Уранијум НАТО-а и даље убија на Косову

НАТО је признао да је у бомбардовању Југославије изручио 31.000 пројектила са осиромашеним уранијумом, муницијом која је забрањена свим међународним конвенцијама.

Када је НАТО половином 2000. године у Женеви предочио УНСП-у (радној групи УН за осиромашени уранијум) мапа-карту Косова и Метохије са 112 места на којима су испаљени пројектили са осиромашеним уранијумом у 78-дневном борабардовању 1999. године, уранијумска грозница је већ почела да потреса КФОР, УМНИК, али и целокупно косовско становништво.

НАТО је признао да  је у бомбардовању Југославије изручио 31.000  пројектила са осиромашеним уранијумом,муницијом која је забрањена свим међународним конвенцијама. Подаци Војске Југославије  говоре да је НАТО испалио 50.000,  а руски извори говоре о  изручених 90.000 пројектила са овом радиоактивном забрањеном муницијом.

Уранијум и  у  крављем млеку

На испитивању уранијумског зрачења  на КиМ су боравили: стручњаци Међународне агенције за  атомску енергију, екипе УН за амбијент, Краљевско друштво из Лондона за атомску енергију, Шведски институт за заштиту од радијације, екипе УНМИК-а, Кфора као  и  једна посебна истражна комисија Уједињених Нација која је  обављала  испитивања само на 11  локација, као и стручњаци Светске здравствене организације.

Све истражне екипе, после обављених резултата  и  испитивања радиоактивног  зрачења  где су  изручени  пројектили  са осиромашеним уранијумом, донеле су изричиту препоруку да се та  места  морају  заштитити  од уласка цивила и стоке у њима због енормног уранијумског зрачења. Међутим, до данас ништа од тога није испоштовано.

Присуство уранијумског  зрачења  откривено је у  земљи, води, ваздуху, вегетацији, а у мноство случајевима и у узорцима крављег млека. У последњих пет и висе година  у сваком стаду оваца, коза или крава било је на десетине слуцајева дефомисаних младунаца ових животиња.

Према мерењима стручних служби Војске Југославије  за време  самог бомбардовања на Косову и Метохији, на местима где је испаљена муниција са осиромашеним уранијумом, регистрована је радиоактивна контаминација земљишта и  од236.000 бекерела по килограму земљишта, док је дозвољена концентрација  од само  200  бекерела. Осиромашени уранијум,  када продре у  земљу потребно је најмање 2.500 година да  се разложи у потпуности, а за то време константно трује тло, воду, вегетацију и ваздух, наводе стручњаци  за атомску  енергију.

Балкански синдром

Све  земље које  имају војнике у  саставу Кфора на Косову  и Метохији знају о опасностима уранијумског зрачења. О томе довољно сведочи случај Италије која је издвојила милион евра за посебну контролу робе из Босне и са Косовазбог уранијумског зрачења. Војници из Америке, кад се врате кућама са Косова забрањено им је да буду добровољни даваоци крви.

Италијанска “Војна опсерваторија” је званично, у  јануару 2005.године, објавила да  је до тада чак  38 њихових војника умрло од леукемије, Хоџкиновог  синдрома и разних малигних  тумора. Сви су они били на Косову или Босни.

Због сумњи да  су оболели од ових болести  са Косова је до сада у земље одакле су дошли враћено више од 280  војникаКфора. Чињеница  је да су италијански војници од  почетка у местима Метохије, око Дечана и Ђаковице, подручја која су највише бомбардована  са пројектилима осиромашеног уранијума.

Последице дејства осиромашеног уранијума још  дуго ће се осећати на Косову  и Метохији, с обзиром на то да јошниједно од 112 места на којима  је испаљена  миниција са осиромашеним уранијумом није очишћено, нити  је  сакупљена радиоактивна муниција са свим тим радиоактивним материјалом, а ни до дана данашњег ниједно место није ограђено. У 90 % одсто случајева ова места су подручја у којима живе искључиво Албанци.

Епидемија канцера

Према истраживањима једине референтне српске болнице на Космету, где се Срби могу лечити у Косовској Митровицу, број оболелих од разних облика  карцинома код српског становништва је повећан за  чак 200 одсто после 1999. године у односу на године пре бомбардовања. У 2005.години број оболелих од карцинома код Срба био је 38 одсто већи у односу на 2004.годину  када  је било евидентирано 215 оболелих.

И број оболелих од карцинома код Албанаца је  драстично повећан у односу на године пре бомбардовања 1999. Министарство здравља из Приштине је званично објавило да се годишње  на Косову и Метохији региструје око 5.000 оболелих од малигних болести.

Најугроженији простор око Ђаковице и Дечана

На мапи НАТО-а  на Косову  и Метохији  је  112 места на којима су гађани  циљеви са осиромашеним уранијумом. Највише пројектила са осиромашеним уранијумом изручено је у Метохији и то западно од пута Пећ – Ђаковица – Призрен. Више од 15 локација погођених, са осиромашеним уранијумом се  налази на путу  Ђаковица – Зрзе, затим на релацији Дечане – Рзнић – Прилеп- Јуник (више од 10 локација).

Већ изрученим пројектилима налази се северно од Драгаша, онда десно од  пута Призрен – Врбничко језеро. Више локација са пројектилима  осиромашеног уранијума  је  испаљено југоисточно од Урошевца као и неколико  јужно од  Подујева, али  и у скоро  свим  другим деловима Косова и Метохије.

http://www.pressonline.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *