Beograd izneo argumente, Eštonova na sastanku sa Prištinom

BRISEL – Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton završila je sastanak sa delegacijom Beograda, koja joj je prenela svoje argumente i u toku je bilateralni susret sa delegacijom Prištine, nakon čega će biti poznato da li će razgovori u Briselu biti nastavljeni, rekao je za javni servis direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Portparol Eštonove Maja Kocijančič izjavila je danas da je dijalog u ključnoj fazi i da EU radi na tome da do dogovora dođe što pre, a direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin je rekao da za sada nema pomaka, da je tokom razgovora bilo povišenih tonova i poručio da ovo za Beograd nije završna runda dijaloga.

Osma runda dijaloga počela je bilateralnim sastancima Eštonove prvo sa delegacijom Beograda, a potom i delegacijom Prištine. Zajednički sastanak počeo je oko 14 časova. Nešto pre 17 časova napravljena je pauza zbog konsultacija, da bi razgovori bili nastavljeni bilateralno posle 18 časova između Ketrin Ešton i delegacije iz Beograda, koja joj je prenela svoje argumente.

Sastanak je završen posle 19 časova, a Vulin je u kraćoj izjavi za Dnevnik javnog servisa rekao da je u toku sastanak Eštonove i delegacije Prištine i da će nakon tog susreta biti odlučeno da li će razgovore da nastave večeras ili će oni biti prekinuti.
“Naša delegacija je po drugi put ražgovarala sa Ešton nasamo bez prisustva predstavnika privremenih institucija u Prištini. Sada očekujemo da Ešton prenese naše argumente i stavove predstavnicima privremenih institucija u Prištini i da ukoliko se oceni da ima prostora za dalji razgovor i kompromis onda će se ponovo sresti sve tri strane” rekao je Vulin.

Vulin je izjavio da za sada nema pomaka i poručio da ovo za Beograd nije završna runda dijaloga.
“Sto se tiče Srbije ovo nije završna runda, spremni smo da pregovaramo dok se ne nađe rešenje, mi nismo ovde da bismo robovali datumima. Mi ove pregovore ne povezujemo sa datumom”, kazao je Vulin, ranije u obraćanju novinarima.

Vulin je potvrdio da je bilo povišenih tonova, i da je za takvim manirom posegnula delegacija Prištine, predvođena Hašimom Tačijem.
“Nije bilo incidenta, ali bilo je povišenih tonova. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ume da se izbori za ono u šta veruje, tako da verujem da mu je glas umeo biti i te kako povišen”, rekao je Vulin.

 

Takve situacije su, kako je objasnio, moguće kada za sagovornika imate nekog ko ne razume ili neće da razume argumente koji se stavljaju pred njega i još hoće da vas ubedi da je to dobro po vas. Vulin je naglasio da vicepremijer Vučić nije prvi koji je povisio ton, ali je sigurno da “nije ostao dužan i nije dozvolio da na njega neko pokušava da povisi glas”.
“Nije dobar način da povisujete ton na predstavnike naše delegacije, nije pametno”, rekao je Vulin.

On je objasnio da je posle razgovora povišenim tonom sastanak prekinut, i da je posle pauze srpska delegacija nastavila bilateralni susret sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.
“Naša delegacija ponovo razgovara sa Ketrin Ešton kako bismo videli u kojoj meri možemo da nastavimo sa dijalogom i koliko je Priština daleko od kompromisa, jer srpska strana je jasno pokazala da je spremna na kompromis”, rekao je Vulin ranije.

Kako je ocenio, razgovori Beograda i Prištine sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton odvijaju se u teškoj i mučnoj atmosferi, a ova runda najteža je do sada. Vulin je rekao i da na stolu u kabinetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton nema nikakvog papira i da papir ne može ni da “postoji dok se ne spotigne sporazum” .
“Papir ako ga bude bilo proizaćiće iz razgovora”, kazao je Vulin.

Upitan hoće li danas biti postignut dogovor, on je rekao da je rano da se o tome govori i podsetio da su stavovi Beograd i Prištine poznati. Prema njegovim rečima, problemi na KiM traju vekovima i bilo bi previše optimistično očekivati da sve u jednom danu bude rešeno i završen.
“Čak i da se dve strane sporazumeju ne može se očekivati da će to biti potpuno gotova i konačna stvar, pa čak da sam sporazum bude postingut ne možete da zamislite kolika je još masa detalja potrebna da bi on bio funkcionalan”, kazao je Vulin i dodao da je preterano očekivati da dve delegacije rešen probleme koji su gomilali vekovima.

Vulin je rekao da delegacija Beograda ima novi kvalitet zbog učešća prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića što, kako je rekao, podiže očekivanja i u međunaordnoj zajednici i u domaćoj javnosti. Kako je dodao, dobra je vest da razgovori još traju, a Beograd je spreman da nastavi dijalog i ne ograničava se datumima. Upitan da li je moguća još jedna runda dijaloga, Vulin je rekao da je još rano da se da odgovor na to pitanje.

 

EU: Do dogovora što pre

 

Upitana da li Ketrin Ešton podnosi delegacijama papir sa predlozima i da li će dve strane na kraju nešto morati da potpišu ili sve ostaje na usmenom dogovoru, Maja Kocijančič je ranije danas odgovorila:
“Ne. To su pregovori. Oni razgovaraju o konkretnim stvarima. EU je samo posrednik. Ne mogu potvrditi postojanje bilo kakvog papira, mogu samo da kažem da svim snagama radimo na tome da se dođe do rešenja pitanja koja su na stolu”.
“Jasno je da smo u ključnoj fazi dijaloga i sada moramo videti kakav će biti rezultat”, dodala je ona.

Komentarišući mogućnost da posle današnjeg bude organizovan i neki novi sastanak, ona je ponovila da EU radi na tome da se do dogovora dođe što pre.

Kocijančičeva nije želela da spekuliše o ishodu, već je ponovila jučerašnju poruku Ketrin Ešton da je dogovor na dohvat ruke, ali da ga neće biti lako postići. Kako je rekla, Eštonova veruje da delegacije koje su danas u Briselu rade u duhu pronalaženja rešenja u interesu naroda koje predstavljaju i da se ova prilika ne sme propustiti. Upitana da li činjenica da su delegacije došle u proširenom sastavu treba nešto da promeni, Kocijančičeva je još jednom rekla da su same strane odlučivale o sastavu delegacija.

Osma runda dijaloga odigrava se, po mnogima, u presudnom trenutku imajući u vidu da u drugoj polovini aprila visoka predstavnica treba da podnose izveštaj za sednicu Saveta koja će biti 22. aprila.

 

Tači se sreo sa Rikerom

 

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je novinarima uoči sastanka da su predlozi koje je Priština pripremila u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.
“Ovo je istorijski dan. Odlučujući momenat za moju zemlju, ali i za ceo region”, dodao je Tači.

Tači je rekao da je delegacija Prištine spremna na dogovor, ali da neće menjati stav i da neće prihvatiti ništa što izlazi iz okvira kosovskog ustava. U delegaciji Prištine su i potpredsednici kosovske vlade Hajredin Kuči, Edita Tahiri i Slobodan Petrović.

Tači se u toku dana sreo sa američkim pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom u Briselu i na sastanku rekao da bi eventualni dogovor označio početak zatvaranja poglavlja sukoba i otvorio poglavlje saradnje i evro-atlanstske integracije Kosova i Srbije.

Tokom sastanka, kako se ističe u saopštenju kabineta kosovskog premijera, bilo je reči o očekivanjima rezultata dijaloga koji je u toku u Briselu.

Kako se navodi, Tači je istakao u razgovoru posvećenost i predanost kosovske vlade za uspostavljanjem dobrog susedstva i evro-atlanstke integracije Kosova. On je ocenio da bi eventualno postizanje dogovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem otvorilo put za normalizaciju odnosa i da bi označilo početak zatvaranja poglavlja sukoba i početak otvaranja poglavlja saradnje i evroatlantske integracije “dve zemlje”.

Riker je naglasio da su SAD posvećene promovisanju dijaloga i miroljubivog rešavanja svih otvorenih pitanja između Srbije i Kosova, te dodao da Vašington podržava teritorijalni integritet Kosova.

Tanjug

2 komentara

  1. Nema papira jer se sve snima i prenosi amerima.

  2. Znate kako ako imate auto,koje vredi 5000 e,a zelite da ga prodate po toj ceni,nikada ga necete ceniti 5000 e,jer ste svesni da svaki kupac želi malo da obori cenu,pa u cenu ugradite i to.Cenite ga 5500 e,da bi ste dobili željenu cenu.Tako Tači sad malo utvrđuje pazar,a daće na kraju tu autonomijicu Srbima (koja neće biti nova Republika Srpska),ali će zato na kraju verovatno dobiti potpisan od strane Srbije sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji će biti preteča budućeg priznanja nezavisne države Kosovo.Tako će naši “velikani” Dačić i Vučić moći da se šepure pred domaćom javnosti kako su zaboga eto nešto dobili,i nazivaće se to kompromisom,iako će svako normalan znati a pogotovu ovi u Briselu i Prištini,da cena tog Srpskog dobitka nije uporedna sa gubitkom,a to je odricanje od 25-30 % teritorije,na puzajući način kako to zapadnjaci vole da nazovu.To vam je kao da dajete biciklo za mercedes C klase,i onda to nazovete uspešnom trampom (kompromisom).Srbija daje oko 25-30 % teritorije,za malu autonomijicu,4 opštine koje su varošice,i koje zajedno nemaju 50000 stanovnika.li neka živi datum za počinjanje pregovora,neka slavi narod uspeh,nad uspesima 🙂 .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *