Додик: Шта ће нам Европа ако немамо државу

Председник Републике Српске за “Новости” после састанка са српским државним врхом, о детаљима бриселске понуде и потреби да се покаже слога у одлуци да се она одбије

Србија мора бити јединствена и одлучна. Ултиматум мора да одбије. Јер, ако би га прихватила, то би само значило нову деградацију националног и државног достојанства. То сам јасно поручио државном врху Србије, иако нема никог коме није јасно да је политика међународног фактора од распада бивше Југославије до данас била искључиво у функцији урушавања српског националног бића. Овако је Милорад Додик, председник Републике Српске, непосредно после састанка са државним врхом Србије, пренео утиске за “Новости”.

Постоји ли веровање у државном врху да се још нешто може променити у предлогу из Брисела у којем се Србији не нуди ништа? И да уопште постоје добре намере да се српској заједници нешто понуди?

– Та дилема је одавно решена. Међународна заједница је признала државу Косово и она, не због Албанаца, него због себе, неће дозволити омекшавање своје позиције. С друге стране, Србија је јасно, у свом Уставу, рекла да неће да призна независност Косова. Ја, онда, не видим какву би дилему неко још могао да има у вези са прихватањем ултиматума који Србији не нуди ништа.

* Државни врх каже да је ово што тренутно ишчекујемо вагање последица одлуке да прихватимо или да не прихватимо понуду. Које су последице теже?

– Нема ни те дилеме. Ово је покушај да се на један, само по наивнима софистициран начин, подметне Србији да, прихватањем овог ултиматума, призна Косово. Да тако сахрани Резолуцију 1244, која је гарантовала две ствари: територијални интегритет Србије и ширу аутономију Косова. А све под плаштом катастрофе ако се зауставе европске интеграције. Па, бојим се да је цена превисока – са једне стране споре или никакве интеграције, а са друге понижење нације и одрицање од националних интереса. Карактер треба да је скупљи. Њиме се не тргује.

* Саопштили сте Николићу, Дачићу и Вучићу директно Ваш став?

– Јесам. Одговор је – одбити. А онда наставити разговарати о могућем решењу. Јер, проблем неће нестати ако затворимо очи, ово или оно прихватимо. Проблем ће постојати док не буде решен.

* Добар део опозиције, а и појединци из власти, упозоравају да ће генерације да трпе ако договор изостане и да ћемо чекати датум преговора више од две године. Хоће ли народ, а и власт, да се поцепају на овом питању?

– Само се Србији догодило да се добијање датума, што је у свим земљама била техничка ствар, искористи за сахрањивање територијалног интегритета. И не знам ко би онда могао да од тога прави катастрофу. Наравно да се ништа неће десити. Што је најгоре, не би било напретка ни кад би Србија прихватила ову уцену, јер за њу нема чланства ни за деценију. И на крају те приче је чека признање Косова. Дакле, опет се враћамо на почетак. То свако ко је иоле политички упућен зна. Питам, онда, све те који интеграције претпостављају интегритету државе – шта ће у Европи без земље?!

* Они ће вам одговорити да ће земља пропасти без Европе…

– На срећу, они који тако мисле не одлучују данас у Србији. Ја сам убеђен, тако су ме и уверили кључни људи земље са којима сам се срео, да јединство постоји. Нећу да арбитрирам, дошао сам да помогнем. Али, знам да време неће опростити никоме ко у оваквом тренутку буде нарушио јединство. Ово није време за политички став. Ставови се могу износити о разним стварима, али кад је национални интерес у питању, нема личних ставова. 

* Јесу ли Вам на недељном састанку говорили о детаљима понуде – може ли се ту уопште нешто изнијансирати ако је она у старту толико лоша? 

– Не може. Колико сам разумео, то би било прихватање без поговора нечега у чему нема баш ништа што Србији одговара. И то да се прихвати уз осмех и захвалност.

* Шта треба чинити наредних дана? Како ће изгледати у реалности одбијање, које је извесно?

– Треба беспоговорно стати иза српске националне заједнице и државних интереса. Треба објединити српски национални корпус. Јер, Косово није изгубљено! Да је изгубљено, не би Европа и Америка толико наваљивали да се питање реши, сматрали би га решеним.

* Када је усвојена скупштинска декларација и затражена шира аутономија у виду Заједнице српских општина, свет је одмах ту идеју одбацио у страху од нове Републике Српске. Зашто, кад је она настала по њиховом рецепту?

– Зато што је заживела, а заживела је и ојачала због поноса и љубави људи који у њој живе. Сада тумаче властите законе погрешно да би обезвредили права српског народа и направили унитарну Босну, која је неодржива. Неодрживо је и Косово. Они то знају. Знају и да ће Српска једног дана бити самостална. Зато желе да избегну сваку паралелу са севером Косова.

* Како ће изгледати живот косметских Срба наредних дана и месеци? Не крије се да је могуће да Албанци покушају силом да интегришу север?

– Е, ако то ураде, онда ће бити јасно да их је међународна заједница у томе подржала. Српски народ мора да се брани свим капацитетима државе, како год то изгледало и шта год то значило. Доста је илузија.

ВРЕМЕ ДА СЕ СРБИЈА ОКРЕНЕ ИСТОКУ

* Истог дана када се делегација вратила из Брисела, председник Николић био је на вези са Путином, Дачић путује у Москву, јавила се нада да ће се на Истоку надокнадити оно што се на Западу изгуби. Је ли то реално?

– Србија мора да јача своје капацитете и да их окреће више ка Истоку. Уосталом, то чини и Европа. Тај исти Запад нас је гурао у брзе приватизације, што нам је девастирало привреду. Пошто су нам отели привреду купујућу будзашто наше фирме, сад би и државу да нам узму, тако што ће наметнути директиве ЕУ. И ја сам за Европу. Али, доста више тог фанатизма и веровања да се без ЕУ не може живети.

 

НЕ ДАЈУ СРПСКОМ НАРОДУ НИ ШТА ИМА ДИСТРИКТ БРЧКО

* Решење које тражи Србија за Србе на Косову је много мање од оног што има Српска… – Оно што је Србија тражила мање је и од оног што има Брчко дистрикт. Па, опет не дају ни толико. Брчко има владу, скупштину, полицију, финансије… Ништа од тога неће припасти српском народу на Косову. Па, колика је онда поквареност тог света? Зар целој заједници да не дају права ни колико су дали једном граду?

 

Дубравка ВУЈАНОВИЋ

http://www.novosti.rs

Један коментар

  1. tako je DODIK nemozes davati svoju teritoriju za tzv integracije evropske jer nijedna drzava nije to uradila niti je iko to trazio od nje smo se od SRBIJE to trazi iako su SRBI najveci gubitnici u bivsoj JUGI koja je srusena silom -NATO-ZAPAD i srpska zemlja data hrvatima,muslimanima,siptarima=FASISTI 1914,1941,1991

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *