Београд изнео аргументе, Ештонова на састанку са Приштином

БРИСЕЛ – Висока представница ЕУ Кетрин Ештон завршила је састанак са делегацијом Београда, која јој је пренела своје аргументе и у току је билатерални сусрет са делегацијом Приштине, након чега ће бити познато да ли ће разговори у Бриселу бити настављени, рекао је за јавни сервис директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Портпарол Ештонове Маја Коцијанчич изјавила је данас да је дијалог у кључној фази и да ЕУ ради на томе да до договора дође што пре, а директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин је рекао да за сада нема помака, да је током разговора било повишених тонова и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога.

Осма рунда дијалога почела је билатералним састанцима Ештонове прво са делегацијом Београда, а потом и делегацијом Приштине. Заједнички састанак почео је око 14 часова. Нешто пре 17 часова направљена је пауза због консултација, да би разговори били настављени билатерално после 18 часова између Кетрин Ештон и делегације из Београда, која јој је пренела своје аргументе.

Састанак је завршен после 19 часова, а Вулин је у краћој изјави за Дневник јавног сервиса рекао да је у току састанак Ештонове и делегације Приштине и да ће након тог сусрета бити одлучено да ли ће разговоре да наставе вечерас или ће они бити прекинути.
“Наша делегација је по други пут ражговарала са Ештон насамо без присуства представника привремених институција у Приштини. Сада очекујемо да Ештон пренесе наше аргументе и ставове представницима привремених институција у Приштини и да уколико се оцени да има простора за даљи разговор и компромис онда ће се поново срести све три стране” рекао је Вулин.

Вулин је изјавио да за сада нема помака и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога.
“Сто се тиче Србије ово није завршна рунда, спремни смо да преговарамо док се не нађе решење, ми нисмо овде да бисмо робовали датумима. Ми ове преговоре не повезујемо са датумом”, казао је Вулин, раније у обраћању новинарима.

Вулин је потврдио да је било повишених тонова, и да је за таквим маниром посегнула делегација Приштине, предвођена Хашимом Тачијем.
“Није било инцидента, али било је повишених тонова. Први потпредседник владе Александар Вучић уме да се избори за оно у шта верује, тако да верујем да му је глас умео бити и те како повишен”, рекао је Вулин.

 

Такве ситуације су, како је објаснио, могуће када за саговорника имате неког ко не разуме или неће да разуме аргументе који се стављају пред њега и још хоће да вас убеди да је то добро по вас. Вулин је нагласио да вицепремијер Вучић није први који је повисио тон, али је сигурно да “није остао дужан и није дозволио да на њега неко покушава да повиси глас”.
“Није добар начин да повисујете тон на представнике наше делегације, није паметно”, рекао је Вулин.

Он је објаснио да је после разговора повишеним тоном састанак прекинут, и да је после паузе српска делегација наставила билатерални сусрет са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.
“Наша делегација поново разговара са Кетрин Ештон како бисмо видели у којој мери можемо да наставимо са дијалогом и колико је Приштина далеко од компромиса, јер српска страна је јасно показала да је спремна на компромис”, рекао је Вулин раније.

Како је оценио, разговори Београда и Приштине са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон одвијају се у тешкој и мучној атмосфери, а ова рунда најтежа је до сада. Вулин је рекао и да на столу у кабинету високе представнице ЕУ Кетрин Ештон нема никаквог папира и да папир не може ни да “постоји док се не спотигне споразум” .
“Папир ако га буде било произаћиће из разговора”, казао је Вулин.

Упитан хоће ли данас бити постигнут договор, он је рекао да је рано да се о томе говори и подсетио да су ставови Београд и Приштине познати. Према његовим речима, проблеми на КиМ трају вековима и било би превише оптимистично очекивати да све у једном дану буде решено и завршен.
“Чак и да се две стране споразумеју не може се очекивати да ће то бити потпуно готова и коначна ствар, па чак да сам споразум буде постингут не можете да замислите колика је још маса детаља потребна да би он био функционалан”, казао је Вулин и додао да је претерано очекивати да две делегације решен проблеме који су гомилали вековима.

Вулин је рекао да делегација Београда има нови квалитет због учешћа првог потпредседника владе Александра Вучића што, како је рекао, подиже очекивања и у међунаордној заједници и у домаћој јавности. Како је додао, добра је вест да разговори још трају, а Београд је спреман да настави дијалог и не ограничава се датумима. Упитан да ли је могућа још једна рунда дијалога, Вулин је рекао да је још рано да се да одговор на то питање.

 

ЕУ: До договора што пре

 

Упитана да ли Кетрин Ештон подноси делегацијама папир са предлозима и да ли ће две стране на крају нешто морати да потпишу или све остаје на усменом договору, Маја Коцијанчич је раније данас одговорила:
“Не. То су преговори. Они разговарају о конкретним стварима. ЕУ је само посредник. Не могу потврдити постојање било каквог папира, могу само да кажем да свим снагама радимо на томе да се дође до решења питања која су на столу”.
“Јасно је да смо у кључној фази дијалога и сада морамо видети какав ће бити резултат”, додала је она.

Коментаришући могућност да после данашњег буде организован и неки нови састанак, она је поновила да ЕУ ради на томе да се до договора дође што пре.

Коцијанчичева није желела да спекулише о исходу, већ је поновила јучерашњу поруку Кетрин Ештон да је договор на дохват руке, али да га неће бити лако постићи. Како је рекла, Ештонова верује да делегације које су данас у Бриселу раде у духу проналажења решења у интересу народа које представљају и да се ова прилика не сме пропустити. Упитана да ли чињеница да су делегације дошле у проширеном саставу треба нешто да промени, Коцијанчичева је још једном рекла да су саме стране одлучивале о саставу делегација.

Осма рунда дијалога одиграва се, по многима, у пресудном тренутку имајући у виду да у другој половини априла висока представница треба да подносе извештај за седницу Савета која ће бити 22. априла.

 

Тачи се срео са Рикером

 

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је новинарима уочи састанка да су предлози које је Приштина припремила у складу са косовским уставом и законима.
“Ово је историјски дан. Одлучујући моменат за моју земљу, али и за цео регион”, додао је Тачи.

Тачи је рекао да је делегација Приштине спремна на договор, али да неће мењати став и да неће прихватити ништа што излази из оквира косовског устава. У делегацији Приштине су и потпредседници косовске владе Хајредин Кучи, Едита Тахири и Слободан Петровић.

Тачи се у току дана срео са америчким помоћником државног секретара Филипом Рикером у Бриселу и на састанку рекао да би евентуални договор означио почетак затварања поглавља сукоба и отворио поглавље сарадње и евро-атланстске интеграције Косова и Србије.

Током састанка, како се истиче у саопштењу кабинета косовског премијера, било је речи о очекивањима резултата дијалога који је у току у Бриселу.

Како се наводи, Тачи је истакао у разговору посвећеност и преданост косовске владе за успостављањем доброг суседства и евро-атланстке интеграције Косова. Он је оценио да би евентуално постизање договора са српским премијером Ивицом Дачићем отворило пут за нормализацију односа и да би означило почетак затварања поглавља сукоба и почетак отварања поглавља сарадње и евроатлантске интеграције “две земље”.

Рикер је нагласио да су САД посвећене промовисању дијалога и мирољубивог решавања свих отворених питања између Србије и Косова, те додао да Вашингтон подржава територијални интегритет Косова.

Танјуг

2 коментара

  1. Nema papira jer se sve snima i prenosi amerima.

  2. Znate kako ako imate auto,koje vredi 5000 e,a zelite da ga prodate po toj ceni,nikada ga necete ceniti 5000 e,jer ste svesni da svaki kupac želi malo da obori cenu,pa u cenu ugradite i to.Cenite ga 5500 e,da bi ste dobili željenu cenu.Tako Tači sad malo utvrđuje pazar,a daće na kraju tu autonomijicu Srbima (koja neće biti nova Republika Srpska),ali će zato na kraju verovatno dobiti potpisan od strane Srbije sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji će biti preteča budućeg priznanja nezavisne države Kosovo.Tako će naši “velikani” Dačić i Vučić moći da se šepure pred domaćom javnosti kako su zaboga eto nešto dobili,i nazivaće se to kompromisom,iako će svako normalan znati a pogotovu ovi u Briselu i Prištini,da cena tog Srpskog dobitka nije uporedna sa gubitkom,a to je odricanje od 25-30 % teritorije,na puzajući način kako to zapadnjaci vole da nazovu.To vam je kao da dajete biciklo za mercedes C klase,i onda to nazovete uspešnom trampom (kompromisom).Srbija daje oko 25-30 % teritorije,za malu autonomijicu,4 opštine koje su varošice,i koje zajedno nemaju 50000 stanovnika.li neka živi datum za počinjanje pregovora,neka slavi narod uspeh,nad uspesima 🙂 .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *