Дачић за “Новости”: Нудили су нам капитулацију

Председник Владе Србије, за “Новости” открива даље потезе српског државног врха: Дијалог више нема о чему да се води, јер приштинска страна неће да помери своје ставове

Србија жели да постигне споразум с Приштином, али нама се нуди само да потпишемо капитулацију, на шта не можемо да пристанемо, истиче, у ексклузивном интервјуу за “Новости” премијер Ивица Дачић. Председник српске владе је поручио да Србија сада има рок до уторка да се изјасни о поунђеном предлогу и да дијалог више нема о чему да се води, јер приштинска страна неће да помери своје ставове. Преговарачки процес у Бриселу је ударио у зид, па је Дачић боравио у четвртак у Паризу, да би затражио помоћ и подршку.

– Мом колеги француском премијеру Жан-Марку Ероу сам предочио да је дијалог с Приштином био такав, да је само недостајао вагон у којем бисмо потписали капитулацију! Преговори су довели до потпуне фарсе. Говорило се да ће нам понудити широку аутономију за Србе унутар Косова. Од тога нема ништа. Србима се нуди много мање од онога што има било који град у Француској.

 * И, хоћемо ли да потпишемо ту капитулацију?

– Не можемо да је потпишемо. Зато је и нисмо потписали. Трудимо се, желимо да дође до договора. Уложио сам велики напор. Осам пута сам се сретао с Хашимом Тачијем. Урађено је много. Штета је да се све то баци. Нажалост, цео ток преговора је условљен и динамиком добијања датума за почетак преговора за чланство у ЕУ.

* Пред којом се дилемом сада налази Србија?

– Кетрин Ештон мора 10. априла да уђе у процедуру подношења свог извештаја. То, практично, значи да до тада треба да се изјаснимо да ли прихватамо или не. Преговора, више, у суштини, неће бити. Могуће су само неке мале корекције онога о чему се причало.

* Кад се, на крају, све сабере – надања, очекивања, притисци, стрепње, будућност, прошлост – колике су нам шансе да до 10. априла постигнемо споразум с Приштином?

– За земљу и за њену будућност би било добро да се постигне договор. Важно је искористити позитиван моменат за отварање перспектива. Одбијање нам ништа не доноси у дугорочном смислу јер, као што сам рекао, следећи предлог сигурно неће бити ништа бољи. Али, опет, да бисте нешто прихватили, морате да имате шта да прихватите. У овом тренутку, нама се, дословно не да шанса да нешто прихватимо. “Ништа” се не може прихватити. “Нешто” би се могло прихватити. Ако дођемо до тог “нешто”, могли би да га прихватитимо. Зато ће у наредним данима заиста бити веома важно добро промислити. Народ треба да буде свестан тежине ситуације у којој се налазимо.

http://www.novosti.rs

7 коментара

  1. Dačić i bratija izvode cirkus za ojađeni srpski naod da se pripremi na njihovu izdaju i prodaju Kosova i Metohije. Kako to da baš oni koji su govorili protiv Tadićeve izdaje,sada postaju najveći izdajnici ? Koji štite interesr NATO-a, Nemačke, Vatikana, EU ali ne i Srbije. Kako drugačije razjasniti njihov pristanak na pregovore sa eu đelatima čiji su vojnici zasipali Srbiju zabranjenim uranijumskim bombama bez prisustva Rusije i Putina? Kako to stalno bolesno ponavljanje eu nema alternativu, dok u isto vreme ameri i eu uvetuju Srbiji da kapitulira, kako to ne dojadi “ srpskim “ političarima a narodu je sve jasno i 99,99 % narod je protiv ucena koje političari zovu pregovorima. Samo jasno NE koje je uvek srpski narod jasno govorio okupatorima i ucenjivačima prihvatljivo je za narod. Kao i ulazak u zajednicu država u velikom ekonomskom rastu Rusiju i zemlje BRIK-a, a zahvaliti se ucenjivačima i prekinuti svake pregovore pod pritiskom. Neka otmu Kosovo i Metohiju ali bez našeg DA.

    • Na pregovore uopšte nije trebalo ići, jer je time priznata secesija Kosova.A šta je dačić očekivao od pregovora – da mu Zmija ponudi Kosovo nazad? Isuviše neprofesinalan pristup i neodgovorno prema svom narodu. Kako sme premijer zemlje da izgovori rečenicu “Kosovo je izgubljeno – kad je na bazi faktičkog stanja (i rezolucije 1244) mogao da kaže KOSOVO JE OTETO. A sad im je tek postalo jasno da izmedju onih pregovora u Rambujeu i ovih nema nikakve razlike. Koja imbecilnost! A to što g. Vučić kaže – da nas očekuje izbor izmedju dve loše opcije je u stvari drugim rečima ponavljanje glupe fraze “Eu nema alternativu”. Pa nije desetak dobrostojećih zemalja u EU ceo svet, pa da Srbija bude zatarabljena – kako Vučić želi da prdstavi i opravda svoju izdaju. Treba se okrenuti sebi i svom narodu a pitanje OTETOG KOSOVA će biti rešeno globalnim dogadjanjima. Još pre petnaesetak godina saam govorila da će nova svetska revolucija biti na Zapadu. Kroz medije se već provlači da je više od 27 miliona ljudi u EU bez posla (a i to je maksimalno smanjen podatak). Dogadjaji u bliskoj budućnosti će za nekoliko godina (ili deceniju) rešiti pitanje OTETOG KOSOVA. A ove naše kvazi-vodje bi trebale da se uzmu u pamet.

  2. pa reci nam otvoreno Dacicu, sta je to nesto sto se nudi, jer kako stvari stoje dobili ste ultimatum o predaji K i M u ruke arbanasa i Nato-a, i tacka. Pregovori su zavrseni, ostao ultimatum. A ko vas je terao da trcite pred rudu,a da ne govorimo o predizbornim lazima o skretanju sa Tadicevog puta.

  3. DACIC , kao sto i sam kaze, ceka bilo kakvu ” sitnicu ” kao IZGOVOR
    da preda KOSMET. Strah me da mu i daju kakvu “mrvicu” …………..
    ode KOSMET………..!!!

  4. Evo sve novine javljaju da je Dinkic hladno rekao da treba potpisati otcepljenje Kosova jer izolovani ne mozemo dalje?!
    Ovo je izdajnicki akt jednog ministra,a sada vidimo da je i ona Grubjesic samo u tome pravcu davala izjave.
    Dacic ce dati jod 100 intervjua ali nece reci ni da je pogresno protumacen u vezi stavova o Kosovu?

  5. “Dinkić jer SMRAD deset godina i treba da podnesu ostavku za ovu izdaju”Ako nemože bez EU neka idu u nju pa nekaim diže standard jer za ovih 10 godina je toliko unakazio SRBIJU da to slepac vidi.Mi ovo mi ono a sve više je radnika na ulici i sve više gleda po kontejnerima.Sram date bude i tebe i onu novu džoliku-Grubješić vićete da delite SRBIJU koda vam je babo ostavi,još jednom sram da vas bude UŠTVE jedne….

  6. па зашто `Брисел` не објави тај “споразум” ??? Јер тако нешто – не постоји ?! Још један покушај веома перфидне обмане ?! Српски `врх` 1999 је насео на Ахрисаријеву варку о `равнању` Србије, а истина је била, да је НАТО био у дубоким поделама – пре распадом ?! Наравно, као и банкари ови `кувари` ( као и покераши ?!) ове карте нису показивали ?! И сада, натовски `радници` сеју панику, као – сутра већ иде “изолација” ( па и `бомбардовање` ?!) Полако, не иде то баш тако ( као она ујдурма о афлатоксину ?!) и сада је 2013 , не 1999 ?! …. И, 1389 , Србија није знала за финансијску кризу, није била сиромашна ?! Па ипак , истински `спортисти` – витезови и народ, нису били искварени и кукавни и за разлику од садашњих поколења, имали су јаку веру ?! Исто тако и 1804, 1815, итд. Садашњи “људски ресурси”, не изгледају ли – најјадније ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *