БОЈАН ПАНАОТОВИЋ: ЧАНКОВА НАЈАВА „ПОЛИТИЧКОГ ПРОЛЕЋА“ И ЗАШТО ЈЕ ОНО ВОЈВОДИНИ ПОТРЕБНО

Уочи одлучујуће рунде преговора српског врха са европским чиниоцима и Хашимом Тачијем, лидер ЛСВ Ненад Чанак подсетио је јавност у Србији да, чак и ако предамо Косово, „одсечемо гангренозни део организма“, као што говоре неки политички актери у Србији, „решимо се баласта“ и сл., ни у ком случају нећемо упловити у мирну геополитичку луку нити ћемо отклонити опасност од даље дезинтеграције, односно комадања Србије.

Лидер лигаша у изјави Јавном сервису Војводине наглашава да се ове године, након једног века, коначно пружа прилика за решење косовско-метохијског чвора и да ће се можда коначно пружити прилика за долазак Војводине на списак приоритетних тема. Ипак, можда се Чанак разочара уколико, након евентуалне предаје Косова, на дневни ред пре Војводине дођу, рецимо, Прешево или Рашка област. Тада би се заговорници војвођанског политичког пролећа грдно разочарали јер би се на то годишње доба морало чекати још пар деценија или читав век.

Недвосмислено је да велики део грађана Србије сматра да не треба прихватити сецесију Косова, нарочито не његово признање зарад било ког циља, и то из државотворних, патриотских, уставних и сличних разлога, с једне, али и бриге и потребе да се заштите наши сународници на Косову, с друге стране. Међутим, чини се да јавности Србије често промиче још један изузетно значајан аргумент зашто не треба прихватити диктат да се одрекнемо Косова, а на који нас управо подсећа лидер ЛСВ. Тај аргумент је сваком разборитом човеку јасан. Што пре моћни чиниоци ампутирају Косово и омогуће Тачију и компанији да заокруже државу – у којој, узгред речено, пола становништва не ради ништа, у којој се ништа не производи, цвета трговина наркотицима и трговина људима, а степен људских права је на драматично ниском нивоу – то пре ће на дневни ред моћних светских чинилаца доћи остали делови Србије, који су већ типовани као потенцијалне зоне дестабилизације и даље разградње Србије.

КО ЈЕ ОСЛАБИО ВОЈВОДИНУ Гледано из угла такозване уже Србије, када бисмо хипотетички претпоставили да нас судбина Косова и нашег народа тамо уопште не интересује, опет је у дубоком интересу Србије да се на замишљени начин – ампутацијом читаве територије, дакле – не окончава кризно жариште на Косову јер је веома могућа појава „политичких пролећа“ у разним другим деловима Србије.

Дакако, уколико би неко Чанку спочитао речену изјаву на овај начин, белодано је да би он узвратио аргументима да не мисли ни на какву сецесију Војводине и томе слично, већ на потребу да се, након много деценија, Покрајина ослободи београдске централизације, која гуши остатак Србије, кочи развој њеих осталих делова етц. Ипак, можда се ствари могу сагледати и из једног посве другачијег угла шта би то „политичко пролеће“ у Војводини заиста било.

Статистички подаци и економски показатељи говоре да је Војводина, након низа деценија, по економској снази слабија од Београда и тзв. уже Србије? Па да ли је могуће да у том сразу нема ни мало одговорности ДС-ЛСВ-СВМ, коалиције која суверено влада Покрајином већ дванаест година? Чак и да теоретски замислимо да је Београд заиста апсолутно крив за све, а покрајинске власти ни за шта, није ли онда лицемерно седети у удобним премијерским, посланичким, директорским фотељама и кабинетима разних аланфордовских војвођанских агенција типа „министарство за истраживање руда и губљење времена“, примати високе, а често и астрономске плате, а не моћи ништа урадити да Војводини и њеним грађанима буде боље? Није ли онда политички одговорно, коректно и према бирачима поштено, напустити институције које немају апсолутно никакву моћ и приступити моментално извођењу „политичког пролећа“ о коме је реч?

ИНТЕРНАЦОНАЛИЗАЦИЈА!? Мимо тога, разборитом читаоцу заиста је само реторички потребно упутити питање да ли су Београд и зли централистички и антивојвођански елементи урушили Развојну банку Војводине? Да ли је управо похапшене донедавне директоре РБВ бирала београдска или власт у Новом Саду? Наравно, постављао их је војвођански врх. Један од троје ухапшених – др Срђан Петровић – већ је са наруквицом око ноге провео одређени период након пресуде у кућном притвору, и то за време када су на власти и у Републици и у Покрајини биле демократе. На који је то начин кључну економску институцију у Војводини – Развојну банку – упропастила београдска власт? Да ли је она пласирала астрономске, ненаплативе кредите мафијашима, који су између осталог довели до колапса Банке? Наравно да није.

Осим реченог, ваља поставити још једно разборито питање заговорницима „политичког пролећа“ у Војводини – а оно гласи: из ког разлога до неког облика „пролећа“, тојест ренесансе у Покрајини, није дошло од 2008. до 2012, када су на власти и у Републици и у Покрајини биле снаге окупљене око ДС и ЛСВ. Пајтић, покрајински премијер; Тадић председник Републике; Цветковић, премијер; Егереши, председник војвођанске скупштине?

Можда је Војводини заиста потребно „политичко пролеће“ и нека врста промене и ренесансе, али оно које би подразумевало да снаге које већ дванаест година показују своје домете, вештину, знање и способности, а чији су резултати крајње скромни, оду у опозицију и препусте управљање Покрајином новим снагама које би имале боље и свежије идеје и донеле одређени бољитак житељима Војводине.

Постоји још једна необично важна чињеница из поменутог интервјуа господина Чанка и њоме би требало да се позабаве сви чиниоци на политичкој позорници Србије и сви добронамерни грађани. Наиме шеф лигаша тврди да је питање Војводине већ интернационализовано, али да се то крије од јавности.

Мислите о томе.

Аутор је социолог и један од оснивача Треће Србије

http://www.standard.rs

4 коментара

 1. Pa tačnoje daće doći samo on nezna kakoće proći zbog onog lupanja RTS obeležja i zbog ove krpe koju ova vlast nikako da skine koja nas toliko nervira kada idemo Novim Sadom dabi mi bila ČAST da ovom( nemam reč)lupim jednu zaušku.Sm… veliki!

 2. најава нових `конфликата` јесте доказ лицмерја ЕУ о тобожњој `нетолеранцији` према постојању конфликата ?!

 3. Kao prvo, zašto je ovaj tip sa tamburicom na slobodi? Pitanje je, zbog PREBIJANJA onog beogradjanina a još tačnije SRBINA, jer to je glavni razlog! I da li smo pred zakonom svi jednaki? Drugo, taj tip je pored toga napravio toliko bahanalija a još više POLITIČKE ŠTETE da je odavno SAZREO ne samo za zatvor nego, i na PRVI POGLED, za hospitalizaciju! Društvo pod imenom LSV je tako minorno da od “proleća” nema NIŠTA!

 4. Зна “попуњени” одлично да је политичка САТИРИЧНА-СТАТИСТИЧКА грешка, па ко вели: …”да лане кера, коју за крај”…Слаже му се ТАМБУРИЦА са “бојом” О’ДЕЛА…
  СТАНЛИО у Н.Саду и ОЛИО у Београду – “звезде” у 21. веку ???!
  БУРЛЕСКЕ српско-хрваћанске-дежелске полит-биро-сцене … “ОНИ” ‘ће ‘биду ПРОЛЕЋЕ?! Да није смешно, било би ЖАЛОСНО!
  Прелеће је пролеће, ал’ га некима заснежило…а ту је о’ма’ и ЛЕД…па санке…Ал’ се неки НАСАНКАЛИ!
  Ако ниси СПРЕМАН макар се “едукуј”-стара еурофанатичка пословица!
  Елем – да се ЗНА !
  МИ СМО СПРЕМНИ за СВА ГОДИШЊА ДОБА !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *