцијама у ОВК и он је навикао да су увек притиснути Срби и да се српска страна увек уцењује и проглашава кривом за све што Приштина не жели да уради”, рекао је Дрецун.

Он је нагласио да ипак очекује спремност Приштине за постизање одрживог решења.

“За Србију је неприхватљиво да та заједница нема извршне надлежности и зато тражимо да се настави преговарачки процес и да постигнемо решење око тих надлежности и да направимо тај договор о заједници српских општина, што треба да буде почетак и да се онда преговарачки процес настави отварањем других питања”, рекао је Дрецун.

Он је рекао и да од високе представнице ЕУ Кетрин Ештон очекује да у свом извештају препозна напор Београда и посвећеност дијалогу и жељу да се постигне компромис са Пристином.

“Надамо се да она неће затворити врата преговарачком процесу и врата Србији у њеним аспирацијама да постане чланица ЕУ”, рекао је Дрецун.

Он каже да је могуће да сада не буде датума за почетак преговора са ЕУ у овој фази, али да Србија сматра да ЕУ не може да не примети да је дошло до дијалога и да он траје, као и да је постигнут одређени напредак тиме што постоји сагласност да треба формирати заједницу српских општина.

Танјуг

4 коментара

  1. Ovdje se stalno spominje PRISTINA kao partner za pregovore BEOGRADU.
    Pregovara se sa AMERIKOM i EUROPSKOM UNIJOM, PRISTINA je samo “fasada” iza cega se kriju ovo dvoje. TACI ima jos manje “manevarskog prostora ” od SRBIJE. On, sa svojom siptarskom bratijom
    nesmije nista od nista, nego samo ono kako mu AMERI narede. Mislim da
    bi SRPSKI politicari morali imati hrabrosti da to kazu otvoreno narodu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Gde se dede onaj Drecun koji je u svim svojim knjigama pisao da Srbija nema sta da pregovara sa EU. Pa on sad jednog teroristu kao sto je taci naziva predsednikom kosova. Takvi kao sto su siptari poznaju samo jedan jedini govor a to jegovor oruzja. Oni koji ih sada podrzavaju izgubili su sve svoje ratove koje su vodili.

  3. PRODUZETAK PREGOVORA JE IZDAJA.
    Nikolic da smeni Dacica ili da sam ide. Neka sobom povede i Vucica, ako nemaju nameru da se vrate na teren Rezoluciju 1244.
    Ovo je tek ponizavanje sto sada rade.Niko nas tako ne moze poniziti.

  4. Drecun, koga ti sada predstavljaš ?
    Sramotno i tužno, primjer tipa koji daje vjeru za večeru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *